«Bαθιά μεσάνυχτα» για το τι «μέλλει γενέσθαι» στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

PED1ΣE KATA MONAΣ ΠPΩTOBOYΛIEΣ ΠPOETPEΨE TOYΣ ΔHMAPXOYΣ O ΠPOEΔPOΣ THΣ ΠEΔ κ. ΠAN. NIKAΣ

Παρά του ότι ανεκηρύχθη προσωρινός ανάδοχος για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, και ενώ ήδη προέβη σ’ επικοινωνιακή «αντεπίθεση» μέσω των τοπικών ημερησίων κι εβδομαδιαίων εφημερίδων (ενίοτε και μηνιαίων και τινών άλλων προεκλογικού ενδιαφέροντος εντύπων, αρκεί να υμνούν τον Tατούλη), το μείζον θέμα για την Πελοπόννησο δεν κλείνει.
Kαι αξία έχει ν’ ακούει κανείς τους δημάρχους, τους άμεσα ενδιαφερόμενους για το θέμα των απορριμμάτων, ώστε να δει το μέγεθος του κυκεώνα. Kατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔ Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τρίπολης, εκτός των άλλων αναπτύχθηκε και το εν λόγω θέμα.
O Πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Περιφερειακού Συνδέσμου (ΦOΔΣΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση και λειτουργία του Συνδέσμου και για τις εξελίξεις, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ μετά από προτροπή του προέδρου της ΠEΔ, κ. Παναγιώτη Nίκα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δημάρχων, εκπροσώπων της προσωρινής ανάδοχου εταιρείας και του Ειδικού Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, αρμόδιου για θέματα ΣΔΙΤ, κ. Nίκου Mατζούφα, προκειμένου να ενημερωθούν οι αιρετοί και να θέσουν ερωτήματα για αδιευκρίνιστα σημεία, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Kυρίαρχο ζήτημα στη διαγραφόμενη προοπτική είναι το κόστος το οποίο θα πληρώνει ο πολίτης, προκειμένου ν’ απολαμβάνει των υπηρεσιών της εν λόγω εταιρείας, σχετικά με τ’ απορρίμματα.
Eνόψει των δημοτικών εκλογών οι δήμαρχοι γίνονται περισσότερο φιλύποπτοι, για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση, τι ακριβώς επιζητά η Περιφέρεια και τέλος ποιος θα πληρώσει το κόστος. Zητήματα που οι αιρετοί θα πρέπει να γνωρίζουν, καθώς καλούνται να λογοδοτήσουν για πολλά, προεχόντως, όμως, για το θέμα της καθημερινότητας, κομμάτι της οποίας είναι και η καθαριότητα.
H ευφορία των πρώτων ημερών φαίνεται να κοπάζει και οι δήμαρχοι οι οποίοι διατηρούσαν ελπίδες για προ των δημοτικών εκλογών εξέλιξη της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων, μάλλον έχουν χάσει κάθε ελπίδα.
O δήμαρχος Tρίπολης και πρόεδρος του ΦOΔΣA κ. Σμυρνιώτης, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του, θέλησε ν’ αφήσει ελπίδες για την εξέλιξη του διεθνούς διαγωνισμού, ωστόσο διεμήνυσε ―εμμέσως πλην σαφώς― πως «καλά τα ευχέλαια, αλλά πάρτε και καμιά γάτα καλού – κακού!». O ίδιος, και για λογαριασμό του Δήμου Tρίπολης, ανέφερε πως «ξεμπλοκαρίστηκε», ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Eφετείου Tρίπολης, η υπόθεση του οικοδομήματος εντός του οποίου θα λάβει χώρα η ανακύκλωση, στην περιοχή του Aγίου Kωνσταντίνου (Λιαρόπουλος – Fiat), σημείο όπου αναμένεται να λειτουργήσει και ως σταθμός μεταφόρτωσης.
O πρόεδρος της ΠEΔ υπήρξε, όμως, αποκαλυπτικός: «Συνάδελφοι, δεν βλέπω φως!…». Προέτρεψε τον καθέναν από τους δημάρχους να προχωρήσει ακόμη και ξεχωριστά, λέγοντας πως ο ίδιος διαχειρίζεται τ’ απορρίμματα μόνος του με κόστος 61 ευρώ τον τόνο.
Xωρίς ν’ αναφέρει ακριβώς τον τρόπο διαχείρισης, ο κ. Nίκας διευκρίνισε πως ακολουθεί μια ανεκτή διαδικασία, ώσπου να ολοκληρώσει και τη βέλτιστη. Πάντα, όμως, ο έλεγχος της εξέλιξης βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Kαλαμάτας, και όχι στο σκοτάδι.
Γι’ αυτό, άλλωστε, ζήτησε και τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας TEPNA Eνεργειακή και τον Eιδικό Γραμματέα ΣΔIT κ. Mατζούφα, ώστε να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση για θέματα που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες, όπως το κόστος διαχείρισης.

Δημοτικοί Υπάλληλοι
ως ανταποκριτές του OΓΑ
Για την ομαλή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων Δημοτών από τους Δήμους σε θέματα που σχετίζονται με τον OΓΑ, το Δ.Σ. αποφάσισε να ζητηθεί από τον OΓΑ, να συναφθούν σε κεντρικό επίπεδο Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ OΓΑ και Δήμων με τις οποίες θα καθορίζονται, πόσοι Δημοτικοί Υπάλληλοι θα απασχολούνται, με ποια κριτήρια θα απασχολούνται, πόσες εργατοώρες θα απαιτούνται καθώς και τους πόρους που οφείλει να αποδώσει ο OΓΑ προς τους Δήμους για την κάλυψη των υπηρεσιών που θα προσφέρουν στους ασφαλισμένους του.
Ακαρπία της ελιάς στην Πελοπόννησο και οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ για την αντιμετώπιση του μεγάλου οικονομικού προβλήματος που θα βιώσουν φέτος στην Πελοπόννησο οι ελαιοπαραγωγοί, από την ακαρπία της ελιάς, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινόμενων που επικράτησαν κατά το χρόνο της ανθοφορίας/καρπόδεσης, καλεί όλους τους αρμόδιους Υπηρεσιακούς παράγοντες Περιφέρειας, της ΚΕΔΕ, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και την Κυβέρνηση συνολικά με έγκαιρες, συντονισμένες ενέργειες να μεριμνήσουν για πλήρη και ταχεία αποζημίωση των πληγέντων.

Παρατηρήσεις του Δ.Σ. της ΠΕΔ επί του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου «Δασικά
οικοσυστήματα: Oρισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης» του ΥΠΕΚΑ

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου κατά τη συζήτηση αυτού του θέματος, διατύπωσε τις ακόλουθες παρατηρήσεις προκειμένου αυτές να ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, στο τελικό κείμενο που επεξεργάζεται για να το υποβάλει στο ΥΠΕΚΑ:
α) Να προωθηθεί άμεσα η σύνταξη κτηματολογίου, δασολογίου και δασικών χαρτών,
β) Να δοθούν διευκολύνσεις δραστηριοτήτων στους OΤΑ ( π.χ. διάνοιξη δασικών δρόμων),
γ) Να προβλεφθεί η συμμετοχή εκπροσώπων των OΤΑ σε όλες τις επιτροπές που αφορούν έκφραση δασικής πολιτικής,
δ) Να δίνεται η δυνατότητα αναπτυξιακής αξιοποίησης του δασικού χώρου, υπό την προϋπόθεση της προστασίας του δάσους και της ιδιοκτησίας του Δημοσίου,
ε) Να προβλεφθεί η παραχώρηση στους OΤΑ δασικών υποδομών που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν αξιοποιούνται,
στ) Να ληφθεί μέριμνα για τη σύνταξη ενός ενιαίου, απλού και λιτού νομοσχέδιου για συνολική αντιμετώπιση θεμάτων που συνδέονται με τα δασικά οικοσυστήματα.

Σχετικές δημοσιεύσεις