Δήμαρχος Τρίπολης: «Το έργο στο Μεγαβούνι είναι νόμιμο και θα προχωρήσει κανονικά»

14 Απριλίου 2018  /   Χωρίς Σχόλια

ΜΕΓΑΒΟΥΝΙΣε απόσταση δεκαπέντε περίπου χιλιομέτρων από την Τρίπολη, νοτιοδυτικά από το χωριό Βαλτέτσι, ―στο Μεγαβούνι, σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις του δημάρχου Τρίπολης, Δημήτρη Παυλή― βρίσκεται η θέση στην οποία η δημοτική πλειοψηφία, σχεδόν από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, επέλεξε να τοποθετήσει τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης.
Η τοποθεσία (όπως επάνω εικονίζεται) βρίσκεται σε υψόμετρο 1.050 μέτρων και απέχει σε ευθεία γραμμή 2,5 χιλιόμετρα περίπου από τα χωριά Βαλτέτσι και Δόριζα, αντίστοιχα. Πρόκειται για άγονη και βραχώδη έκταση, που καμιά ορατότητα δεν έχουν οι κατοικημένες κοινότητες σ’ αυτήν. Στις διπλανές κορυφές, που δεν απέχουν περισσότερο από 500 μέτρα από το εν λόγω σημείο, βρίσκονται «καρφωμένες» 5 – 6 ανεμογεννήτριες. Στα πρανή της χαράδρας βόσκουν αδέσποτα δυο-τρία μικρά κοπάδια άλογα.
Θα έλεγε κανείς ότι εφόσον τηρηθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές προβλέψεις, ο τόπος ο οποίος έχει επιλεγεί είναι ο ιδανικότερος για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης.
Σχετικά με το θέμα της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στο Μεγαβούνι, βαρυσήμαντες δηλώσεις έκανε χθες ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, καθώς ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η υλοποίηση του έργου πρέπει να ξεκινήσει.
Όπως δήλωσε ο κ. Παυλής στον «Π.Μ.», η έναρξη του έργου προσέκρουσε σε ανύπαρκτα ιδιοκτησιακά ζητήματα που εγείρουν πολίτες των τοπικών κοινοτήτων Βαλτετσίου και Δόριζας, τα οποία αναμένεται να εκτιμηθούν την προσεχή Δευτέρα (16/4) από τα αρμόδια δικαστήρια της Τρίπολης.

Δηλώσεις του δημάρχου Τρίπολης
«Είμαστε στα μέσα Απρίλη και ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί πως έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια, για να μπορέσει ο δήμος της Τρίπολης να κάνει την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων στη θέση Μεγαβούνι. Φτάσαμε να έχουμε ανάδοχο, ο οποίος εδώ και δυο μέρες έχει ξεκινήσει τη διαμόρφωση του χώρου» τόνισε ο δήμαρχος Δημήτρης Παυλής.
ΜΕΓΑΒΟΥΝΙ-ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΑ«Προφανώς έχουμε γίνει στόχος διαφόρων συμφερόντων προσώπων, που δεν επιθυμούν για τους δικούς τους λόγους να γίνει ενδιάμεση προσωρινή διαχείριση από το Δήμο Τρίπολης, αλλά προτιμούν δικές τους καταδικαστέες λύσεις του παρελθόντος, που δημιουργούν προβλήματα στους συμπολίτες μας από τη μη διαχείριση των απορριμμάτων και επιθυμούν τη δημιουργία ΧΑΔΑ στην περιοχή μας που δεν μας τιμούν. Οι ΧΑΔΑ έπρεπε να δημιουργηθούν στο παρελθόν για λόγους δημοσίου συμφέροντος και θέματα υγείας, ενώ κάποιοι εδώ και χρόνια είχαν την ευθύνη για προσωρινή διαχείριση και δεν την έκαναν ποτέ, κουνώντας τώρα το δάκτυλο στους δήμους».
Συνεχίζοντας για τον χώρο προσωρινής διαχείρισης στο Μεγαβούνι: «Ολοκληρώσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί στο χώρο. Δυστυχώς όμως, οι γνωστοί – άγνωστοι που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, προσπαθούν και πάλι να φέρουν εμπόδια, για να μην προχωρήσει η προσωρινή διαχείριση με πρόσχημα, πως θα δημιουργηθεί στην περιοχή ένας ΧΑΔΑ. Πρέπει να τονίσουμε για να το καταλάβουν και οι πολίτες πως η προσωρινή διαχείριση έχει κανόνες που εφαρμόζονται βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και έτσι αποκλείεται η δημιουργία ενός νέου ΧΑΔΑ. Την πρώτη μέρα που εγκαταστάθηκε ο εργολάβος κάποιοι θέλησαν να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες και όρους, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Εμείς τηρούμε τη νομιμότητα και έχουμε πάρει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και το πρωτόκολλο εγκατάστασης. Άλλωστε, αναμέναμε πως αν δεν τηρούσαμε τη νομιμότητα θα είμαστε στο στόχαστρο. Θα συνεχίσουμε κανονικά το έργο στο Μεγαβούνι. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη. Αυτό το έργο αφορά όλους τους πολίτες και αφορά στην υγεία μας και στην προστασία του περιβάλλοντος».
Επιπλέον, ο δήμαρχος Τρίπολης σχολίασε και την ένταση που σημειώθηκε την πρώτη μέρα εργασιών στο χώρο δηλώνοντας: «Υπάρχουν όλες οι αδειοδοτήσεις και γι’ αυτό αφέθηκε και ελεύθερος ο χειριστής που οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικές Αρχές δεν μπορούν να ανακόψουν μια νόμιμη διαδικασία».
Αναφερόμενος στα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 από τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων Βαλτετσίου και Μάναρι τόνισε: «Δεν θέλω να κρίνω το τι λέει ο καθένας, θέλω όμως να πληροφορήσω τον κόσμο ότι διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις περί αδειοδοτήσεων που υπάρχουν στα χέρια των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και δεν μπορούν να ανακαλεστούν.»
Αναφορικά με τα όσα ακούγονται κατά καιρούς από κατοίκους της περιοχής περί ιδιοκτησιακών θεμάτων ο κ. Παυλής δήλωσε: «Αν υπάρχουν ιδιοκτησίες, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, πρέπει να γνωρίζουν πως αντίπαλός τους δεν είναι ο Δήμος Τρίπολης, μιας που η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται ως δημόσια δασική έκταση. Επομένως πρέπει –όπως άλλωστε το έχουν κάνει κάποιοι ήδη– να απευθυνθούν στο Δασαρχείο».
Σχετικά με το θέμα του Αγίου Βλάση, ο δήμαρχος γνωστοποίησε πως στις αρχές της εβδομάδας, θα ζητήσει παράταση για τη χρήση του χώρου μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στο Μεγαβούνι, ενώ κλείνοντας δεν παρέλειψε να τονίσει για άλλη μια φορά πως: «Αυτό που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων είναι το κόστος. Το κόστος για την τσέπη του πολίτη, για τη λειτουργία μιας αντίστοιχης μονάδας διαχείρισης προκειμένου να διαχειριστούμε τα απορρίμματα που παράγουμε. Υπάρχουν λύσεις με μηδενικό κόστος που δυστυχώς ενοχλούν κάποιους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *