- Ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Πελοποννήσου, Γιάννη Νικολάου, εκλεγμένου με την παράταξη «Πελοπόννησος Αφετηρία Ζωής»
Ο φιλοπρόοδος πρόεδρος του Συλλόγου Καρυτινών, Γεώργιος Αδαμόπουλος, που συχνά μας εκπλήσσει με τις εύστοχες παρεμβάσεις του, με επιστολή του ενημερώνει πλειάδα ενεργών πολιτών σχετικά με την προστασία του Κάστρου της Καρύταινας, προωθώντας Επερώτηση της παράταξης “Πελοπόννησος Αφετηρία Ζωής” και Επερωτώντα τον περιφερειακό σύμβουλο, Γιάννη Νικολάου.
Γράφει, λοιπόν, ο κύριος Αδαμόπουλος πως το θέμα του Κάστρου περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου, ώρα 15:00. Μάλιστα, σημειώνει: «Όσο μεγαλύτερη η παρουσία συλλογικών φορέων και κατοίκων της Καρύταινας κατά την συζήτηση, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα ασκηθεί στην Περιφέρεια για ευνοϊκή απόφαση…»
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: «Αποκατάσταση – στερέωση του συνόλου των τειχών του Κάστρου της Καρύταινας Αρκαδίας»
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αναστήλωσης – αποκατάστασης της Πύλης και στερέωσης του Νότιου τείχους του Κάστρου της Καρύταινας. Οι εργασίες υλοποιούνται με βάση την Πράξη MIS (ΟΠΣ) 5069040 / ΕΣΠΑ 2014 – 2020 της Περιφέρειας Πελοποννήσου και επιβλέπονται από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αρκαδίας, έργο το οποίο μεταφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027» του ΕΣΠΑ με κωδικό ΟΠΣ 6001530.
Το 2019 η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου προέβη στην επικαιροποίηση μελετών για την αποκατάσταση της Κεντρικής Πύλης του Κάστρου, όλων των περιφερειακών τειχών καθώς επίσης του Διοικητηρίου (οικία Φεουδάρχη) που είχαν συνταχθεί το 2010 με δαπάνες της Εθνικής Τράπεζας και το 2020 η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενέταξε στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, προφανώς για δημοσιονομικούς λόγους, μέρος μόνο των ως άνω μελετών και συγκεκριμένα μόνο την Πύλη και το Νότιο τείχος. Έμειναν εκτός προγράμματος αναστήλωσης το Βόρειο και το Δυτικό τείχος, καθώς επίσης η οικία του Φεουδάρχη.
Το συνολικό κόστος της πράξης ήταν περίπου 1.200.000 ευρώ, με κατανομή 900.000 ευρώ στην Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων και 300.000 ευρώ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Στον σχετικό διαγωνισμό το έργο κατακυρώθηκε στον μειοδότη που προσέφερε έκπτωση 35% έναντι ποσού 585.000 ευρώ και με προσφερθείσα έκπτωση αξίας 315.000 ευρώ.
Επειδή η κατάσταση τόσο του Βόρειου όσο και του Δυτικού τείχους του Κάστρου, τα οποία βρίσκονται εκτός της παρούσας εργολαβίας, είναι δυστυχώς πάρα πολύ άσχημη, με αρκετές περιοχές τους να είναι έτοιμες για πλήρη κατάρρευση και λαμβάνοντας υπόψιν ότι σήμερα υπάρχει εγκατεστημένος εργολάβος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές ανεβάσματος των υλικών, πριν την αποσυναρμολόγησή τους με την ολοκλήρωση του έργου καθώς και ότι το κόστος πλήρους στερέωσης – αναστήλωσης των δύο τειχών (Βόρειο και Δυτικό) εκτιμάται σε λιγότερο από 300.000 ευρώ, δηλαδή ίσο με την προσφερθείσα από τον εργολάβο έκπτωση.
Ερωτάται η περιφερειακή αρχή:
Προτίθεστε να προβείτε στην επέκταση του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της ίδιας σύμβασης, που εναπόκειται στην προέγκριση και χρηματοδότηση της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οπού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία μπορεί να φτάσει έως το 50% της αρχικής σύμβασης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προτεινόμενες νέες εργασίες στον ίδιο χρόνο με το εκτελούμενο έργο ώστε να μην παραμείνει κλειστό το κάστρο για μεγάλο χρονικό διάστημα;»