Δημήτρης Παυλής: «Η διαχείριση των αποβλήτων πρέπει να δοθεί στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση»

20 Δεκεμβρίου 2017  /   Χωρίς Σχόλια

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΥΛΗΣΕπιστολή Δημάρχου Τρίπολης προς υπουργό Εσωτερικών και υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σχετικά με την αυτοτελή διαχείριση των αποβλήτων από τους δήμους

 

«Είναι γνωστό το ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που επί σειρά ετών ταλανίζει όχι μόνο το Δήμο Τρίπολης αλλά και ευρύτερα την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αποτέλεσμα πλημμελών σχεδιασμών και έλλειψης σοβαρής κρατικής ενασχόλησης με το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου βιώνει σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της επικράτειας, τα σφάλματα του παρελθόντος σε βάρος της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου εκπόνησε πρόσφατα το ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, που κυρώθηκε με απόφασή σας, η οποία όμως έχει προσβληθεί με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ για μία σειρά λόγων νομιμότητας, διοικητικών και περιβαλλοντικών. Η δικάσιμος έχει οριστεί, έπειτα από αναβολή, για το Φεβρουάριο το 2018.

Και ενώ διαφαίνεται στον ορίζοντα ότι η διαμάχη για τη νομιμότητα του ΠΕΣΔΑ δεν πρόκειται να τερματιστεί στο άμεσο μέλλον, η κατάσταση στο Δήμο μας, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων της τοπικής μας κοινωνίας, συνεχίζει να είναι επείγουσα και να χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Δεν μπορούμε συνεπώς να παραμένουμε άλλο θεατές, αλλά επιθυμούμε να αναλάβουμε δράση, ως δήμος, προκειμένου να προστατέψουμε τους πολίτες μας και το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε στην καθημερινότητά μας.

Ο Δήμος Τρίπολης το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αυτοτελούς διαχείρισης των αποβλήτων του. Και ενώ βρίσκεται σε θέση να ανταποκριθεί με επιτυχία στο έργο αυτό, η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει την άσκηση της αρμοδιότητας της διαχείρισης των αποβλήτων από το δήμο. Ειδικότερα, η διάταξη του άρθρου 30 του ν. 3536/2007, όπως ισχύει, σε συνδυασμό και με τις μεταγενέστερες ρυθμίσεις του ν. 4042/2012, όπως ισχύουν, έχουν επιφυλάξει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των αποβλήτων στους περιφερειακούς ΦΟΔΣΑ.

Η αδυναμία όμως του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου να ανταποκριθεί στο έργο αυτό για λόγους, οι οποίοι δεν είναι του παρόντος, πρέπει να ενεργοποιήσει το Κράτος στην εξεύρεση και άλλων λύσεων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατες. Επί της βάσης αυτής ζητούμε να επιτραπεί με νομοθετική ρύθμιση, σε όσους δήμους το επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν μόνοι τους στην αυτοτελή διαχείριση των αποβλήτων τους από τους ίδιους, εντός βεβαίως του πλαισίου που προδιαγράφεται από το ΕΣΔΑ και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και με γνώμονα την επίτευξη των ποσοτικών στόχων, που έχουν τεθεί, μέχρι το 2020.

Θεωρούμε ότι η διαχείριση των αποβλήτων, ως κατ’ αποκλειστικότητα τοπική υπόθεση, πρέπει να δοθεί στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση (υπό στενή έννοια), έστω και υπό συγκεκριμένες ρητές προϋποθέσεις, ώστε να διαφυλαχθεί η ποιότητα της ζωής των τοπικών κοινωνιών και να διασφαλιστεί το περιβάλλον από τους κινδύνους που το επαπειλούν.

Παραμένω στη διάθεσή σας για περισσότερη πληροφόρηση και συνεργασία.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης

Παυλής Δημήτριος»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *