Τα φαντάσματα της Τρίπολης

12 Ιανουαρίου 2021  /   Χωρίς Σχόλια

Επιστολή – Άρθρο της Παρθένας Τόσκα στον «Π.Μ.», για τ’ αδέσποτα της πόλης

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των αδέσποτων στην πόλη. Και μαζί με αυτά και των προσπαθειών πολιτών για «λύση» του προβλήματος με λάθος μεθόδους (έχουν γίνει αρκετές αναφορές για θανάτωση των αδέσποτων με χρήση δηλητηρίου). Εντωμεταξύ οι επίσημοι φορείς, υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος και χρηματοδοτούμενοι για αυτό από το κράτος κωφεύουν. Το βάρος πέφτει στους λίγους φιλόζωους πολίτες που είτε αυτόνομα είτε με το σχηματισμό φιλοζωικών σωματείων προσπαθούν, στο βαθμό που είναι δυνατό για τον καθένα, να ταΐσουν – στειρώσουν – βρουν υιοθεσίες ή φιλοξενίες σε όσο περισσότερα ζώα μπορούν.
Σαν πρόσφατο περιστατικό η αναφορά για αστείρωτο θηλυκό ζώο κοντά στο πάρκινγκ λεωφορείων του ΚΤΕΛ. Το ζώο ταϊζόταν για παραπάνω από έτος από κάτοικο της πόλης και όταν λόγω εργασιακών υποχρεώσεων αναγκάστηκε να μετακομίσει εκτός Τρίπολης, επικοινώνησε με τις υπηρεσίες του δήμου για ανάληψη της φροντίδας του ζώου. Ένα μήνα μετά και μετά από πολλές τηλεφωνικές υποσχέσεις η κατάσταση παραμένει ως έχει. Οι αρχικές διαβεβαιώσεις των υπευθύνων του δήμου ότι το ζώο ταϊζόταν και φροντιζόταν από κατοίκους της περιοχής (ένα ακόμα παράδειγμα δημόσιου φορέα με υποχρέωση αντιμετώπισης ενός προβλήματος που βασίζεται σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες αντί να κάνει τη δουλειά του) οδηγήθηκαν σταδιακά σε όλο και λιγότερο φιλικές συνομιλίες που μας απέτρεπαν να μάθουμε παραπάνω εξελίξεις.
Οι μόνες ενέργειες που έγιναν μέσα σε ένα μήνα ήταν μια επίσκεψη του υπευθύνου περισυλλογής των ζώων στην περιοχή για εκτίμηση της κατάστασης. Έκρινε ότι ένα θηλυκό αστείρωτο ζώο ήταν ασφαλές (?) και ότι οι όποιες παραπάνω ενέργειες στείρωσης – ταΐσματος θα μπορούσαν να αναβληθούν επ’ αόριστον καθώς ήταν απασχολημένος με πιο σοβαρά περιστατικά. Είναι σίγουρο ότι πιο σοβαρά περιστατικά υπάρχουν εντός του νομού, αλλά μέσα σε τόσο μεγάλο διάστημα δημιουργείται η εύλογη απορία αν σοβαρά περιστατικά συνεχώς εμφανίζονται που εμποδίζουν την στείρωση ενός μόνο ζώου ή αν η αναφορά αόριστων επειγουσών καταστάσεων γίνεται για αποφυγή ανάληψης του συγκεκριμένου περιστατικού.
Ο δήμος είναι υποστελεχωμένος και με λίγους πόρους, αλλά ό,τι πόρους έχει στη διάθεσή του και τα άτομα που είναι επιφορτισμένα με τη συγκεκριμένη δουλειά πρέπει να ασχοληθούν. Οι φιλόζωοι δεν είναι μια ομάδα «γραφικών» ούτε μια νέα μόδα. Η προστασία των ζώων είναι ένδειξη πολιτισμού και η λύση του προβλήματος θα βελτιώσει την εικόνα της πόλης. Όταν ο αριθμός των ζώων αυξηθεί, υπάρχει ο κίνδυνος σχηματισμού αγελών ζώων, επικίνδυνων και προς τους ανθρώπους. Είναι συμφέρον όλων, φιλόζωων και μη πολιτών, να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια.
Το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να επιρρίψει ευθύνες, οι οποίες ξεκινούν από ανεύθυνες γέννες νέων ζώων και εγκατάλειψης αυτών στον δρόμο και καταλήγουν στην ολιγωρία των κρατικών υπευθύνων. Προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή στο υπάρχων πρόβλημα και να τονίσει ότι για την επιτυχή επίλυση αυτού είναι αναγκαστική η συνεργασία υπηρεσιών δήμου και πολιτών (φιλόζωων και μη). Παροδικές λύσεις υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά ακόμα και ένα θηλυκό ζώο αν ξεφύγει, μπορεί μέσα σε ένα χρόνο να δημιουργήσει 10 νέα αδέσποτα. Οπότε η οργάνωση πρέπει, καλώς ή κακώς, να γίνει κεντρικά, από τις υπηρεσίες του δήμου, και ύστερα να προστεθούν πάνω σε αυτό και οι όποιες ενέργειες των πολιτών – φιλοζωικών σωματείων.
Με υπομονή, συνεργασία και πολύ προσπάθεια η πόλη θα αποκτήσει την ομορφιά και τον πολιτισμό που της πρέπει. Γιατί είναι κυρίως θέμα πολιτισμού, αλλά επηρεάζονται και όλες πτυχές της ζωής της, όπως ποιότητα ζωής, η οικονομία, η φήμη της. Μια πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα μπορεί να γίνει όαση απόδρασης και να αποκτήσει πολλούς επισκέπτες που θα ανεβάσουν την οικονομική δραστηριότητα της πόλης. Το μόνο που θέλουν είναι να μην κινδυνεύουν από τις επιθέσεις αδέσποτων ψυχών που έχουν σχηματίσει αγέλες για να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες, ούτε να θλίβονται βλέποντας τες θα περιφέρονται σε άθλια κατάσταση ζητιανεύοντας λίγο φαγητό ή χάδια. Μια πόλη πρότυπο, ιδανικός προορισμός για εκδρομές και ξεκούραση.
Εκ μέρους όλων των πολιτών καλούμε τον δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του. Η εργασία αυτή να ανατεθεί σε άτομα που ενδιαφέρονται για την λύση του προβλήματος, ώστε να μην είναι αναγκαίες οι πιέσεις είτε μέσω τηλεφώνων είτε μέσω μηχανισμών ελέγχου κρατικών φορέων π.χ. εισαγγελείς, για να γίνονται τα αυτονόητα.

Υ.Γ.: Δεν ξεχνάω τη σκυλίτσα που έγινε αφορμή για αυτό το κείμενο. Πρέπει να τη στειρώσουμε πριν γεννήσει, ζητάω τη συνδρομή σας για τη φιλοξενία ή ιδανικά για την υιοθεσία της. Ευχαριστώ.
Με εκτίμηση στους πολίτες της Τρίπολης
Τόσκα Παρθένα
Αθήνα 3/1/2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *