ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ – Ο πρωτοπόρος πολιτικός ηγέτης

27 Νοεμβρίου 2019  /   Χωρίς Σχόλια

Μνημόσυνο για τον Πατέρα της ελληνικής Δημοκρατίας, Αλέξανδρο Παπαναστασίου, τελέστηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στο πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας, όπου και ο τάφος του αείμνηστου Αρκάδα πολιτικού, με τη συμπλήρωση 83 χρόνων από το θάνατό του.
Το μνημόσυνο, τελέστηκε και οργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, από το Σύλλογο Λεβιδιωτών Αττικής, που φέρει και το όνομά του.
Αρχικά εψάλη τρισάγιο και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής, Γιάννης Αποστολόπουλος, έκανε σύντομη αναφορά στην πρωτοποριακή πολιτική διαδρομή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ενώ ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση με τον καφέ.
Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων πρώην βουλευτής, Βασίλης Λεβέντης, εκ μέρους της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος η αντιπρόεδρος Ουρανία Αναγνωστοπούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Τριπολιτών Αττικής, Φώτης Τούντας, ο αντιδήμαρχος Υμητού και πρόεδρος Αρκάδων Υμητού, Δημήτρης Γιαννακούρας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ορχομενού, Γιώργος Καστούμης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Γλυφάδας, Νίκος Τσιντής, η πρόεδρος του Συλλόγου Σκυλουντίων, Δώρα Αποστολοπούλου και η πρόεδρος του Συλλόγου Λεβιδιωτών Τρίπολης, Μαρία Κουβαβά, με τη γεν. γραμματέα Νίτσα Ηλιοπούλου και πολλοί φίλοι και συμπατριώτες.

Η ομιλία του προέδρου Γιάννη Αποστολόπουλου
Ημέρα μνήμης και τιμής σήμερα για τον οραματιστή πολιτικό ηγέτη Αλέξανδρο Παπαναστασίου, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 17 Νοεμβρίου 1936, σε ηλικία 60 χρονών.
Γεννημένος στην Τρίπολη με Λεβιδιώτες γονείς τον καθηγητή Παναγιώτη Παπαναστασίου και την Μαριγώ Αποστολοπούλου, μετά τις εγκύκλιες σπουδές του φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία.
Με την επάνοδό του στην Ελλάδα το 1907 πέρασε στο χώρο της πολιτικής, διαγράφοντας μία μακρά πορεία σε πολλά αξιώματα αλλά κυρίως εντυπωσιάζοντας με τις πρωτοπόρες ιδέες του αλλά και το πολιτικό του ήθος.
Βασικά σημεία της πολιτικής του πορείας οι αγώνες του για τους ακτήμονες αγρότες για την κοινωνική ασφάλιση των εργατών, την αποκατάσταση των προσφύγων. Επίσης η ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά την μεγάλη πυρκαϊά του 1917, η στήριξη της εκπαίδευσης με την ίδρυση και του Πανεπιστημίου της συμπρωτεύουσας αλλά και τις μεγάλες αλλαγές στο Πολυτεχνείο που αποκλήθηκαν Παπανάσταση, ζητήματα του σχεδίου πόλεων και ο εκσυγχρονισμός των συγκοινωνιών και τηλεπικοινωνιών
Από τότε τάχθηκε υπέρ της ψήφου των γυναικών, των κυβερνήσεων συνεργασίας με την απλή αναλογική, την κατάργηση της θανατικής ποινής και πολλές αγόμη αλλαγές στο πνεύμα του εκσυγχρονισμού
Αναμφίβολα όμως, το κυρίαρχο στοιχείο στην πολιτική διαδρομή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, είναι όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία η εγκαθίδρυση της αβασίλευτης δημοκρατίας στις 25 Μαρτίου 1924, με επικύρωση και στο δημοψήφισμα που ακολούθησε. Για τούτο και αποκαλείται «Πατέρας της Δημοκρατίας».
Στη σημερινή σύντομη αναφορά μας θα παρουσιάσουμε την αγωνία και τον αγώνα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου για την παγκόσμια ειρήνη, που είναι το ζητούμενο στην εποχή μας.
Ιδιαίτερα με την συμπλήρωση εφέτος 90 χρόνων από την πραγματοποίηση στην Αθήνα του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ειρήνη, που για πρώτη φορά γινόταν στην Αθήνα, με πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου.
Πολλά έγιναν στον τομέα της ειρήνης αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα για την αποτροπή των πολέμων, υπογράμμιζε στην ομιλία του ο αείμνηστος πρωθυπουργός. Και τόνιζε την αξία της ανθρώπινης ζωής λέγοντας χαρακτηριστικά:
«…Δια την ηθικήν, ανωτάτη αξία είναι ο άνθρωπος και τίποτε δεν ημπορεί να δικαιολογήση την καταστροφήν ανθρώπων από ανθρώπους, η οποία, όταν διεξάγεται από ομάδας, από Κράτη, δεν καθίσταται περισσότερον θεμιτή, παρ όταν γίνεται από μεμονωμένα άτομα…»
Και απορρίπτοντας ορισμένες απαράδεκτες θεωρίες για τα θετικά που προκύπτουν από πολεμικές συγκρούσεις, όπως και η παλαιά ρήση «πατήρ πάντων πόλεμος» εξέφραζε την αποστροφή του προσθέτοντας:
«…Η βία, ο πόλεμος κατέστρεψε πολιτισμούς και εξηφάνισεν έθνη… ο πολεμος ήτο και είναι παραφροσύνη, βάρβαρος καταστροφή αξιών ..οδηγεί εις την αποθηριοποίησιν των ανθρώπων την κατά εκατομμύρια καταστροφήν των και την δυστυχίαν των…»
Επεσήμανε ακόμη τη δυσπιστία των λαών για την αποτελεσματικότητα της τότε Κοινωνίας των Εθνών σημειώνοντας:
«…Η Κοινωνία των Εθνών αποτελεί ευρύτερον συνασπισμόν Κρατών προς αποσόβησιν του πολέμου,,,μη διαθέτουσα όμως ιδίαν υλικήν δύναμιν της εκτελέσεως των υποχρεώσεων. Η ατελής οργάνωσις εγέννησε το συναίσθημα ότι η Κοινωνία των εθνών δεν παρέχει καμμίαν βεβαίαν εγγύησιν περί της ασφάλειας της ειρήνης.
…Και έως τώρα διετηρήθη μεν αύτη αλλά…τούτο υπήρξεν αποτέλεσμα της εξαντλήσεως εκ του μεγάλου πολέμου…Κανείς όμως δεν ημπορεί να γνωρίζη τι θα γίνη όταν παρέλθη ο κάματος και επουλωθούν αι πληγαί όταν λησμονηθούν αι φρικαλεότητες του πολέμου…»
Διορατικός και προφητικός και εδώ ο Πατέρας της Δημοκρατίας, καθώς οι προειδοποιήσεις του δυστυχώς επαληθεύτηκαν μία δεκαετία αργότερα με την έκρηξη του φοβερού δεύτερου παγκόσμιου πολέμου που αιματοκύλησε την ανθρωπότητα, με την ασυγκράτητη βαρβαρότητα και απερίγραπτα δεινά που με ιδιαίτερη σκληρότητα γνώρισε και η Ελλάδα.
Για την αποτροπή των πολέμων, όπως υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, προϋπόθεση είναι «η λύσις των διαφορών μεταξύ των κρατών να υποβληθεί εις κανόνας δικαίου, ίσους δι όλους».

Με τις αδρές αυτές γραμμές δίνεται το στίγμα των ιδεών και των θέσεων του ειρηνιστή Αλέξανδρου Παπαναστασίου.
Σήμερα η υπόθεση της ειρήνης δυστυχώς πλήττεται μέσα στη διεθνή υποκρισία, την ανυπαρξία ουσιαστικής παρέμβασης του ΟΗΕ και κυρίως τους ανταγωνισμούς στο εμπόριο όπλων. Ολόκληρες οικονομίες στηρίζονται στην παραγωγή οπλικών συστημάτων, που συνεχώς εξελίσσονται και αναζητούν πρόθυμους αγοραστές. Στόχος τα υπερκέρδη με το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων, τις καταστροφές και τα μεγάλα κύματα της προσφυγιάς που κατακλύζουν και την Ελλάδα.

Ανοιχτό το μέτωπο στη Συρία με τα μεγάλα δεινά ενός ιστορικού λαού.
Τραγική και η περίπτωση της Υεμένης, όπου εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν από την πείνα και τους βομβαρδισμούς της Σαουδαραβίας την οποία συνεχώς εφοδιάζουν Αμερική και Ρωσία.
Όσο το εμπόριο όπλων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα των ισχυρών της γης, τόσο θα συνεχίζεται η αποτρόπαια καταστροφή ανθρώπου από άνθρωπο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *