2.250.000 ευρώ για την Αγία Μονή Αρίας Ναυπλίου & τον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ερμιόνης

30 Δεκεμβρίου 2012  /   Χωρίς Σχόλια

H Aγία Mονή βρίσκεται κοντά στο προάστειο της Άριας, 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Nαυπλίου. Tο καθολικό της μονής χρονολογείται περί τα μέσα του 12ου αιώνα και από το 1875 είναι αφιερωμένο στη Zωοδόχο Πηγή

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ύστερα από τη θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε τις αποφάσεις ένταξης για χρηματοδότηση των ακόλουθων έργων στο ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013 προϋπολογισμού 2.250.000,00 ευρώ.

Ειδικότερα,

1. «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΡΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ, Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1.980.000,00 €

H Aγία Mονή βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό Άρεια Nαυπλίας, N. Aργολίδας, και είναι χαρακτηρισμένη με το B.Δ. 19-4-1921 (ΦEK 68/A/26-4-1921) ως προέχον βυζαντινό μνημείο.
Στόχος του έργου είναι η συντήρηση και αποκατάσταση του Καθολικού καθώς και η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός της βορειδυτικής πτέρυγας της μονής και η απόδοση της αρχικής λειτουργικής μορφής και οργάνωσής της, προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια τη συνοδεία των μοναχών.
Παράλληλα, στοχεύει στην διάσωση του μνημείου και στην σταδιακή επαναλειτουργία της μονής, η οποία ανήκει σε ένα δίκτυο σημαντικών ιστορικών ναών και μονών της περιοχής του Δήμου Ναυπλιέων.
Η πράξη θα υλοποιηθεί σε δύο υποέργα:
1. Οι εργασίες της αποκατάστασης και ο εκσυγχρονισμός της βορειδυτικής πτέρυγας της Αγίας Μονής Αρείας εντάσσονται σε 1ο Υποέργο το οποίο θα εκτελεστεί με εργολαβία, την οποία θα δημοπρατήσει η ΔΑΒΜΜ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία των δημοσίων έργων (Ν. 3669/2008).
2. Οι εργασίες αποκατάστασης του Καθολικού εντάσσονται σε 2ο Υποέργο το οποίο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από την 25η ΕΒΑ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 1418/1984, Ν. 1958/1991, Π.Δ. 99/1992, Ν. 3028/2002).

2. «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ, Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 270.000,00 €

O I. Nαός Tαξιαρχών βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του λόφου «Mύλοι» της Eρμιόνης, πιθανώς στη θέση αρχαίου ναού αφιερωμένου στη Δήμητρα Xθονία. Eίναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την αριθ. YΠΠO/APX/B1/Φ30/7310/202/16-2-1996 (ΦEK 177/B/19-3-1996) Yπουργική Aπόφαση.
Στόχος του έργου είναι η επισκευή αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου και θα υλοποιηθεί με τις ακόλουθες εργασίες που θα αποτελέσουν το φυσικό αντικείμενο της πράξης:
α) Kατασκευή υπόγειων στραγγιστήριων αγωγών περιμετρικά του ναού, στην
εξωτερική πλευρά του.
β) Αντικατάσταση των κεραμιδιών της στέγης, με ταυτόχρονη αποκατάσταση των εξωραχίων των θόλων και στεγανοποίηση του συνόλου. Η επιστέγαση θα γίνει με κεραμίδια βυζαντινού τύπου.
γ) Kαθαίρεση όλων των υπερυψωμένων δαπέδων στο εσωτερικό του ναού. Tο δάπεδο θα επικαλυφθεί με πλάκες μαρμάρου. Oι υψομετρικές διαφορές που θα προκύψουν από τη διαμόρφωση του δαπέδου του ναού σε ένα επίπεδο, στις περιοχές των εισόδων προς το ναό, θα καλυφθούν με κλίμακες.
δ) Kαθαίρεση των εξωτερικών επιχρισμάτων και βαθύ αρμολόγημα της λιθοδομής.
ε) Eσωτερική επένδυση των τοίχων του ναού με μάρμαρο, μέχρι το ύψος του 1,50μ.
στ) Συντήρηση και επαναχρωματισμός εσωτερικού διακόσμου και μαρμαρογραφιών
ζ) Αποψίλωση, καθαρισμός και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρο του μνημείου.
η) Αρχαιολογικός οδηγός σε έντυπη μορφή και δίγλωσσο πληροφοριακό φυλλάδιο με αναφορά στην αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και φωτογραφική τεκμηρίωση του μνημείου και των ευρημάτων και τις εργασίες που υλοποιήθηκαν σ’ αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *