ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

5 Νοεμβρίου 2012  /   Χωρίς Σχόλια

 

 

 

 

 

Σχήμα: 17 Χ 24 cm

Σελίδες: 208

Έτος έκδοσης: 2006

Τιμή: 20 €

Διαθέσιμο: Ναι

 

 

Η Κοινή Συντροφία και Αδελφότης των Αμπελακίων οργανώθηκε σε κοινοτική και υπερκοινοτική βάση, λειτούργησε δε με συνεργατικούς κανόνες καθολικής συμμετοχής των κατοίκων στις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες, για περισσότερα από τριάντα ολόκληρα χρόνια (1780-1812). Τα δύο γνωστά Καταστατικά των Αμπελακίων των ετών 1780 και 1795, τα οποία καταγράφουν ορισμένα μόνο δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών, αποτελούν από τότε έως και σήμερα, κείμενα ισότιμων παραγωγικών σχέσεων, πρωτότυπων και πρωτοποριακών, όχι μόνο για μια ελληνική κοινότητα της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως τα Αμπελάκια, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη της εποχής εκείνης αλλά και της σημερινής.

Το έργο χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη:
Το πρώτο μέρος αφιερώνεται στη διεξοδική παρουσίαση του υλικού για τις ελληνικές κοινότητες (κεφάλαιο πρώτο), για την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία (κεφάλαιο δεύτερο), ειδικότερα για το Αμπελακιώτικο σύστημα, την έδρα και τη λειτουργία της Κοινής Συντροφίας, για τις δραστηριότητες στη Δυτική Ευρώπη και άλλες Ηπείρους (κεφάλαιο τρίτο) και τέλος, αναφορές στη διάλυση του Συνεταιρισμού και στα επιγενόμενα.
Στο δεύτερο μέρος ο ερευνητής και συγγραφέας προσθέτει ολόκληρη σχεδόν την υφισταμένη, ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία. Η συγκέντρωση και δημοσίευση της βιβλιογραφίας, όπως βέβαια και το δημοσιευμένο υλικό, πρωτότυπο εν πολλοίς και συμπληρωματικό του υπάρχοντος, σίγουρα θα αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον για τα Αμπελάκια και την οικονομική και κοινωνική ταυτότητα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, η οποία κινδυνεύει να ξεχασθεί κάτω από τη γυαλάδα της πλαστικής παγκοσμιοποίησης των αγορών και της ευρωπαϊκής σύγκλισης.
Για να μην ξεχνάμε ότι η σύγχρονη ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπορευματική, τραπεζική και χρηματιστηριακή οικονομία ξεκινάει από οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα, όπως αυτή των Αμπελακίων, στα οποία πρώτος και τελευταίος παράγοντας και αποδέκτης ήταν ο συνεργατικός άνθρωπος.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Αστέριος Γ. Βόγιας γεννήθηκε το 1968 στη Λάρισα. Eίναι μόνιμος κάτοικος των Αμπελακίων. Aσφαλιστής και ξεναγός. Έχει ειδικότητα στις δημόσιες σχέσεις, την επικοινωνία και τις πολιτιστικές δράσεις.
Τελείωσε το Γενικό Λύκειο της Μανιαρείου Σχολής Αμπελακίων το 1986 και το 1991 έκανε επαγγελματική κατάρτιση στα τουριστικά επαγγέλματα. Aπό το 1995 έως το 1999 σπούδασε δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία στο Tμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών με κατεύθυνση Πολιτική και Διπλωματία, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Yπήρξε υποψήφιος πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελακίων το 2002, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος της ίδιας Κοινότητας από το 1997 έως το 1998 και κοινοτικός σύμβουλος από το 1995 έως το 1996. Aπό το 2003 έως σήμερα συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες της Κοινότητας Αμπελακίων που αφορούν στην τουριστική προβολή τόσο της κωμόπολης, όσο και της γύρω περιοχής. Eργάστηκε ως γραμματέας της Κοινότητας Αμπελακίων (1990-1991), γραμματέας της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης και υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της.
Θήτευσε ως γραμματέας, ταμίας και μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Iδρύματος «Κληροδότημα Αλεβίζου Αστερίου» και είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελακίων.
Eργάστηκε για τις δημόσιες σχέσεις και τη διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων ή ομιλιών και συναντήσεων, κυρίως στα Αμπελάκια, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Διοργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις, όπως το Α’ Συνέδριο Αμπελακιώτικων Σπουδών.
Ασχολείται πολλά χρόνια με την έρευνα, τη μελέτη και την προβολή της ιστορίας του Συνεταιριστικού Κινήματος, κυρίως της «Κοινής Συντροφίας των Αμπελακίων» (1778-1811). Δημοσίευσε άρθρα σε περιοδικά κι εφημερίδες.

 

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΦΥΛΛΑ

Διεύθυνση: ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης  221 00
Τηλ.: 2710 235180
Κιν.: 697 2717 607
Fax:   2710 235181
E-mail: fylla@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *