Τα αποτελέσματα της προσωπικής και της μυστικής διπλωματίας του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη γίνονται σιγά-σιγά γνωστά από τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν και από τις δράσεις και ενέργειες του Έλληνα Πρωθυπουργού. Μεταξύ των τελευταίων και οι εκδιώξεις των ελλήνων βοσκών και των αιγοπροβάτων, σε πρώτη φάση, από τις νησίδες και βραχονησίδες Σύρνας και 6 άλλων νησίδων του Δήμου Αστυπάλαιας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Και ως δικαιολογία διατυπώνονται ότι υπήρξε παρέμβαση από μία ομάδα οικολόγων για την υπερβόσκηση του τόπου καθόσον κινδυνεύει ένα είδος σαλιγκαριού, ένα είδος σαύρας και τα θαλασσοπούλια. Θα μπορούσε να διατυπωθεί ότι γίνεται πόλεμος μεταξύ αιγοπροβάτων και σαλιγκαριών, σαύρας και θαλασσοπουλιών.
Παρωδίες πολεμικών σκηνών υπάρχουν μεταμφιεσμένες σε περιοχές των ζώων σε διάφορα ποιητικά έργα της αρχαιότητος. Ανατρέχουμε λοιπόν στα έργα του Ομήρου, κοντοχωριανού με τις νησίδες για να βρούμε κάτι σχετικό. Η Βατραχομυομαχία, δηλαδή ο πόλεμος μεταξύ βατράχων και ποντικών, αποτελεί το θέμα του έργου που διασώθηκε σε 303 εξάμετρους στίχους, όπου περιγράφονται πολεμικές μάχες με στόχο μέσα από τις ηρωικές σκηνές και τις τυπικές εκφράσεις να προκαλέσει όλη η διήγηση κωμική εντύπωση, μία μορφή παρωδίας. Παρωδία αποτελούν και οι δικαιολογίες που εκπέμπει, και κατά το Αιγαιικό τσαμπουνάει, η Κυβέρνηση για οικολογικές ευαισθησίες και με Δούρειο Ίππο την οικολογία και χάριν των σαλιγκαριών απεμπολεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα και την υποχρέωση να κηρύξει ΑΟΖ και να ορίσει υφαλοκρηπίδα γύρω από τις νησίδες. Σύμφωνα με αποφάσεις Διεθνών δικαστηρίων, οι οποίες βασίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας, για να έχει μία νησίδα ΑΟΖ πρέπει να έχει αυτόνομη οικονομική ζωή και μονίμους κατοίκους (όχι στρατιώτες). Επί τούτου απομακρύνονται οι κάτοικοι – βοσκοί και εκλείπει η παρουσία των κατοίκων και η οικονομική ζωή. Αφαιρούνται δε και τα φωτοβολταϊκά τα οποία αποτελούν οικονομική δραστηριότητα κι έτσι επέρχεται πλήρης αλλαγή του χαρακτήρα των νησίδων. Θα μπορούσε να περιορίσει την υπερβόσκηση και τη οικονομική ζωή των νησίδων με ελεγχόμενους αριθμούς ποιμνίων, καθόσον αυτά μεταφέρονται σε συγκεκριμένους αριθμούς μόνο με καΐκια. Σε κρίσιμα θέματα οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται χωρίς να αγνοείται η εθνική παράμετρος.
Θαλάσσιο Πάρκο
Το σύμπλεγμα των νήσων που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Αστυπάλαιας αποτελεί τμήμα του θαλάσσιου πάρκου που θέλει (!!!) να δημιουργήσει η Ελλάδα και το οποίο, εάν πράγματι ήθελε, θα είχε ολοκληρωθεί με πανηγυρικό χαρακτήρα και παγκόσμια αποδοχή στη Σύσκεψη των Ωκεανών «Our Ocean Conference» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2024 και αποτελούσε ιστορική ευκαιρία για μας.
Η Τουρκία θεωρεί την περιοχή του πάρκου αδιευκρίνιστου κυριαρχίας, τις δε νησίδες αμφισβητήσιμης κυριαρχίας – γκρίζα ζώνη -. Κι εμείς φαίνεται από τις πράξεις μας ότι το αποδεχόμαστε. Με το σκεπτικό για να αποφύγουμε τις εντάσεις πρέπει να αποδεχόμαστε ότι μας ζητούν. Συγχρόνως, κατόπιν εντολής από την κυβέρνηση ο Δήμος Αστυπάλαιας παύει να μισθώνει αυτές τις εκτάσεις.
Μυστική προσωπική Πολιτική
Όλες αυτές οι ενέργειες του κ. Μητσοτάκη φαίνεται ότι είναι ένας ευρύτερος σχεδιασμός που έχει συμφωνηθεί ερήμην του ελληνικού λαού μεταξύ των δύο ηγετών αυτού και του κ. Ερντογάν. Δεν νομιμοποιείται ο κ. Μητσοτάκης, που εκπροσωπεί το 10% του ελληνικού λαού, ούτε πολιτικά ούτε ηθικά να απεμπολεί εθνική επικράτεια και εθνικό πλούτο χάριν προσωπικών εκτιμήσεων και άδηλων επιδιώξεων χωρίς ενημέρωση του πολιτικού κόσμου, του ελληνικού λαού και με μία άφωνη πολιτειακή αρχή.
Εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία έχει αλωθεί από τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας με πολύ λίγους ανθρώπους ελέγχοντας πλήρως οποιαδήποτε δομή και φορέα και πολιτειακή αρχή και αποφασίζει μόνο ο ίδιος. Υπακούει ο κ. Μητσοτάκης στους Τούρκους και ικανοποιεί τα αιτήματα τους.
Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός
Πολλά είναι τα παραδείγματα της συμπεριφοράς του που μπορούν να κατατεθούν και που καταδεικνύει ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας επιβάλλεται από τους Τούρκους. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι ένα από τα πολλά.
Η οδηγία για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (οδηγία 2014/89/ΕΕ) θεσπίζει ένα πλαίσιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των θαλάσσιων οικονομιών, της βιώσιμης ανάπτυξης των θαλάσσιων περιοχών και της βιώσιμης χρήσης των θαλάσσιων πόρων.
Η οδηγία απαιτεί από τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και να κοινοποιήσουν τα εν λόγω σχέδια στην Επιτροπή και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή τους. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπονήσει και υποβάλει τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια στην Επιτροπή: Η Επιτροπή παραπέμπει την ΕΛΛΑΔΑ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (21/12/2023) επειδή δεν κατάρτισε ούτε κοινοποίησε τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια. Προτιμά ο κ. Μητσοτάκης, εφαρμόζοντας κρυφές συμφωνίες και με μία επιλήψιμη κυβερνητικά απάθεια να πληρώνει η Ελλάδα πρόστιμο παρά να δηλώσει την εθνική επικράτεια για να μην κακοκαρδίσει τους Τούρκους που ήδη αλωνίζουν σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας.
Και διερωτάται ο Έλληνας εάν υπάρχει κυβερνητική ανοχή ή ακόμη και συναίνεση για τον αέρα των Τούρκων να αλωνίζουν σε ελληνικό έδαφος.
Φαίνεται καθαρά ότι ετοιμάζεται να παραδοθεί στα παιδιά μας μία Ελλάδα μικρότερη και πτωχότερη, μετά από μυστική και προσωπική συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, με ένα λαό που παραμένει ανυποψίαστος για το κακό που έρχεται.
Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.