Αναπτυξιακή Πάρνωνα: 30 χρόνια στην ανάπτυξη της ΝΑ Πελοποννήσου

Τριάντα χρόνια ζωής και δυναμικής δράσης αριθμεί σε λίγο (το 2005) η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα, που δραστηριοποιείται στον χώρο της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, δηλαδή στους Νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας και Αργολίδας, διαμορφώνοντας, εν πολλοίς, το αναπτυξιακό γίγνεσθαι αυτής της περιοχής.


Με την ίδρυσή της προνομιακός χώρος εφαρμογής και ανάπτυξης της τεχνογνωσίας της υπήρξε ο τομέας του Τουρισμού, με τα δεκάδες καταλύματα που χρηματοδοτήθηκαν, κυρίως από το Πρόγραμμα Leader. Αργότερα το ενδιαφέρον της Ομάδας Τοπικής Δράσης επεκτάθηκε στην τοπική παραγωγή, στην προώθηση των φημισμένων αγροτικών προϊόντων της περιοχής, όπως η επιτραπέζια ελιά και όλα τα ζηλευτά προϊόντα του ευλογημένου αυτού δέντρου.


Από το 2020 η εταιρεία διευρύνει τον κύκλο των δραστηριοτήτων της με ανάληψη μελετών για δημόσια έργα, αφενός γιατί έχει αυτήν την επάρκεια, αφετέρου διότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο μετατρέπεται σε Αναπτυξιακό Οργανισμό, γεγονός που διευκολύνει τη δομή της να συνεργάζεται αμεσότερα με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι μέσω αυτής δύνανται να ξεπερνούν γρηγορότερα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, προωθώντας έργα υποδομών και ανάπτυξης, στα οποία, πλέον, επικεντώνονται.


Χθες (Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου) στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα στην Τρίπολη (Αλεξάνδρου Σούτσου 2α) δόθηκε συνέντευξη τύπου αναφορικά με την έγκριση του Προϋπολογισμού του έτους 2024, θέματα συμβάσεων προσωπικού που ακολουθούν τον προϋπολογισμό και η πορεία υλοποίησης του τοπικού προγράμματος Leader / CLLD και της τεχνικής Στήριξης ΟΤΑ.


Βασικά μεγέθη ανέπτυξαν τόσο ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, Χαράλαμπος Λυσίκατος, όσο και ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, Μαρίνος Μπερέτσος.


Ο Προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων το 2024 θα ανέλθει στα 4.500.000,00 ευρώ. Το σύνολο του τακτικού και έκτακτου προσωπικού που απασχολείται στην Εταιρεία ανέρχεται σε 50 άτομα και αφορά αποφοίτους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με επιστημονικές ειδικότητες Μηχανικοί Οικονομολόγοι Γεωτεχνικοί Περιβαλλοντολόγοι Φυσικοί Ιστορικοί Φιλόλογοι Κοινωνικοί Επιστήμονες κλπ.


Οι δημόσιοι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί από το τοπικό πρόγραμμα CLLD Leader Γεωργικού Ταμείου και Ταμείου Αλιείας για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο φτάνουν τα 24.000.000,00 οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις του Προγράμματος ξεπερνούν τις 200 ενώ στα έργα Τεχνικής Στήριξης ΟΤΑ μετά το 2020 οι αριθμοί αφορούν την εκπόνηση πάνω από 60 Τεχνικών Μελετών, την κατάθεση πάνω από 100 φακέλων αίτησης χρηματοδότησης ενώ τα ενταγμένα έργα ΟΤΑ στα οποία είχε συμμετοχή η Εταιρεία στην προετοιμασία αφορούν πάνω από 50 με συνολικό ύψος ένταξης 75.000.000,00.


Η παρουσίαση του τοπικού Προγράμματος CLLC/LEADER, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης, Σπύρο Φλώρο, ο οποίος ανέφερε ότι το τοπικό πρόγραμμα LEADER υλοποιείται για 5η προγραμματική περίοδο στην Ανατολική Πελοπόννησο από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα. Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει το σύνολο του Νομού Λακωνίας, την παραλιακή Αρκαδία, τις Δημοτικές Ενότητες Τεγέας, Σκυρίτιδας Βαλτετσίου και Φαλαισίας καθώς και την παραλιακή Αργολίδα, αριθμεί 250 δημοτικές/τοπικές κοινότητες, με έκταση 250.000 τ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 149.000 κατοίκους.


Η χρηματοδότηση του προγράμματος ξεκίνησε με 11.700.000,00 ευρώ και σήμερα με τις υπερδεσμεύσεις ξεπερνά τα 24.000.000,00 δημόσια δαπάνη. Έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται 230 επενδυτικά σχέδια στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, των μικρών βιοτεχνικών μονάδων και της παροχής υπηρεσιών καθώς και στα μικρά έργα υποδομής κλπ από τα οποία 170 αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις και 60 δημόσιες και συλλογικές επενδύσεις.


Το ποσοστό υλοποίησης σε σχέση με την αρχική κατανομή ξεπερνά το 130% ενώ με τις υπερδεσμεύσεις κινείται στο 80%. Μέσω των παραπάνω επενδύσεων μοχλεύονται επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια 12.000.000,00 που αφορούν την ίδια συμμετοχή και διατηρούνται και δημιουργούνται 300 θέσεις εργασίας.


Προτεραιότητα δίνεται στις επενδύσεις στην μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό στο λάδι την επιτραπέζια ελιά τα εσπεριδοειδή τα τυροκομικά το κρασί κλπ.


Στον τομέα έχουν χρηματοδοτηθεί 30 επενδύσεις και ειδικότερα, επιχειρήσεις επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς, οινοποιεία, τυροκομεία, αρτοποιεία, επιχειρήσεις επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού, επιχειρήσεις ζαχαροπλαστικής και παραδοσιακών γλυκισμάτων καθώς και επιχειρήσεις παραγωγής αιθερίων ελαίων και ζυθοποιίας.


Παράλληλα, εντός του 2023 ολοκληρώθηκε η υποβολή δυο νέων στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης, η μια στο πλαίσιο του LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 η οποία έχει ήδη εγκριθεί με αρχική κατανομή 4.990.000,00 Ευρώ και η άλλη στο πλαίσιο του Προγράμματος Αλιείς Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 η οποία έχει αξιολογηθεί θετικά και αναμένεται η κατανομή των πόρων.


Η Εταιρεία αναφορικά με το Πρόγραμμα LEADER ονομάζεται Ομάδα Τοπικής Δράσης, διοικείται από ανεξάρτητη Επιτροπή Διαχείρισης στην οποία το Δ.Σ. έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες, υποστηρίζεται από Επιστημονικό Προσωπικό που συγκροτεί Ομάδα Έργου και απασχολεί 20 άτομα στην έδρα της στο Λεωνίδιο και στο Παράρτημα στην Τρίπολη.

Σχετικές δημοσιεύσεις