Εκδήλωση στο Λεωνίδιο με θέμα: «Θεσμικό και αναπτυξιακό περιβάλλον στην Αυτοδιοίκηση»

5 Απριλίου 2019  /   Χωρίς Σχόλια

Εισηγητές: ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών, Μαρίνος Ρουσιάς και ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, Χαράλαμπος Λυσίκατος

Γόνιμο διάλογο πάνω στο δίπτυχο «θεσμικό και αναπτυξιακό περιβάλλον στην Αυτοδιοίκηση» ανέπτυξαν το περασμένο Σάββατο (30.3.2019) με ενεργούς πολίτες του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, δύο σημαίνοντες, για την υπόθεση αυτή, κυβερνητικοί επιτετραμμένοι: Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής και ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών και, κατά πως φαίνεται, υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας, Μαρίνος Ρουσιάς, Γορτύνιοι αμφότεροι και μάλιστα από το ωραίο χωριό Σέρβου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη μαναδικά λειτουργική και καλαίσθητη αίθουσα εκδηλώσεων «Φάμπρικα Πολιτισμού» του Λεωνιδίου, ενώ σύντομο θερμό καλωσόρισμα στους προσκεκλημένους επεφύλαξαν τόσο ο νεώτατος και δραστήριος δήμαρχος του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, Χαράλαμπος Λυσίκατος, όσο και το σύνολο των παρισταμένων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας αναφερόμενος στην εξασφάλιση σημαντικών κονδυλίων υπέρ των άμεσων λειτουργικών προτεραιοτήτων του δήμου του, εξήρε τις τεχνικές ικανότητες των δύο προσκεκλημένων – κυβερνητικών στελεχών, επαινώντας για το πολύ επιτυχημένο ―όπως είπε― Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», η αρχιτεκτονική του οποίου αναπτύχθηκε πάνω στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων, από τους ίδιους τους αυτοδιοικητικούς, όπως συνομολόγησαν και οι κυβερνητικοί επιτετραμμένοι.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Διονύσης Παπαδόπουλος, ο οποίος διατηρεί σχέσεις αλληλέγγυας φιλίας, με τον δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας.
Μετά τον χαιρετισμό και τα καλωσορίσματα, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας αναφέρθηκε στις «Δημόσιες υποδομές και τα πλεονεκτήματα ανάπτυξης» του δήμου του και το ευνοϊκό κλίμα που ο ίδιος αντιμετώπισε σε κάθε αίτημα που διατύπωσε στα συναρμόδια, για την Ανάπτυξη στην Αυτοδιοίκηση, υπουργεία.
Πληθώρα έργων εκατομμυρίων ευρώ είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε τίθενται προς έγκριση, ύστερα από τον απαραίτητο χρόνο ωρίμανσής τους, από τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας, ιδιαίτερα στην πόλη του Λεωνιδίου, που χρονιά με χρονιά αναδεικνύει τη μοναδικότητά της, ως αυτόνομη κωμόπολη, που εάν είχε περισσότερο ποιοτικές υποδομές στην Υγεία και την εκπαίδευση, πληροί όλα τα χαρακτηριστικά βιώσιμης περιφερειοποιημένης κοινωνίας, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε, από τις πιο καλά οργανωμένες κοινωνίες της Ευρώπης.
Η αυτάρκεια σε πολλά αγροτικά προϊόντα από τον μικρό Λενιδιώτικο κάμπο, με ναυαρχίδα του brand name, τη διεθνώς, πλέον, γνωστή τσακώνικη μελιτζάνα, ο εναλλακτικός τουρισμός, που το τελευταίο διάστημα απογειώνεται με τις εκατοντάδες εκ των ομάδων των αναρριχητών της Ευρώπης και του κόσμου, η ομοιογένεια του πληθυσμού της περιοχής, συνιστούν στοιχεία επαρκούς ανάπτυξης του αλληλέγγυου κλίματος που υφαίνει αδιάκοπα το συνεκτικό νήμα του κοινωνικού περιβάλλοντος. Μέσα του ακμάζουν εκδηλώσεις πανελλήνιου ενδιαφέροντος, όπως το «Μελιτζάζ», οι γιορτές για την περαιτέρω γνωριμία με το ευρύ ελλαδικό και ευρωπαϊκό κοινό της μοναδικής τσακώνικης μελιτσάνας.
Η αξιοποίηση των δημόσιων κτηρίων, των παλαιών αρχοντικών, η καθαριότητα των δρόμων και των πλατειών, μαρτυρούν την αυστηρή επίβλεψη της δημοτικής αρχής, που μαζί με τη δωρική λιτότητα στην οικιστική σύνθεση και το προστατευμένο φυσικό περιβάλλον, αναδεικνύουν φανταχτερά το Λεωνίδιο κάτω από τους κάθετους κοκκινόβραχους, που το περικλείουν βορειοδυτικά.
Οι άνθρωποι του επιτελείου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν βαθιά συναίσθηση του καθήκοντός τους και η κλιματική και πολιτική ατμόσφαιρα που εναλλάσσεται φυσιολογικά στον «Κήπο του Διονύσου», προτρέπει για αναζητήσεις τόσο στο αναπτυξιακό πεδίο, όσο και στη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.
Η ανάλυση του καινούργιου νόμου της Αυτοδιοίκησης, με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες μιας πιθανής εντροπίας, αναλύθηκαν από τον Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργού Εσωτερικών, Μαρίνο Ρουσιά, σε μια συζήτηση δημιουργική, όπου το ενδιαφέρον των πολιτών υπήρξε αδιάπτωτο, φωτίζοντας πλευρές τούυ κατασυκοφαντημένου αυτού θεσμού.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό, ανέπτυξε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, αναδεικνύοντας αφενός το υπόδειγμα που προωθεί η παρούσα Κυβέρνηση, αφετέρου την ουσία της κρίσης του αναπτυξιακού μοντέλου που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Ο κ. Κορκολής ανέφερε πως παρά τις περικοπές που έγιναν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (από 10 δισ. ευρώ, στα 6 δισ.), καταφέραμε ν’ αυξήσουμε τα προϊόντα συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομίας, δανειζόμενοι με καλούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εξασφαλίζοντας δύο περίπου δισεκατομμύρια περισσότερα για επενδύσεις.
Σημαντική παρέμβαση για την ανάγκη ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας, με εφαλτήριο την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής κάθετα και οριζόντια σε αλυσίδες αξίας, έκανε ο συνταξιούχος γεωπόνος Δημήτρης Αθανασόπουλος, προοπτική την οποία προσυπογράφει η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας κίνητρα για την επιχειρηματικότητα μέσω του ΕΣΠΑ, που έχουν δομηθεί σε αυτή τη λογική.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, ανέφερε πως το νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο υποστηρίζει η Κυβέρνηση, είναι προϊόν διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς όλης της χώρας, μέσα από τα 13 αναπτυξιακά συνέδρια που έλαβαν χώρα στις πρωτεύουσες των περιφερειών με συμμετοχή της πλειονότητας των εκπροσώπων των φορέων.
Σημαντικές υποδομές από το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος υλοποιούνται στην Επικράτεια, καθώς προσπαθήσαμε ν’ ακούσουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Μέσα σε επτά μήνες εντάξαμε 1,2 δισ. ευρώ έργα από τα 2 δισ. ευρώ που έχουμε, τόνισε ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών, Μαρίνος Ρουσιάς, αξιοποιώντας πόρους ξεχασμένους από το 2012, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τους οποίους και «ξεκολλήσαμε», εμπλουτίζοντάς τους με δάνεια από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων.
Σε ό,τι αφορά στην ίδια την Αυτοδιοίκηση, ο κ. Ρουσιάς αναφέρθηκε στην ευρεία συμμετοχή πολιτών την οποία ενθαρρύνει ο νέος θεσμός και στις ασφαλιστικές δικλείδες που προβλέπονται για την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων της, λ.χ. η αρνητική ψήφιση του Προϋπολογισμού, εκ μέρους της αντιπολίτευσης, προϋποθέτει αιτιολόγηση στο όριο των αθροισμάτων που προβλέπει η εισήγηση. Συνεπώς, ο αντίλογος για να είναι έγκυρος θα πρέπει να είναι και εμπεριστατωμένος, ώστε να μην πατατηρείται το θλιβερό φαινόμενο το 98% των προϋπολογισμών να καταψηφίζονται, ενώ να υπερψηφίζονται οι δεκάδες ακολουθούμενες αναμορφώσεις τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επί μέρους δραστηριότητες και τα έργα.

Τη νέα αντίληψη στην Αυτοδιοίκηση, την Οικονομία, τις Επενδύσεις, το Επιχειρείν, εξήρε ο γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής και Αυτοδιοικητικός, Βασίλης Σαλάκος, ο οποίος συνεχάρη δημόσια τους ομιλητές τόσο για την επάρκειά τους, όσο και για το σύγχρονο πνεύμα τους στην ανάγκη ανασυγκρότησης της χώρας, επισημαίνοντας πως «ουδείς προστατευτισμός απαιτείται για την ανάπτυξη των ελληνικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά», πλην των απαραίτητων ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που όμως δεν υπάρχουν κι έτσι πλήττονται βαρύτατα τα ελληνικά προϊόντα, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των πολυεθνικών.
Η επίσκεψη των κυβερνητικών στελεχών στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας ολοκληρώθηκε την Κυριακή (31.3.2019) το μεσημέρι, με επίσκεψή τους σε υπό χρηματοδότηση έργα του ΕΣΠΑ στον Τυρό, όπως το παλαιό ελαιουργείο, που θα μετατραπεί σε σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, αλλά και συζήτηση με εκπροσώπους του εμπορικού και τουριστικού κόσμου της κωμόπολης ή με επίσκεψη σε καινοτόμες μεταποιητικές μονάδες, όπως στη βιοτεχνία επεξεργασίας χαρουπιού των αδελφών Παναγιώτη & Άγγελου Σούρσου, που εκτός των άλλων αντιμετωπίζουν μέχρι και αυτή τη στιγμή εμπόδια στην απορρόφηση χρηματοδότησής τους εκ μέρους των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, καίτοι ολοκλήρωσαν το Πρόγραμμα Επένδυσής τους από το 2012 και ήδη εξάγουν στο εξωτερικό τα προϊόντα τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *