Το Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Ίσιωμα Καρυών Μεγαλόπολης – (Όπως λέμε της Άρτας το γεφύρι;)

Γράφει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος

Το παλαιοντολογικό Μουσείο, ήταν έμπνευση της δημαρχίας Μπούρα. Αποφασίστηκε και χωροθετήθηκε στη θέση Αη Γιάννης στο Ίσιωμα Καρυών. Ειπώθηκε πως επιλέχτηκε η θέση αυτή γιατί πλάι είναι «του Σκούφου η γράνα», που το 1902 ο καθηγητής Σκούφος αποκάλυψε την πλειστοκαινική πανίδα της Μεγαλόπολης. Ακόμα ειπώθηκε πως εκεί γύρω θα έστηναν κάποιο παλαιοντολογικό πάρκο με ομοιώματα ζώων που έζησαν στην περιοχή κατά την ίδια περίοδο.
Η απόφαση πάρθηκε και η μελέτη του κτηρίου ήταν προσφορά γνωστού μελετητικού γραφείου. Εκδόθηκε η άδεια. Έγινε ο διαγωνισμός κάπου στα 2013 και ο μειοδότης εργολάβος διαπίστωσε λάθη στη μελέτη. Δόθηκε πίστωση χρόνου ώστε να διορθωθούν, για να γίνει η θεμελίωση. Όμως από αναβολή σε παράταση και από λάθος σε καθυστέρηση, το έργο ακόμα εκκρεμεί. Σήμερα, επτά (7) χρόνια μετά, αφού άλλαξαν τρεις δήμαρχοι, το έργο παραμένει ημιτελές και κατά πρόσφατη ομολογία του νυν δημάρχου, έχει ολοκληρωθεί στο 50% περίπου.
Σήμερα διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη για τη δημιουργία συνδετήριων οδών πρόσβασης. Δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη για δημιουργία υποδομών φιλοξενίας, (χώροι στάθμευσης, εξυπηρέτησης και αναψυχής επισκεπτών κ.λπ.). Δεν υπάρχει σχεδιασμός για τον τρόπο λειτουργίας του Μουσείου, (Προσωπικό, Λειτουργικά έξοδα, Ασφάλεια κτιρίου και εκθεμάτων κ.λπ.).

Το κυριότερο, όμως, δεν υπάρχουν εκθέματα για τις προθήκες του Μουσείο αν ποτέ ολοκληρωθεί. Υπάρχει μόνο ένας χαυλιόδοντας και μερικά θραύσματα από κόκαλα. Όμως αυτά δεν αρκούν. Υποτίθεται πως θα γίνουν ανασκαφές στην περιοχή για να βρεθούν εκθέματα. Θα βρεθούν; Θα αξίζουν τον κόπο;
Βέβαια, υπάρχουν τα ευρήματα του Σκούφου από το 1902 και τα ευρήματα του Μελέντη από τη δεκαετία του 1960. Όμως γι’ αυτά δεν γίνεται λόγος να επαναπατριστούν από την Αθήνα όπου ευρίσκονται.
Υπάρχουν ακόμα τα παλαιοντολογικά και παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο ορυχείο Μαραθούσας, από την εφορία παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Παλαιοανθρωπολόγο κα Κατερίνα Χαρβάτη από το πανεπιστήμιο Τίμπινγκεν της Γερμανίας. Από τα πλούσια και πολυάριθμα ευρήματα της ανασκαφής τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ανθρώπινης παρουσίας στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης πριν 500.000 χρόνια. Όμως κανένας αρμόδιος δεν κάνει κάποια προσπάθεια να ξεκινήσει ένας διάλογος, ώστε να βρεθεί κάποια λύση και τα ευρήματα να μείνουν εδώ. Στο παλαιοντολογικό Μουσείο. Στον τόπο που ήταν θαμμένα εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Έτσι όπως και τα προηγούμενα, πήραν την άγουσα για Αθήνα, προφανώς χωρίς επιστροφή.
Επειδή δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες για όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω, δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε κατά προσέγγιση οικονομικός προϋπολογισμός του συνολικού έργου. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει και κανένα χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του. Εν τω μεταξύ, τα εξωτερικά ξύλινα κουφώματα του κτιρίου υπέστησαν ήδη τις πρώτες φθορές και χρήζουν συντήρησης.
Ο κ. Δήμαρχος Μεγαλόπολης, σε πρόσφατη διαδικτυακή συνέλευση του συλλόγου Ισιωματαίων, χωρίς να αναφέρει λέξη για χρήματα, είπε πως όλα αυτά (προσβάσεις, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κ.λπ.) θα γίνουν ένα – ένα αφού πρώτα τελειώσει το κτίριο. Ο δε αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, στην ίδια συνέλευση, άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχουν τα χρήματα.


Μετά απ’ όλα αυτά, εύλογα και αμείλικτά προκύπτει το ερώτημα: Της Άρτας το γεφύρι μετά από πολλές ταλαιπωρίες, τελείωσε. Το Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Ίσιωμα Καρυών υπάρχει περίπτωση να τελειώσει ποτέ και να λειτουργήσει, ή θα μείνει να λαλήσουν κουκουβάγιες;

Σχετικές δημοσιεύσεις