13.8 εκ. ευρώ λιμνάζουν στο ΥΠΕΚΑ λόγω αδιαφορίας…

12 Απριλίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣΜε επιβολή κυρώσεων απειλείται η Ελλάδα για αθέτηση των περιβαλλοντικών της υποχρεώσεων

Την μη αξιοποίηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης 13.8 εκατομμυρίων ευρώ με κίνδυνο την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ επισημαίνει με δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης. Πρόκειται για χρηματοδότηση που προέρχεται αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς πόρους και παραμένει στο συρτάρι πάνω από δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Ελλάδας που απορρέουν από την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος, καθώς και από την Οδηγία 2009/147/ΕΕ για την προστασία των πουλιών, η χώρα μας το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013 πρέπει να υποβάλει την τρίτη εξαετή έκθεση αναφοράς αξιολογώντας με επιστημονικά κριτήρια την κατάσταση διατήρησης τους σε εθνική κλίμακα, και ιδιαίτερα στις περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Ωστόσο, έπειτα από πολλές καθυστερήσεις στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του κρατικού μηχανισμού και της ολιγωρίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να υποβάλει την έκθεση εγκαίρως, αλλά “φρενάρει” διαρκώς την έναρξη της υλοποίησής της. Την ίδια στιγμή, λόγω αδράνειας της διαχειριστικής αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), η ίδια κατάσταση ισχύει και για τα αντίστοιχα έργα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας για την πλειοψηφία των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, όπου έχουν παγώσει κονδύλια της τάξεως των 200.000-500.000 ευρώ ανά Φορέα Διαχείρισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *