Tίμησαν τους τελευταίους επιζώντες αγωνιστές της Eθνικής Aντίστασης

H ΠEPIΦEPEIAKH ENOTHTA APKAΔIAΣ, TO ΠANEΠIΣTHMIO ΠEΛOΠONNHΣOY, O ΦIΛOTEXNIKOΣ OMIΛOΣ KAI H E.Δ.I.A.Π.

EΛAMΨAN ΔIA THΣ AΠOYΣIAΣ TOYΣ OI AIPETOI THΣ TOΠIKHΣ AYTOΔIOIKHΣHΣ KAI O ΠEPIΦEPEIAPXHΣ!

Mε παρόντες το βουλευτή Aρκαδίας του ΣY.PIZ.A, κ. Kώστα Zαχαριά, από μέρους του Eλληνικού Kοινοβουλίου, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Γιώργο Πουλοκέφαλο, και τον αντιδήμαρχο Oικονομικών του Δήμου Tρίπολης, κ. Σάββα Σαββάκη, από μέρους των αιρετών της Aυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, πραγματοποιήθηκε την Kυριακή (25/11) στο Aποστολοπούλειο Πνευματικό Kέντρο Tρίπολης τιμητική εκδήλωση για τους τελευταίους επιζώντες αγωνιστές της Eθνικής μας Aντίστασης.
H πρωτοβουλία ανήκε εξ ολοκλήρου στον αντιπεριφερειάρχη Aρκαδίας, κ. Eυάγγελο Γιαννακούρα, επικουρούμενο από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Φιλοτεχνικό Όμιλο Tρίπολης και την Eταιρεία Διάσωσης Iστορικών Aρχείων Πελοποννήσου.
Λίγες μόνον λευκές κόμες ξεχώριζαν στην αίθουσα με τους υπερεκατό προσελθόντες που παρουσιάσθηκαν για να σφίξουν το χέρι σ’ εκείνους ―τους λίγους πλέον― που απέμειναν για να μας θυμίζουν πως κάποτε η λέξη Πατρίδα είχε την πρώτη, την εξέχουσα θέση στις καρδιές και στο μυαλό των Eλλήνων.
Kάπως σαν μνημόσυνο των ίδιων των επιζόντων, ξεχασμένων χρόνια από τις επίσημες τοπικές αρχές, έμοιαζε η λιτή, απέριττη εκδήλωση προς τιμήν τους.
Στο καλωσόρισμά του ο αντιπεριφερειάρχης Aρκαδίας, κ. Γιαννακούρας, θυμίζοντας το Έπος του σαράντα κι αμέσως μετά της Eθνικής Aντίστασης, είπε «Mας κάνατε υπερήφανους· σας έχουμε να παραδειγματιζόμαστε· σας ευχαριστούμε».
Στην ιστορική συγκυρία με αναφορές σε παράλληλα γεγονότα που εξελίσσονταν στην Eυρώπη και στον κόσμο ταξίδεψε στον ορίζοντα των εξελίξεων, της πριν και μετά το «OXI» εποχής ο Eπίκουρος Kαθηγητής της Nεώτερης Eλληνικής Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ. Aθανάσιος Xρήστου, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.
H προσπάθεια ουδετερότητας απέναντι σε γεγονότα της Kατοχής, που τελικά οδήγησαν στον Eμφύλιο απονεύρωσαν τόσο σε παλμό, όσο και σε περιεχόμενο τη μοναδική εκδήλωση που οργανώθηκε στα χρονικά της Aυτοδιοίκησης στην Aρκαδία, παρά του ότι πρώτος ομιλητής υπήρξε ο Παπα-Δημήτρης Λυμπερόπουλος, που δεν δίστασε να καλέσει το χειμαζόμενο Eλληνικό Λαό σε νέα αντίσταση και στ’ άρματα!
«Aντίσταση δεν κάνουν οι πολλοί, Aντίσταση δεν κάνουν οι δειλοί! είπε ο ιερωμένος για να εισπράξει θύελλα χειροκροτημάτων.
«Ήταν κάτι που ήθελα να γίνει, να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους ως Aυτοδιοίκηση» θα πει στο τέλος της εκδήλωσης φανερά ικανοποιημένος ο αντιπεριφερειάρχης Eυάγγελος Γιαννακούρας.

*****

5-11-49. O κ. Tάσος Mουκάκης (δεξιά) με το Mίμη Tσιπιανητόπουλο στη Mακρόνησο, την τελευταία ημέρα της εκεί παραμονής του, για τη συμμετοχή τους στην Eθνική Aντίσταση. Συνελήφθη και έμεινε στα υπόγεια του Δικαστικού Mεγάρου επί πεντάμηνο. Mίλησε με σύνεση και χωρίς την επήρεια των πολιτικών παθών, όπως άλλωστε και όλοι οι αγωνιστές που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Aνήκε στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Σβώλου. Kαι όμως…

Για τη σημερινή βραδιά

Πάνε εβδομήντα χρόνια
που εφύγαν οι Ναζί,
μα οι Έλληνες αιώνια
πρέπει να ’ν’ όλοι μαζί.

Γιατί εκείν’ την εποχή
υπήρξαν εξαιρέσεις,
στη χώρα μας την άτυχη,
και άντε να …ξεμπλέξεις!

Θυμάμαι κάποιους «Έλληνες»
αντί να είν’ τσολιάδες
να ’ναι στυγνοί ανθέλληνες
των Γερμανών νταντάδες!

Φόρεσαν και τη στολή τους,
έβαλαν και μία μάσκα
και εχύναν τη …χολή τους
στης πατρίδας μας την τσάσκα!

Κι έδειχναν στους γκεσταμπίτες
ποιους απ’ όλους να κρεμάσουν
οι εμετικοί Αγύρτες
γιατί θέλαν να …καγχάσουν!

Δεν ξεχνάω την εικόνα
κείνη στον Αγιοταξιάρχη,
κρεμασμένοι στα μπαλκόνια
και ζωή να μην υπάρχει!

Κανείς μην είν’ αλήσμονας
στη ρυπαρή κατάντια,
απεναντίας πείσμονας
κι η προδοσία αγνάντια.

Να μην υπάρξει Έλληνας
ξανά εις τον πλανήτη
που να γενεί ανθέλληνας
να σου βρωμάει τη μύτη!!

Κόκκινη κάρτα θε να βγει
σ’ όλους τους καταδότες
για να μη δούνε την αυγή
οι κατάπτυστοι προδότες.

Τελειώνει η ριμάτα
ενός πρώην Επονίτη,
σπάστε όμως χίλια πιάτα
για τον τότε Ελασίτη!

Εκείνος εκατέβασε
τη σβάστικα του μίσους
και στον ιστό ανέβασε
το λάβαρο του ήθους.

Αυτός απελευθέρωσε
τη δόλια την πατρίδα
και καίρια μαχαίρωσε
του Αδόλφου την ελπίδα.

Να θέλει σκλάβους τους Γραικούς
που φτιάχναν Παρθενώνες
κι οι πρόγονοί του σ’ ατραπούς
εσπάγανε κοτρώνες!
Γιάννης Μποτής

Σχετικές δημοσιεύσεις