Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνας Α.Ε: 25 χρόνια προσφοράς στην αειφόρο ανάπτυξη της νοτιο-ανατολικής Πελοποννήσου

22 Ιουλίου 2020  /   Χωρίς Σχόλια

Σε Αναπτυξιακό Οργανισμό μετετράπη, βάσει των διατάξεων του άρθρου 2 του νόμου 4674/2020 (Τεύχος A’ 53/11.03.2020), που αναδιατάσσει τη στρατηγική τής αναπτυξιακής προοπτικής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνας Α.Ε., το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, στο Λεωνίδιο.

Στο αμφιθέατρο του σύγχρονου πολυχώρου «Φάμπρικα Πολιτισμού», στο Λεωνίδιο, το Σάββατο 18 Ιουλίου, γιορτάσθηκε πανηγυρικά η 25χρονη συνεισφορά στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνας Α.Ε., δίδοντας ταυτόχρονα τη σκυτάλη στον νέο Αναπτυξιακό Οργανισμό στον οποίο μετετράπη (την ίδια ημέρα), βάσει των διατάξεων του άρθρου 2 του νόμου 4674/2020 (Τεύχος A’ 53/11.03.2020), που αναδιατάσσει τη στρατηγική τής αναπτυξιακής προοπτικής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην 25χρονη πορεία της η συνυφασμένη με την αναπτυξιακή εικόνα της περιοχής ανώνυμη εταιρεία όμορων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αρχικώς της Αρκαδίας και Λακωνίας, έως και την οριστική της μορφή, με την οποία εμφανίστηκε στις 18/7, με τη συμμετοχή 13 μετόχων (έντεκα δήμων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου), κατάφερε:
• Σε οικονομικό επίπεδο να συμμετάσχει στο πρότζεκτ 500 τουλάχιστον επενδύσεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, διαχειριζόμενη περίπου 100 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα να συνεργασθεί με περισσότερους από 100 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (οικονομολόγους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, δικηγόρους κ.ά.), αναπτύσσοντας παράλληλα στελεχιακό δυναμικό 50 μονίμων, ή και με διαφόρων ειδών συμβάσεις, υπαλλήλων, το οποίο αδιαλείπτως εξειδικευόμενο έδωσε στην Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. διαχειριστική επάρκεια, καθιστώντας την ικανή για την αλματώδη της άνοδο.
• Σε πολιτικό επίπεδο δια του δικαιώματος μιας ιδιότυπης αρνησικυρίας την οποία ατύπως εισήγαγε στη διοίκησή της, κατάφερε να συνθέσει αντίρροπες πολιτικές αντιλήψεις σε μια κοινή στρατηγική ανάπτυξης για την περιοχή, η οποία εν τέλει κυριάρχησε και ευδοκίμησε ως καλή πρακτική και παράδειγμα, δικαιώνοντας τους οραματιστές ιδρυτές της, κατά την ιδρυτική της Γενική Συνέλευση το 1995, στη Μονεμβάσια.
«Είχαμε πάει όλοι εκεί με τις …ταυτότητές μας· κι εγώ, και ο Δημήτρης Τσιγκούνης, και όλοι οι άλλοι» είπε μετά την απονομή της τιμητικής πλακέτας στο πρόσωπό του ο πρώην δήμαρχος Θεραπνών, Σπύρος Φλώρος, «αλλά, όπως και πολλοί άλλοι, τις ταυτότητές μας τις αφήσαμε απ’ έξω από την αίθουσα!».
• Σε επίπεδο διοίκησης & διαχείρισης ανέδειξε ως αναμφισβήτητη ηγετική παρουσία αυτή του Μαρίνου Μπερέτσου, του επί σειρά ετών Γενικού Διευθυντή της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, που, στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 25 χρόνων της, έτυχε της ομόθυμης αναγνώρισης των μετόχων. Όχι άδικα, όμως…
«Όταν πήγα στο Άστρος, ήμαστε τέσσερις υπάλληλοι. Μου είπαν θα πας εκεί κάτω, θα συναντήσεις τον Δημήτρη Τσιγκούνη, σκληρό δεξιό! Κι εγώ ήρθα, συζήτησα μαζί του και διαπίστωσα έναν …σκληρά προοδευτικό πολιτικό! Στις λίγες κουβέντες που κάναμε μου ανέπτυξε το όραμά του για την περιοχή, που αυτό έμεινε μέχρι σήμερα. Το σεβάστηκε ο χρόνος!» είπε ο Μαρίνης Μπερέτσος, λίγο πριν παραδώσει στον επί τριακονταετία δήμαρχο Λεωνιδίου, Δημήτρη Τσιγκούνη, την τιμητική πλακέτα ευκλεούς παρουσίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης (φωτ.).
Η ανεπίληπτη πολιτική παρουσία του Δημήτρη Τσιγκούνη, αλλά και η πρόβλεψη απόδοσης τιμής, εκ μέρους της διοίκησης του Πάρνωνα, για την προσφορά του στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, μέσω του Πάρνωνα, επιβεβαίωνε το ουσιαστικό περιεχόμενο του θεσμού αυτής της εταιρείας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην εκδήλωση παρέστη ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος εξήγγειλε σειρά αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση, όπως την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τη λειτουργία του θεσμού και στους δύο βαθμούς, την αλλαγή του 4412/16 για τη διευκόλυνση των δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών, αλλά και την αλλαγή του ελεγκτικού πλαισίου των ΟΤΑ, όπου αναμένεται να τους παρασχεθεί μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά με περισσότερες ευθύνες.

Το πλαίσιο λειτουργίας των εν Ελλάδι Αναπτυξιακών Εταιρειών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέπτυξε ο βουλευτής Κοζάνης και επί 25ετία Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ, Γεώργιος Αμανατίδης, ενώ δήμαρχοι και πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αρκαδίας, Λακωνίας και Αργολίδας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το νέο εγχείρημα της μετατροπής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα σε Αναπτυξιακό Οργανισμό, που γεννά περαιτέρω ευκαιρίες διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων, ιδιαιτέρως για το γεγονός της αποσύνδεσης των πολιτικών οντοτήτων από τα εκτελεστικά καθήκοντα, δίδοντας μεγαλύτερη ευελιξία και ιδιαίτερο κύρος στα νέα νομικά πρόσωπα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφεξής Αναπτυξιακοί Οργανισμοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *