Αναβίωσε το έθιμο του Αϊ Γιώρη στη Νεστάνη!

Το έθιμο του Αϊ Γιώρη αναβίωσε φέτος, έπειτα από δυο χρόνια απουσίας, με την τελετουργία που του αρμόζει στη Νεστάνη Αρκαδίας.


Το έθιμο τελείται ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, φέτος στις 25 Απριλίου, και κάθε χρόνο, όπως κι εφέτος, συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, ντόπιους κι επισκέπτες.


Έθιμο με ιδιαίτερη αξία για την ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας, αλλά σημαντική και πολιτιστική παρακαταθήκη όχι μόνο για τους συμμετέχοντες/-ουσες σε αυτό, αλλά για όλους τους Έλληνες, αποτελεί ένα σύνθετο δρώμενο που συνδυάζει χορό (χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων), τραγούδι, οδοιπορία και άλλα στοιχεία.


Το πρωί της γιορτής, πριν ακόμα ξημερώσει, πολλές μικρές ομάδες πανηγυριστών, οι περισσότεροι με φορώντας αλατζάδες (η τοπική φορεσιά της Νεστάνης) και κρατώντας γκλίτσες σελινοστολισμένες, ανηφορίζουν στον βράχο του Γουλά, ο οποίος δεσπόζει επιβλητικός πάνω από το χωριό.


Εκεί, σε ένα περιβάλλον υποβλητικό, καθώς η θέα είναι απρόσκοπτη προς όλες τις διευθύνσεις, στήνετε ο πρώτος χορός.


Στη συνέχεια οι πανηγυριστές, οι Αγιωρήτες, κατεβαίνουν από τον λόφο του Γουλά, προσκυνούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου και ακολουθούν προκαθορισμένη διαδρομή, η οποία τερματίζει στην κεντρική πλατεία της Νεστάνης, έχοντας πρώτα κάνει στάση σε διάφορα σημεία του χωριού και φυσικά τραγουδώντας τον Άγιο!

Σχετικές δημοσιεύσεις