Διασυλλογική Ορειβατική Συνάντηση στο Μαίναλο 9 & 10 Οκτωβρίου 2021

8 Οκτωβρίου 2021  /   Χωρίς Σχόλια

Διασυλλογική ορειβατική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μαίναλο, το Σαββατοκύριακο (9 και 10 Οκτωβρίου 2021), στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, υπό τη συνδιοργάνωση του Δήμου Τρίπολης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ).
Συνολικά περισσότεροι από 200 ορειβάτες από ολόκληρη τη χώρα, μέλη ορειβατικών συλλόγων, θα επισκεφθούν την περιοχή, καθώς έχουν προγραμματιστεί πορείες σε ιστορικά μονοπάτια, με σκοπό η Τρίπολη και η ευρύτερη περιοχή να αναδειχθεί και να καταστεί σημαντικός ορειβατικός προορισμός, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Προχθές (Τετάρτη 6/10), κατά την κοινή συνέντευξη του εκπροσώπου του ΣΑΟΟ, Θανάση Χωματά, με τον δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη, υπογραμμίστηκε ότι η συνάντηση αυτή εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ οι εκδηλώσεις αυτές θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Σχόχος η αύξηση της επισκεψιμότητας
«Οι ορειβάτες που θα μας επισκεφθούν θα γνωρίσουν την περιοχή μας, τις φυσικές ομορφιές και την ιστορία μας, θα φιλοξενηθούν και θα γίνουν οι πρεσβευτές μας σε όλη τη χώρα, ώστε να διαφημίζουν τον τόπο μας. Η συνάντηση αυτή συμβάλλει στην προσπάθεια να αυξηθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής μας» τόνισε ο δήμαρχος Τρίπολης, Κ. Τζιούμης, ευχαριστώντας τόσο την Περιφέρεια, όσο και τον ΣΑΟΟ για τη συνεργασία όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ κάλεσε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στις πορείες και στις εκδηλώσεις.
Ο εκπρόσωπος του ΣΑΟΟ, Θανάσης Χωματάς, υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή του Δήμου Τρίπολης στην ανάδειξη του δικτύου μονοπατιών στο Μαίναλο ως ένας μοχλός ήπιας ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. «Ο Δήμος Τρίπολης μάς αγκάλιασε, μας παρείχε τα υλικά, τις πινακίδες κατεύθυνσης και πληροφόρησης για τα ιστορικά μονοπάτια του Μαινάλου» είπε ο κ. Χωματάς.
Ευκαιρίας δοθείσης, ο κ. Χωματάς αναφέρθηκε στην υπερεικοσαετή ενασχόληση του ΣΑΟΟ με τη διάνοιξη, σήμανση και τοπογραφική αποτύπωση των μονοπατιών του Μαινάλου (μήκους δικτύου περίπου 350 χιλιομέτρων), αρχής γενομένης το 2009 με χορηγία της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων, αλλά και των δημοτικών αρχών Τρίπολης, ύψους περίπου 25.000 ευρώ και δυο τρεις χιλιάδες ευρώ για βενζίνες, χρήματα που διατέθηκαν από τους ίδιους τους φορείς για κατασκευή πινακίδων κ.λπ. Περαιτέρω, αναφέρθηκε σε συνεργασία του Συλλόγου με την τέως Περιφερειακή Αρχή και αντίστοιχα προγράμματα που υλοποιήθηκαν με εθελοντική εργασία των μελών και φίλων του ΣΑΟΟ, επισημαίνοντας πως κομμάτι μονοπατιού στο Μαίναλο έλαβε το 2013 ευρωπαϊκή πιστοποίηση.
Το υποβληθέν από το ΣΑΟΟ Σχέδιο στο Δήμο Τρίπολης, που αφορά στην περαιτέρω διάνοιξη 70 χιλιομέτρων μονοπατιών, θα κοστίσει λιγότερο από 10.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο οποίος εξήρε το πάθος για προσφορά των Αρκάδων Ορειβατών και εθελοντών.
«Από τα μέλη του Συλλόγου αναδείχθηκαν, καθαρίστηκαν, διανοίχθηκαν, σηματοδοτήθηκαν με φυσικές πινακίδες τα μονοπάτια που είναι στα όρια του Δήμου Τρίπολης και συνδέονται με τα ιστορικά γεγονότα του 1821. Παράλληλα έχει ανατεθεί και γίνεται η ψηφιοποίηση, έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε επισκέπτης στην περιοχή μας να μπορεί από το κινητό του να βλέπει τις διαδρομές και παράλληλα να ενημερώνεται για τα σημεία, όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821» κατέληξε ο κ. Τζιούμης.

Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΟΡΕΙΩΝ
Σάββατο: 9.10.21 Ανατολικό Μαίναλο – μπλε μονοπάτι. Συνάντηση 10 π.μ. στα Καρτερόλια Φαλάνθου
1η πορεία: Καρτερόλια – Σιλίμνα – Κάστρο – Μνημείο και προμαχώνες Τρικόρφων – Στρατόπεδο Δημ. Υψηλάντη – Νότια περιαστικά δάση Τριπόλεως – Πεδίον του Άρεως (Τρίπολη). Ώρες 5:30 Κατηγορία Α+
2η πορεία: Καρτερόλια – Σιλίμνα – περιαστικά δάση – Τρίπολη. Ώρες 3:30 Κατηγορ. Α
Κυριακή: 10.10.21 Ανατολικό Μαίναλο – πράσινο μονοπάτι
7 π.μ. 1η πορεία : Τρίπολη (Πεδίον του Άρεως) 640 μ. – Βόρεια περιαστικά δάση – Ανάληψη (Καταφυγιάκι ΣΑΟΟ) – Περθώρι – Αιωνόβια Δρυς Παυσανία (Μνημείο Παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς) – Χαράδρα Σκαφίδες – Υψίπεδα Κουλουρδούς 1500 μ. – Ροεινό 1100 μ. Ώρες 7:30 Κατηγορία Β
Προαιρετική ανάβαση στην καταπληκτική κορυφή Αϊντίνης 1849μ σε2 επιπλέον ώρες, Κατηγορία Β+
9 π.μ. 2η πορεία : Περθώρι 850 μ. – Δρυς Παυσανία – Σκαφίδες – Υψίπεδα
Κουλουρδούς – Ροεινό 1100 μ. Ώρες 5:30 Κατηγορία Α+
Β΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σάββατο 10 π.μ.: Υποδοχή στα Καρτερόλια Φαλάνθου με Κολοκοτρωναίικα Φιλέματα.
Προσκύνημα στον τάφο – μνημείο του Πάνου Κολοκοτρώνη στη Σιλίμνα. Προσκύνημα, ξενάγηση, δρώμενα στο στρατόπεδο και στους Προμαχώνες (ταμπούρια) των Τρικόρφων. Καλύβα του Δ.Υψηλάντη – Καλύβα Θεοδ. Κολοκοτρώνη, ταμπούρι του Γενναίου Κολοκοτρώνη. Εξιστόρηση των μεγάλων μαχών (1770 – 1779 -1821-1825).
Απόγευμα 20:00: Απόδοση τιμής στους ανδριάντες των αγωνιστών στο Πεδίον του Άρεως (Τρίπολη). Αφήγηση – δρώμενα για τα τραγικά γεγονότα της Άλωσης. Εκθέσεις, προβολές, δημοτικά τραγούδια.
Εγκαίνια των 2 ολοκληρωμένων μονοπατιών του Μαινάλου.
α) Τρίπολη – Περθώρι – Ροεινό – Αλωνίσταινα – Βυτίνα – Νυμφασία – Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο – Λαγκάδια (72 χλμ.).
β) Τρίπολη – Σιλίμνα – Μανταίϊκα – Χρυσοβίτσι – Αρκουδόρεμα – Λιμποβίσι – Ελάτη – Ξενία Βυτίνας – Βαλτεσινίκο (54 χλμ.).
Κυριακή πρωί: Καθ΄οδόν προς Ροεινό, τσάι του Αϊντίνη και πρωινό στο βράχο της Ανάληψης, όπου και το μικρό καταφυγιάκι του ΣΑΟΟ (πανοραμική θέα της Τριπολιτσάς).
Μεσημέρι: ορειβατικό συμπόσιο στην πλατεία του Ροεινού, κάτω από τα πλατάνια και το πανέμορφο ελατοδάσος.
Γ ΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ –
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ
Η διαμονή θα γίνει σε ξενοδοχεία, ξενώνες, δωμάτια Airbnb, βασικά στην Τρίπολη αλλά και στο Λεβίδι, Βυτίνα κ.λπ. Επίσης σε σκηνές και υπνόσακους στο κλειστό γυμναστήριο και το προαύλιο της Ακαδημίας, με τρεχούμενο νερό και κατάλληλους χώρους υγιεινής.
Οι μετακινήσεις θα γίνονται με τα λεωφορεία των συλλόγων και του ΚΤΕΛ.
Οι πορείες θα γίνουν σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, μέσα από πευκοδάση και ελατοδάση, ορεινούς λειμώνες και ιστορικές περιοχές.
Επειδή οι εκδηλώσεις είναι αρκετά σύνθετες, για να μας διευκολύνετε επιβεβαιώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας.
Για πρόσθετες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο ΣΑΟΟ 2710 – 234980 7 έως 10 μ.μ. είτε στα τηλέφωνα 6972-803529 και 6974-740215.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *