Ανακοινώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πάσχα στην Τρίπολη

Τις εορταστικές εκδηλώσεις για το Πάσχα στην Τρίπολη ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελένη Καρούντζου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, χθες το μεσημέρι.
Εκδηλώσεις για την Κυριακή του Πάσχα έχουν προγραμματιστεί, τόσο στην πλατεία Άρεως (φωτ.), όσο και στην πλατεία Συνοικισμού Κολοκοτρώνη, ενώ το βράδυ της Κυριακής θα γίνει το Κάψιμο του Ιούδα, στην πλατεία Φιλικών.


Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα της πόλης, ενώ την Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία Άρεως, έχει προγραμματιστεί δημοτικό γλέντι με τους Γιάννη Κατσίγιαννη, Γιώτα Κόκκορη, Άρη Μουγκοπέτρο και Σωτήρη Κόκκορη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΑΣΧΑ 2023

Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου
11:30 π.μ Κυριακή των Βαΐων, στο Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου, στις., μουσική για το Θείο Πάθος από τον Μπαχ έως τον Θεοδωράκη.


Με αφετηρία τις εμβληματικές άριες του έργου Κατά Ματθαίον Πάθη του J. S. Bach (1727), αλλά και το Requiemτου Gabriel Faure (1890), αντλούμε έργα για τη Μεγάλη Εβδομάδα από την εργογραφία των Ελλήνων συνθετών. Πηγαίνοντας πίσω στον 10ο αιώνα, και λαμβάνοντας ως αφετηρία την ποιήτρια και συνθέτρια Κασσία, αναζητούμε το ταξίδι του ευρύτατα γνωστού ύμνου της στον 19ο και 20ό αιώνα της ελληνικής δημιουργίας: Νικόλαος Χαλικιόπουλος-Μάντζαρος, Ιωάννης Σακελλαρίδης, Θεμιστοκλής Πολυκράτης. Καταληκτική η εκδοχή του 17ετή Μίκη Θεοδωράκη, η οποία συνετέθη στην Τρίπολη Αρκαδίας τη Σαρακοστή του 1942, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον μουσικής επαναπροσέγγισης του Θείου Πάθος («Μάχη των τριών Κασσιανών»).
Την εκτέλεση του μουσικού προγράμματος αναλαμβάνουν, η λυρική σοπράνο Γεωργία Μπαλαμπίνη και η οργανίστα Μαγδαληνή Καλοπανά.


12:00 μ.μ. έως τις 14:00 πλ. Πετρινού Το 1ο και 3ο Σύστημα Προσκόπων Τρίπολης, θα πραγματοποιήσουν τη δράση της βαφής των Πασχαλινών αυγών με τη βοήθεια των μικρών μας φίλων
Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου


5:30 μ.μ. – 8.30 μ.μ. Πλ. Πετρινού από το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
Εργαστήρι διακόσμησης πασχαλινής λαμπάδας και χειροτεχνίας για παιδιά.


08:30 μ.μ. Ναός Αγίου Δημητρίου – Απόδοση τροπαρίου της Κασσιανής από την Χορωδία Ορφέας.


Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου

9:00 μ.μ. Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. Η μεικτή χορωδία “Ορφέας Τρίπολης” θα παρουσιάσει στο το έργο ” Come to the cross and remember”. Ένα σύγχρονο, πρωτότυπο και ολοκληρωμένο έργο του Άγγλου συνθέτη Pepper Choplin με μουσική, τραγούδι και αφήγηση, γραμμένο και προσαρμοσμένο για χορωδία απ’ τον ίδιο και ενορχηστρωμένο από τον Michael Lawrence. Πραγματεύεται τις τελευταίες μέρες του Ιησού από τη θριαμβευτική είσοδο στα Ιεροσόλυμα, το Μυστικό Δείπνο, την Προδοσία για τριάντα αργύρια έως τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του.


Τα σύμβολα της ιστορίας απεικονίζονται στη σκηνή του θεάτρου με δραματουργικό τρόπο. Τα Βάια, ο Άρτος και το Δοχείο, τα λουλούδια, τα Τριάντα Αργύρια, ο Μανδύας, το Ακάνθινο Στεφάνι, τα Καρφιά και το Ιερό Σάβανο θα τοποθετηθούν ευλαβικά μπροστά στο Σταυρό της Θυσίας, το υπέρτατο Σύμβολο της ολοκλήρωσης του σχεδίου του Θεού για τη Σωτηρία των ανθρώπων.


Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου
8:30 π.μ. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Ακολουθία των Μ. Ωρών και η Αποκαθήλωση στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Τρίπολης


5:30 μ.μ. Ακολουθία του Επιταφίου στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Γηροκομείου Τρίπολης


7:00 μ.μ. Ακολουθία του επιταφίου στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου


8.30 μ.μ. Περιφορά του Επιταφίου


8:45 μ.μ. στην πλ. Πετρινού θα ψαλλούν τα εγκώμια από τις χορωδίες του Ορφέα και της Τρίπολης Στο κατανυκτικό κλίμα θα συμμετέχει και η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης με πένθιμα εμβατήρια.


Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου
12.00 π.μ. Αναβίωση του εθίμου “Το Πέταμα της Σαρακοστής από τα παράθυρα”, στην πλατεία Πετρινού! “… Οι γυναίκες καθαρίζουν το σπίτι και ρίχνουν άφθονο νερό πάνω στο πάτωμα. Τέλος, μόλις δοθεί το σύνθημα, πετούν φύρδην μίγδην από τα παράθυρα, για να τα σπάσουν, τα παλιά βάζα της κουζίνας, που χρησιμοποίησαν κατά τη σαρακοστή.
09:45 μ.μ. Η Υποδοχή του Αγίου Φωτός στην Κεντρική Πλατεία Αγίου Βασιλείου


11.00 μ.μ. Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στις 00:00 π.μ. και θα ακολουθήσει καύση πυροτεχνημάτων στην Πλατεία Άρεως.


Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου

Πάσχα στην Τρίπολη όπως παλιά
Ο Δήμος Τρίπολης τιμά τις παραδόσεις του τόπου μας και προσκαλεί όλους να γιορτάσουμε το Ελληνικό Πάσχα στην Πλατεία Άρεως, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορό από τους χορευτικούς ομίλους του Δήμου μας


Συνοικισμός Κολοκοτρώνη παραδοσιακό γλέντι με ψησταριές


6:00 μ.μ. Ακολουθία της Αγάπης στο Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου και σε όλους τους Ιερούς Ναούς του Δήμου Τρίπολης


9.00 μ.μ. στην Πλατεία Φιλικών Κάψιμο του Ιούδα και παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική.

Σχετικές δημοσιεύσεις