ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ…

(Με αφορμή το δελτίο ερωταποκρίσεων του δημάρχου Μεγαλόπολης, για την Τηλεθέρμανση)

Σχολιάζει ο Ι. Γ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχει λέξη -στην ελληνική γλώσσα τουλάχιστον- που να χωράει αυτό το περίεργο δελτίο ερωταποκρίσεων προς ενημέρωση των δημοτών, όπου ο ίδιος ο δήμαρχος θέτει τα ερωτήματα στον εαυτό του και στη συνέχεια τα απαντάει. Υποτίθεται πως μέχρι τώρα τις ερωτήσεις τις έκαναν οι δημοσιογράφοι και τις απαντήσεις έδινε ο συνεντευξιαζόμενος. Εδώ βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Βέβαια έχουμε δει κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, να δίνει στο δημοσιογράφο «ραβασάκι» την ερώτηση που θα του κάνει. Ας πάρουμε λοιπόν βήμα – βήμα την… αυτοσυνέντευξη(;;;) του δημάρχου:

«Αγαπητοί Συμπολίτες και Συμπολίτισσες,
Επειδή τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν στη Μεγαλόπολη φήμες και ακούγονται ψέματα για την Τηλεθέρμανση και το Φυσικό Αέριο, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την πραγματικότητα. Με τις απαντήσεις που δίνω παρακάτω, σε ερωτήματα που σας έχουν δημιουργηθεί, θα επιχειρήσω να ξεδιαλύνω όσες απορίες έχετε:»
ΣΧΟΛΙΟ: Είναι παγκοίνως γνωστό πως η έλλειψη ενημέρωσης είναι η κύρια αιτία ανάπτυξης και κυκλοφορίας φημών και ψευδών ειδήσεων. Αν ο κ. Δήμαρχος φρόντιζε να ενημερώνει σωστά την τοπική κοινωνία, προφανώς δεν θα υπήρχε χώρος για φήμες και ψέματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 1: «Η Τηλεθέρμανση μπορεί να συνεχίσει με τη σημερινή μορφή της;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: «Η Τηλεθέρμανση έως σήμερα τροφοδοτείται με ζεστό νερό από τη Μονάδα 3 της ΔΕΗ. Αυτή η μονάδα, όπως και η μονάδα 4 πρόκειται να κλείσουν εντός των επόμενων ετών. Όσον αφορά στη δυνατότητα σύνδεσης της Τηλεθέρμανσης με τη Μονάδα 5 φυσικού αερίου, τόσο η ΔΕΗ όσο και το Υπουργείο, δεν εγγυώνται τη συνεχή τροφοδοσία του δικτύου Τηλεθέρμανσης.
Συνεπώς είναι αδύνατο να συνεχιστεί η Τηλεθέρμανση με τη σημερινή της μορφή.»
ΣΧΟΛΙΟ: Η τηλεθέρμανση είναι πραγματικά μια πονεμένη ιστορία, αλλά έγινε. φυσικά και δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή αφού κλείνει η Μονάδα Νο3. Όμως ποτέ δεν υπήρχαν εγγυήσεις για συνεχή τροφοδοσία με θερμική ενέργεια. Όταν η μονάδα έκλεινε, πάγωνε η Μεγαλόπολη. Επομένως αυτό δεν εμποδίζει τη σύνδεση με τη μονάδα Νο5 Φ/Α και τη συνέχιση λειτουργίας της, αν είναι τεχνικά εφικτό.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 2: «Τι δυνατότητες υπάρχουν λοιπόν για τη θέρμανση της πόλης;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: «Οι δυνατότητες είναι δύο (2): α) να συνδεθούν όλα τα κτίρια της Μεγαλόπολης με δίκτυο φυσικού αερίου β) να λειτουργεί με αέριο η εγκατάσταση της Τηλεθέρμανσης για την παραγωγή ζεστού νερού που θα τροφοδοτεί το δίκτυο της πόλης.»
ΣΧΟΛΙΟ: Αυτές οι δύο δυνατότητες που μας παρουσιάζει ο κ. Δήμαρχος, θυμίζουν αβασάνιστες λύσεις στο πόδι. Προφανώς θα υπάρχουν κι άλλες λύσεις, αν υποτεθεί πως ανατίθεται σε μια σοβαρή επιστημονική ομάδα να εξετάσει και να προτείνει διάφορες λύσεις. Έγινε κάτι τέτοιο;
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 3: «Ποια από τις παραπάνω δυνατότητες είναι η οικονομικότερη;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: «Μέχρι τώρα, ο μέσος καταναλωτής της Τηλεθέρμανσης πλήρωνε περίπου 700€ για κάθε θερμαντική περίοδο. Εάν συνδεθεί άμεσα με δίκτυο φυσικού αερίου θα πληρώνει από 450€ – 550€ για την ίδια κατανάλωση. Εάν λειτουργήσει η Τηλεθέρμανση με αέριο θα πληρώνει περίπου 1.000€ για την αντίστοιχη κατανάλωση. Συνεπώς, είναι οικονομικότερη λύση να θερμαίνονται τα κτίρια της πόλης άμεσα με φυσικό αέριο.»
ΣΧΟΛΙΟ: Βεβαία δεν μας εξηγεί πως ο καταναλωτής, με το ίδιο καύσιμο θα πλήρωνε μέσω τηλεθέρμανσης τα διπλάσια χρήματα. Πως το υπολογίζει; Γιατί δεν παρουσιάζει όλα τα στοιχεία της μελέτης, αν υπήρξε κάποια μελέτη, ώστε να μπορούμε να επαληθεύσουμε του λόγου το αληθές;
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 4: «Πόσο θα κοστίσει η σύνδεση του κάθε κτιρίου με το φυσικό αέριο;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: «Τα κόστη σύνδεσης με φυσικό αέριο, σε ένα κτίριο 100 τετραγωνικών, κυμαίνονται από 2.200€ – 2.500€. Ωστόσο, η σύνδεση όλων των κτιρίων της Μεγαλόπολης, εφόσον συνδεθούν με δίκτυο φυσικού αερίου, θα είναι ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Πρόκειται για μια διασφάλιση που επιτύχαμε, έπειτα από διαπραγμάτευση μηνών.»
ΣΧΟΛΙΟ: Πρόσφατα ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, πως από το κόστος σύνδεσης θα απαλλαγούν όσοι είναι συνδεδεμένοι σήμερα με τηλεθέρμανση. Πού είναι η αλήθεια και που το ψέμα;
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 5: «Η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου γίνεται με δημόσιο διαγωνισμό; Την ανάθεση της κατασκευής του έργου την κάνει ο Δήμος;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: «Την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου, όπως ισχύει παντού στη χώρα και όπως ορίζει η εθνική και ευρωπαϊκή Νομοθεσία, την αναλαμβάνει όποια εταιρεία έχει κατοχυρώσει άδεια διανομής φυσικού αερίου σε συγκεκριμένη περιοχή, η οποία χορηγείται από την Ανεξάρτητη Αρχή με την επωνυμία Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Συνεπώς, δε γίνεται δημόσιος διαγωνισμός, δε μεσολαβεί πουθενά ο Δήμος για την επιλογή του κατασκευαστή.»
ΣΧΟΛΙΟ: Δηλαδή τέτοια άδεια έχει μόνο μία εταιρεία; Και με αυτόν τον τρόπο πως διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός; Πως διασφαλίζεται το δημόσιο χρήμα, αφού η μία και μοναδική εταιρεία μπορεί να ζητήσει όσα χρήματα θέλει για να κατασκευάσει το έργο;
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 6: «Μήπως όμως αυτό το έργο χρειασθεί καμιά εικοσαριά χρόνια να γίνει;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: «Όχι, υπάρχει δέσμευση ότι εάν ξεκινήσει το έργο τώρα, θα τελειώσει το Σεπτέμβριο του 2022.»
ΣΧΟΛΙΟ: Δηλαδή μέχρι το 2022 η Μεγαλόπολη θα είναι πάλι ένα απέραντο χαντάκι;
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 7: «Επειδή ο κατασκευαστής είναι ιδιώτης, μπορεί να βάλει ό,τι τιμές θέλει στην κατανάλωση;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: «Η εταιρεία που θα κατασκευάσει το έργο δε θα παρέχει φυσικό αέριο στα κτίρια της πόλης. Η παροχή του φυσικού αερίου θα γίνεται από άλλες εταιρείες (παρόχους) που δραστηριοποιούνται ήδη σε όλη τη χώρα, σε τιμές που καθορίζονται από τη ΡΑΕ. Κάθε καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει τον πάροχό του ελεύθερα, σύμφωνα με τις προσφορές που θα έχει, όπως ισχύει σε κάθε πόλη που έχει συνδεθεί με το φυσικό αέριο.»
ΣΧΟΛΙΟ: Ως γνωστόν, η τιμή του Φυσικού Αερίου διαμορφώνεται από τις διεθνείς αγορές και όταν αυτή ανεβαίνει, προφανώς θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής όπως γίνεται και με το πετρέλαιο. Σήμερα η τιμή του Φ/Α είναι η χαμηλότερη στην ιστορία του. Προφανώς αυτό δεν θα ισχύει πάντα…
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 8: «Και μέχρι να κατασκευαστεί το δίκτυο φυσικού αερίου, δε θα λειτουργεί η Τηλεθέρμανση;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: «Η Τηλεθέρμανση θα λειτουργεί κανονικά χρησιμοποιώντας υγροποιημένο αέριο, για την παραγωγή θερμού νερού στις εγκαταστάσεις της, με εξοπλισμό που θα εγκαταστήσει με δικό της κόστος η ΔΕΗ. Το αέριο θα το προμηθεύει η ΔΕΗ και η Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης θα καταβάλλει το ποσό που κατέβαλε μέχρι σήμερα (περίπου 120.000€). Το επιπλέον κόστος από τη χρήση του αερίου θα το καλύπτει η ΔΕΗ και ο κατασκευαστής, μέχρι να συνδεθούν όλα τα κτίρια της πόλης με το δίκτυο φυσικού αερίου. Είναι άλλη μια δέσμευση που εξασφαλίσαμε έπειτα από διαπραγμάτευση. Συνεπώς, οι καταναλωτές που είναι μέχρι σήμερα συνδεδεμένοι με το δίκτυο Τηλεθέρμανσης δε θα επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστη, σε σχέση με αυτά που έως σήμερα πλήρωναν.»
ΣΧΟΛΙΟ: Γιατί δεν παρουσιάζετε όλα τα στοιχεία; Ποια είναι αυτά τα επί πλέον κόστη; Για ποιά ποσά μιλάμε; Από ποια μελέτη προκύπτουν; Τέλος, αφού το κόστος του εξοπλισμού για την καύση υγροποιημένου αερίου θα το καλύψει η ΔΕΗ, γιατί δεν βλέπετε την πιθανότητα να συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης;
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 9: «Τι είναι αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας (που τρομάζει σαν λέξη), που η αντιπολίτευση θέλει να καταψηφίσει, γιατί το θεωρεί καταστροφή για την πόλη;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: «Το Μνημόνιο είναι μια συμφωνία και βάζει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στη ΔΕΗ και τον κατασκευαστή: α) στον κατασκευαστή, ότι θα τελειώσει το έργο το Σεπτέμβριο του 2022. β) στη ΔΕΗ και τον κατασκευαστή, ότι θα καλύψουν, για το μεταβατικό στάδιο, τα επιπλέον χρήματα που χρειάζονται για να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι. γ) εξασφαλίζει ότι κανείς Μεγαλοπολίτης δε θα πληρώσει τίποτε για να συνδεθεί με το φυσικό αέριο.»
ΣΧΟΛΙΟ: Όλες αυτές οι συμφωνίες, τα μνημόνια και όσα ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος, γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, ερήμην του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας. Γιατί;
Πέρα από τις ερωτήσεις που κάνει ο δήμαρχος στον εαυτό του, υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα που γεννιούνται με την απόφαση να κλείσει η τηλεθέρμανση. Παράδειγμα: Ποιος θα πληρώσει τα δάνεια που ακούγεται πως έχει; Γιατί με τόση βιασύνη αποφασίστηκε το κλείσιμο της επιχείρησης που κόστισε στον τόπο πάνω από 20.000.000 ευρώ; Εξετάστηκαν όλες οι περιπτώσεις να σωθεί και να λειτουργήσει; Με ποια μαθηματικά έγιναν οι λογαριασμοί και αποφασίστηκε ότι είναι ασύμφορη; Με ποια μελέτη; Ποιος την έκανε; Ποιος λογάριασε πως το Φ/Α είναι «πανάκεια δια πάσαν νόσον» για τη Μεγαλόπολη; Ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα, όταν τα λεγόμενα του δημάρχου αναιρούνται την επομένη από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη; Και φυσικά μπορεί να προκύψουν δεκάδες ακόμα ερωτήματα από ειδικούς και όχι από έναν αδαή σαν εμένα…
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 10: «Τότε γιατί αντιδρά η Αντιπολίτευση;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: «Σε αυτή την ερώτηση, αναζητήστε την απάντηση. Θα ήθελα, για οποιαδήποτε άλλα ερωτήματα έχετε, να απευθύνεστε στο Δήμαρχο, για να ενημερώνεστε άμεσα, υπεύθυνα και σωστά.»
ΣΧΟΛΙΟ: Ο κάθε πολίτης είναι αδύνατον να επικοινωνεί με το δήμαρχο για οποιαδήποτε ερωτήματα προκύπτουν. Ο κ. δήμαρχος αν θέλει να ενημερώνει την τοπική κοινωνία, μπορεί να το κάνει με ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι με διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Μπορεί να το κάνει σε συνεντεύξεις τύπου και όχι σε ραδιοφωνικούς μονολόγους ή με δελτία ερωταποκρίσεων όπου ο ίδιος απαντά στις ερωτήσεις του.
Η δημοτική αντιπολίτευση καλώς αντιδρά και διαμαρτύρεται. Ρόλος της είναι ο έλεγχος της δημοτικής αρχής. Από την άλλη μεριά, είναι αδιανόητο ένας δήμαρχος 4ετούς θητείας, να παίρνει μόνος αποφάσεις που θα ορίσουν το μέλλον της περιοχής για τον επόμενο αιώνα. Στη δημοκρατία δεν υπάρχει η «ενός ανδρός αρχή». Ειδικότερα όταν η αρχή αυτή είναι μειοψηφία, έχοντας την εντολή μόλις του 1/3 του εκλογικού σώματος, τότε η συνεργασία με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις δεν είναι απλώς αναγκαία. Επιβάλλεται.
Τούτη τη στιγμή και εν όψει όσων θα ακολουθήσουν με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καλό θα ήταν ο δήμαρχος να βρει γλώσσα συνεννόησης με την δημοτική αντιπολίτευση που συγκεντρώνει τα υπόλοιπα 2/3 του εκλογικού σώματος, έτσι ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο. Σε καιρούς κρίσης, όταν όλα γύρω φαίνεται να καταρρέουν, χρειάζεται σοβαρότητα, συνεργασία και καθαρός λόγος. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ…

Σχετικές δημοσιεύσεις