Tα 120 χρόνια της γιόρτασε η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ»

Με άριες από την υψίφωνο Κάτια Πάσχου ξεκίνησαν οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τα 120 χρόνια ζωής της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ», της ιστορικότερης εν ζωή ημερήσιας περιφερειακής εφημερίδας της χώρας, που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο.

Άριες από την αγγελική φωνή της σοπράνο, ώστε να οριοθετηθεί η ιστορική παρουσία μιας άλλης φωνής, της φωνής της έντυπης εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ», στον χρόνο και τον χώρο, δείχνοντας τον τοπικό, υπερτοπικό και πολλές φορές εθνικό και υπερεθνικό χαρακτήρα της, για ζητήματα μιας περιφέρειας ολόκληρης, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που επηρεάζεται ιδιαιτέρως (καθώς γειτνιάζει) από τις κουλτούρες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με βασικό επίνειο προς την Ευρώπη, αλλά και την Αμερική, το λιμάνι του Κατακόλου, μια ανάσα δρόμος από την έδρα της ζωντανής καρδιάς της εφημερίδας που χτυπά καθημερινώς δυνατά στον Πύργο και την Αμαλιάδα.

Μιλάμε για μία από τις ιστορικότερες εφημερίδες του επαρχιακού Τύπου που κέρδισε τη φήμη της για την ακριβολογία της, την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της, καλύπτοντας γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής, όπως το «σταφιδικό ζήτημα» στις απαρχές του 20ού αιώνα, ταυτόχρονα με την έκδοσή της, που οι δυναμικές παρεμβάσεις της υποχρέωσαν την Κυβέρνηση να νομοθετήσει στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων της εποχής για τους πληττόμενους παραγωγούς, ή τη σθεναρή στάση του εκδότη της να δημοσιεύσει στις 25 Μαρτίου του 1944 το άρθρο του Μητροπολίτη Αντωνίου «Η Εθνική μας Εορτή», του πρώτου (εκ των τριών – τεσσάρων) Επισκόπων που συμμερίστηκαν τους σκοπούς του ΕΑΜ, συμπλέοντας με την πλειονότητα του ποιμνίου τους. Άρθρο που θα προκάλεσει τη μήνη των γερμανών κατακτητών που απείλησαν με εκτέλεση τον εκδότη της.

Μιλάμε για τη γνωστότερη επαρχιακή εφημερίδα, την «Πατρίδα του Πύργου», όπως την αποκαλούν όλοι οι δημοσιογράφοι, την εφημερίδα του Λεωνίδα Βαρουξή, μαθητή του ιδρυτή της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», της πρώτης ημερήσιας εφημερίδας της χώρας, του πατέρα της ελληνικής δημοσιογραφίας, Βλάση Γαβριηλίδη! Μιλάμε για την εφημερίδα ενός δαιμόνιου δημοσιογράφου, όπως τον αποκάλεσε ο μέντοράς του που τον «προικοδότησε» ξεπροβοδίζοντάς τον μάλιστα με τυπογραφικά μηχανήματα και σχετικές διαφημίσεις για το παράτολμο εγχείρημά του, δηλαδή την έκδοση ημερήσιας εφημερίδας στον Πύργο, όταν ο αναλφαβητισμός του λαού της περιοχής ξεπερνούσε το 80%!

Ο «Νεολόγος» των Πατρών (1894) του Ιωάννη Παπανδρόπουλου, η «Πατρίς» του Πύργου (1902) του Λεωνίδα Βαρουξή και ο «Μορέας» της Τρίπολης (1900) του Κώστα Διονυσίου, κρατούν τα σκήπτρα της έγκρισης του πανεθνικού κοινού, σε μια χώρα που περιοριζόταν τότε έως τη Λάρισα.

Η κ. Σοφία Βαρουξή με τον πρώην υπουργό Γιάννη Ζαφειρόπουλο και ο εκδότης Σάκης Βαρουξής με τη σύζυγό του Παυλίνα.

Η ατμόσφαιρα πανηγυρική στον Πύργο το Σαββατοκύριακο. Δεκάδες συναδέλφων εκδοτών από την Κρήτη, τη Λάρισα, την Κέρκυρα και από άλλες περιοχές συνέρρευσαν για να συνεορτάσουν τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» της επαρχιακής Ελλάδας. Της εφημερίδας που μεγαλούργησε, καθώς ήταν και παραμένει οικογενειακή επιχείρηση, όπως οικογενειακή επιχείρηση ήταν και η μεγαλύτερη εφημερίδα του κόσμου οι «New York Times», όπως είπε ο Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκος Λέανδρος. Οι πολιτικοί της Ηλείας παρόντες και οι Ευχές με τα συγχαρητήρια μηνύματα από τους ανθρώπους που αγαπούν την «Πατρίδα» δεκάδες, ενώ δύο εκατοντάδες σελίδες πρωτογενές – αρχειακό υλικό κυκλοφόρησε το διήμερο 25 – 27 Νοεμβρίου στα ένθετά της η εφημερίδα.

Την ιστορική της αναδρομή ανέλαβαν και περάτωσαν με ενάργεια δυο παλαίμαχοι Ηλείοι πολιτικοί, που η πέννα τους ορθοτομεί τον δίκαιο λόγο. Ο Γορτυνιακής καταγωγής (Κερπινή) επί πολλά χρόνια βουλευτής και Υπουργός, πολυγραφότατος συγγραφέας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος και ο ευρυμαθής λογιότατος βουλευτής, Υπουργός και πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βύρων Πολύδωρας.

Ο τέως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που προηγήθηκε, οριοθέτησε στον χώρο και τον χρόνο το δημιούργημα του Λεωνίδα Βαρουξή, επισημαίνοντας τον εθνικό χαρακτήρα της παρουσίας του και τη συνεισφορά του στον «ταραγμένο κόσμο» της εποχής.

Οι Καθηγητές Γιώργος Πλειός (Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ) και Νίκος Λέανδρος μεγένθυναν τον ήχο των τυμπάνων της νέας εποχής, των νέων τεχνολογιών που απειλούν να πνίξουν τα παραδοσιακά μέσα –τα τόσο χρήσιμα και αποτελεσματικά για την πνευματική ανάπτυξη του λαού- από την διαδικτυακή επέλαση, προτείνοντας λύσεις κι αναχώματα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Βύρων Πολύδωρας, έχοντας εξ αριστερών του τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου και εκ δεξιών του τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη.

Των διήμερων εκδηλώσεων της εφημερίδος «ΠΑΤΡΙΣ» θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την παρουσία σύμπαντος του επικοινωνιακού επιτελείου της Κυβέρνησης, προεξάρχοντος του αρμόδιου για τον Τύπο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη.

Στο τέλος της δεύτερης ημέρας των εορταστικών εκδηλώσεων οι αρμόδιοι για τον Τύπο κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν και σχετικές ανακοινώσεις για την επιβίωσή του.

Τ’ αδέρφια Λεωνίδας και Κώστας Βαρουξής που σιγά σιγά αποσύρονται δίδοντας τη σκυτάλη στους επερχόμενους, τον Λευτέρη και τον Σάκη και στα ξαδέρφια τους Λευτέρη και Κατερίνα (του Κώστα) και η φιλόκαλη κυρία Σοφία, σύζυγος (του Λεωνίδα) και μητέρα, επί σαράντα συναπτά έτη στο πλευρό τους, που συναρπάζει με την «Από Καρδιάς» καθημερινή της στήλη τους αναγνώστες της Πατρίδας, άξιοι οικοδεσπότες όλοι τους της πολιτικοδημοσιογραφικής οικογένειας που φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο στην έδρα τους.

Η ψυχή της εφημερίδος «ΠΑΤΡΙΣ»: Ο διευθυντής της Λεωνίδας Βαρουξής με τον διευθυντή σύνταξης, Χρήστο Πλευριά, εκ δεξιών του, υπό το βλέμμα της πανταχού παρούσας, κυρίας Σοφίας Βαρουξή.

Συναρπάζει και με το σημείωμά της την περασμένη Κυριακή η Σοφία Βαρουξή, μιλώντας για τον πεθερό της Λευτέρη Βαρουξή:
«…Άσπρο – μαύρο & 4σέλιδο ήταν η πρώτη μου γνωριμία με την εφημερίδα. Είχα την τύχη να τον κάνω πατέρα μου και να τον γνωρίσω καλά, να τον ζήσω και να κατανοήσω το συνεχές άγχος του για την καθημερινή έκδοση, άγχος που το μοιραζόταν με το στήριγμά του, τον αξέχαστο Θεόδωρο Βαρουξή…».

– Εύγε Σοφία!

Συγκινητική στιγμή η ομολογία του εκλεκτού συναδέλφου, Διευθυντή Σύνταξης της Εφημερίδος «ΠΑΤΡΙΣ», Χρήστου Πλευριά, για την ανακούφιση της μητέρας που έπλενε σκάλες βλέποντας τον γιο να αποκτά επάγγελμα και κοινωνικό ρόλο.

Η «Πατρίδα» έδειξε πως είναι μια οικογένεια με το προσωπικό της.

-Εύγε Χρήστο!

Δημήτρης Μητρόπουλος