Εκπαιδευτικό αεροσκάφος T-2 κατέπεσε στην Καλαμάτα – Νεκρός ο χειριστής του – Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

Αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, κατέπεσε την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, στις 11:28 το πρωί με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Όλοι θρηνούμε έναν περήφανο Έλληνα Ίκαρο»

«Η Πολεμική Αεροπορία και μαζί της όλοι μας θρηνούμε έναν περήφανο Έλληνα Ίκαρο. Τον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, που έπεσε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης» αναφέρει σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του πιλότου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, «σε μία αποστολή από εκείνες που δεν σταματούν σε καμία στιγμή του χρόνου». Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η Πατρίδα θα μείνει δίπλα στην οικογένεια του πιλότου, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήρια του. «Η απώλεια αυτή αναδεικνύει πόσο δύσκολο είναι το έργο των πιλότων μας. Αλλά και πόσο μεγάλη η αφοσίωσή τους στο καθήκον. Η πατρίδα θα ευγνωμονεί για πάντα τον επισμηναγό. Μένοντας στο πλευρό της οικογένειάς του, προς την οποία απευθύνω και εγώ τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

“Ο θάνατος εν ώρα καθήκοντος του Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, προκαλεί θλίψη σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα Τετάρτη 27/12 έως και την Παρασκευή 29/12/2023. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του Επισμηναγού και στη μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας”. Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο ” Χ” ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ν. Δένδιας , για το θανάσιμο τραυματισμό εν ώρα καθήκοντος του επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, χειριστή του αεροσκάφος τύπου Τ2E Buckeye, που κατέπεσε στην περιοχή της Καλαμάτας.

ΚΚΕ: Πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της πτώσης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, το ΚΚΕ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του πιλότου του εκπαιδευτικού Τ-2, που με τραγικό τρόπο έχασε τη ζωή του, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. «Το τραγικό αυτό περιστατικό είναι το τρίτο δυστύχημα που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με πτώση παλαιών αεροσκαφών τύπου Τ-2, ενώ πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα μετατρέπεται σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων κατόπιν συμφωνίας με ισραηλινή εταιρεία», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ και τονίζει: «Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια του δυστυχήματος και να δοθούν σαφείς απαντήσεις ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την τήρηση όλων των προδιαγραφών για τη συντήρηση των αεροσκαφών και την ασφάλεια των πιλότων».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, οι Έλληνες Ίκαροι δεν σταματούν να εκτελούν το καθήκον τους ενίοτε με βαρύ τίμημα

Ο Δημήτρης Μπιάγκης, υπεύθυνος ΚΤΕ Εθνικής άμυνας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, εξέφρασε τη λύπη του για το τραγικό δυστύχημα με τη πτώση πολεμικού αεροσκάφους και τον θάνατο του Ικάρου στην Καλαμάτα: «Δυστυχώς το σημερινό τραγικό δυστύχημα του χειριστή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους στην Καλαμάτα, μας υπενθυμίζει ότι, ακόμη και τις άγιες αυτές ημέρες, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, οι Έλληνες Ίκαροι δεν σταματούν να εκτελούν το καθήκον τους για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της πατρίδας μας ενίοτε με βαρύ τίμημα. Αποτίνουμε φόρο τιμής στον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, που πέταξε σήμερα για τους ουρανούς και εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Δήλωση του περιφερειάρχη Παν. Νίκα

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή τον τραγικό θάνατο, εν ώρα καθήκοντος, του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα -το πρωί της Τετάρτης 27 Δεκεμβρίου-, μετά την πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ-2E Buckeye, λίγο μετά την απογείωσή του από την 120 ΠΕΑ, προέβη στην εξής δήλωση: «Θρηνούμε σήμερα για την απώλεια ενός ακόμα ήρωα της ειρηνικής περιόδου, ενός ήρωα του καθήκοντος -του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα. Οι πιλότοι μας εκπαιδεύονται σκληρά, συχνά σε ακραίες συνθήκες, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις εξ ίσου ακραίες καταστάσεις που δημιουργεί ο ανταγωνισμός στο Αιγαίο ή αυτές που αναπόφευκτα προκύπτουν σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη. Λυπούμαι πάρα πολύ για τη νέα αυτή απώλεια, καθώς ο χρόνος αυτός ξεκίνησε τραγικά -με τον χαμό των δύο αεροπόρων μας στη θάλασσα του Ιονίουκαι τελειώνει εξ ίσου τραγικά με τον χαμό, σήμερα, ενός ακόμα μέλους της οικογένειας της Πολεμικής μας Αεροπορίας εν ώρα καθήκοντος. Εκφράζω από καρδιάς, θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου επισμηναγού και στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα».

Σχετικές δημοσιεύσεις