Αναβιώνει και φέτος το έθιμο – γιορτή παστού στο Θεόκτιστο Γορτυνίας

24 Δεκεμβρίου 2018  /   Χωρίς Σχόλια

Διοργανώνεται από την κοινότητα Θεοκτίστου και τους κατοίκους, με την συνδρομή του δήμου Γορτυνίας και της Κοινωφελούς επιχείρισης του Δήμου, για πέμπτη συνεχόμενη χρόνια η γιορτή «του παστού» στις 26/12/2018.

Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Λάμπης Μαστορόπουλος και όλοι οι διοργανωτές καλούν όλους τους φίλους του χωριού σε αυτό το ξεχωριστό γλέντι, τη γιορτή “του παστού” στις 26/12/2018.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την επομένη των Χριστουγέννων στον χώρο του Πολιτιστικού κέντρου Θεοκτίστου.

Πρόκειται για μία εκδήλωση που έχει σκοπό να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι για το έθιμο του παστού, και αποτελεί μία ευκαιρία να συγκεντρωθεί όλο το χωριό μαζί, να πουν τα νέα τους και να συνφάγουν σε χαρά και όχι σε λύπες, όπως συνηθίζεται στα χωριά που πλέον ερημώνουν, αφού έχουν μείνει μόνο ηλικιωμένοι.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δωρεάν φαγητό, κρασί, τσίπουρο και την απαραίτητη μουσική και χορό, που αναμένετε να κρατήσει μέχρι αργά το απόγευμα της τρίτης 26 Δεκεμβρίου.

Από πλευράς λαογραφίας η γιορτή είναι η αναβίωση του εθίμου των χοιροσφαγείων που γινόταν τέτοια εποχή.
Επίσης το Θεόκτιστο είναι το μοναδικό χωριό που λένε τα κάλαντα ανήμερα της γιορτής και όχι την παραμονή όπως σε όλη την άλλη Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *