Εκδρομή του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης στην Αρκαδία 

Ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης πραγματοποίησε την τελευταία εκδρομή του 2024 την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, επισκεπτόμενος την πατρώα γη της Αρκαδίας.

Πενήντα μέλη και φίλοι του Συνδέσμου συνταξίδεψαν με το τουριστικό λεωφορείο του ΚΤΕΛ που οδηγούσε ο έμπειρος οδηγός Χρήστος Ζαραφωνίτης και με  τους εξής προορισμούς:

1.     Θεία Λειτουργία στη Μονή Κολοκοτρώνη Μεγαλοπόλεως: Για Τρίτη φορά    οι Γορτύνιοι της Σπάρτης επισκέφτηκαν την ιστορική Μονή που ανακαίνισε ο Αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και παρακολούθησαν την κατανυκτική Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Ελπιδοφόρος Μπεναρδής. Στο κήρυγμα πριν από την απόλυση αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής του άφρονος πλουσίου κι εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των Γορτυνίων Σπαρτιατών τους οποίους επαίνεσε δαψιλώς. Μετά τη διανομή του αντίδωρου προσφέρθηκε στην τράπεζα της Μονής καφές, νηστίσιμος χαλβάς και βουτήματα. Ακολούθησε τρισάγιο στην προτομή του Γέρου του Μοριά και σύντομη ομιλία από τον Πρόεδρος Γιάννη Μητράκο που αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του μεγάλου ηγέτη και στο χρέος μας απέναντι στη μνήμη του.

2.     Επίσκεψη στο Ψάρι Γορτυνίας (αγροτουριστικός συνεταιρισμός ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ-Μουσείο Μαγειρικής-Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης): Το Ψάρι   είναι ένα μικρό γορτυνιακό χωριό, στο οποίο εδώ και λίγα χρόνια γίνεται ένα ενδιαφέρον πείραμα αναζωογόνησης της τοπικής κοινωνίας μέσα από την ίδρυση ενός αγροτουριστικού συνεταιρισμού με τη συμμετοχή μιας ομάδας νέων ατόμων που πίστεψαν, αγκάλιασαν και υλοποίησαν την έμπνευση ενός οραματιστή ανθρώπου του κ. Φιλοποίμενος (Μάκη) Παπούλια. Η ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ έχει πλέον καταξιωθεί όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην ευρύτερη πελοποννησιακή περιφέρεια και γιατί όχι πανελλαδικά, με το πρωτοποριακό ποιοτικό έργο που γίνεται εδώ. Ο πολυχώρος της ΑΡΚΑΔΙΑΝΗΣ διαθέτει εργαστήρια για την Παρασκευή προϊόντων (ζυμαρικά, γλυκίσματα, γλυκά κουταλιού, λικέρ, αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα κλπ ), εκθεσιακό χώρο, αίθουσα εστίασης με τζάκι και άπλετη θέα προς το οροπέδιο της Μεγαλοπόλεως, ξυλόφουρνους στην αυλή και κήπους για την παραγωγή λαχανικών για τις ανάγκες της κουζίνας. Η ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ λειτουργεί και ως πολιτιστικός χώρος με πολλές  εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα το καλοκαίρι, αλλά και παιδαγωγικά εμπειρικά εργαστήρια   με τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων όλης της Πελοποννήσου που επισκέπτονται αυτόν τον μοναδικό Συνεταιρισμό. Στον όροφο υπάρχει ένα πρωτότυπο Μουσείο Μαγειρικής στο οποίο εκτίθενται μαγειρικές συσκευές, είδη κουζίνας και οικιακής χρήσης, παλαιές συσκευασίες κονσέρβας, βιβλία και περιοδικά μαγειρικής κ.α. που φτάνουν ως 100 χρόνια πίσω. Η δράση της ΑΡΚΑΔΙΑΝΗΣ όμως δεν σταματάει εδώ. Διεκδίκησε και πήρε το παλαιό πετρόχτιστο διδακτήριο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον πολυχώρο, και με την οικονομική ενίσχυση του φιλάνθρωπου εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου , δημιούργησε το πρώτο Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Στο τριώροφο Μουσείο έχουν συγκεντρωθεί έπιπλα, σκεύη κι εποπτικά υλικά, υπηρεσιακά βιβλία και έγγραφα, μαθητικά βιβλία, παιχνίδια και άλλα που με τη βοήθεια φωτογραφιών άλλων εποχών και κειμένων μεταφέρουν τον επισκέπτη στα δ΄θσκολα αλλά όμορφα χρόνια του παλιού σχολείου που μεγάλωσε, μόρφωσε και διαπαιδαγώγησε γενιές Ελλήνων. Ακολούθησε το  μεσημεριανό γεύμα με το ποιοτικό και νόστιμο μενού της ΑΡΚΑΔΙΑΝΗΣ που συνοδεύτηκε από μια ευχάριστη έκπληξη. Ο κ. Ππαούλιας μας παρουσίασε την ευγενική κ. Ντίνα Μηλιώνη από το ορεινό χωριό Μαντέικα του Μαινάλου,  που είναι καταξιωμένη τραγουδίστρια δημοτικών τραγουδιών και για χάρη μας τραγούδησε το κλέφτικο τραγούδι των Κολοκοτρωναίων, αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημά μας.

3.     Απογευματινή επίσκεψη στο Ελληνικό (Μουλάτσι) Γορτυνίας: Το απόγευμα μεταβήκαμε στο γειτονικό χωριό Ελληνικό που είναι ένα πανέμορφο γορτυνιακό χωριό. Στην πλατεία μας ανέμενε ο συμπατριώτης μας  Εφημέριος π. Γεώργιος Κοκοσούλης   (καταγωγή από το Καλλιάνι Γορτυνίας), ο οποίος μας ξενάγησε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο όπου έχουν συγκεντρωθεί εικόνες, άμφια και εκκλησιαστικά σκεύη από ναούς της περιοχής. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον παρακείμενο κοιμητηριακό ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου κι ακολούθησε βόλτα στο πλακόστρωτο κέντρο του Ελληνικού και απογευματινός καφές στις καφετέριες που έσφυζαν από ζωή, αφού δεν ήμασταν οι μόνοι επισκέπτες. Οφείλουμε χάριτες στον αγαπητό π. Γεώργιο, που τον διακρίνει η έμφυτη ευγένεια και καλοσύνη, για το χρόνο που διέθεσε για να μας φιλοξενήσει στο χωριό που υπηρετεί 25 συναπτά έτη.

Η επιστροφή μας έγινε μέσα σε κλίμα κεφιού στο οποίο συνέβαλε, όπως πάντα, με τα ανέκδοτά της η κ. Λέλα Πλειώτα, η οποία ήταν η εισηγήτρια της σημερινής εκδρομής. Όλοι δήλωσαν κατευχαριστημένοι κι ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. για τις ευκαιρίες που τους παρέχουν με τις επιτυχημένες εκδρομικές τους εξορμήσεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΚΟΣ  

Σχετικές δημοσιεύσεις