- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ
Η Ουγγαρία είπε το «ναι» τελικά και επικύρωσε τη συμφωνία της Ε.Ε. για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 50 δισ. ευρώ. Ο μέχρι πρότινος αδιάλλακτος Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, αναγκάστηκε να συμφωνήσει και όλοι αναρωτήθηκαν γιατί άλλαξε στάση.
Οι Financial Times φρόντισαν παραμονές της Συνόδου Κορυφής να μας θυμίσουν πώς λειτουργεί η Ευρώπη, ξυπνώντας μνήμες από την εποχή των μνημονίων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους FT, η Κομισιόν έχει συντάξει ένα κείμενο στο οποίο προβλέπονται συγκεκριμένες ενέργειες εναντίον της Ουγγρικής οικονομίας, εάν δεν συμμορφωθεί η Βουδαπέστη «προς τας υποδείξεις». Ο υψηλός πληθωρισμός, το υψηλό δημόσιο χρέος και το αδύναμο νόμισμα θα μπορούσαν να μπουν στο στόχαστρο του ευρωιερατείου και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, με αποτέλεσμα η Βουδαπέστη να παρουσιάσει περαιτέρω σοβαρή οικονομική υστέρηση. Ωμός εκβιασμός, λοιπόν, ενός κυρίαρχου κράτους που υποτίθεται συμμετέχει ισότιμα στο μεγάλο οικοδόμημα της φιλελεύθερης Ευρώπης.
Αναμφισβήτητα η διακυβέρνηση Ορμπάν δεν είναι υπόδειγμα φιλελεύθερης δημοκρατίας. Διαφθορά, χειραγώγηση της δικαιοσύνης, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, είναι μερικές από τις κατηγορίες που αποδίδονται στη Βουδαπέστη. Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ε.Ε. δεν έχει αποδεσμεύσει κονδύλια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, απαιτώντας από την ουγγρική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Παρόλα αυτά, σε ένδειξη καλής θελήσεως στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο, αποδεσμεύτηκαν 10 δισ. ευρώ από την Κομισιόν, θέλοντας να καλοπιάσει τον Ορμπάν και να μην επιμείνει στο βέτο.
Ο Ορμπάν, όμως, από την αρχή του χρόνου δεν φαινόταν να κάνει πίσω και έτσι μια ημέρα πριν τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, υπό τις ιαχές των αγροτών που πολιορκούσαν τα κτήρια της Κομισιόν, ο Ορμπάν συναντιέται διαδοχικά με τη Μελόνι, τον Μακρόν και τον Σολτς. Εκεί του εξήγησαν αναλυτικά τι προβλέπει το σχέδιο που επικαλούνται οι FT και τις επιπτώσεις που θα έχει στην ουγγρική οικονομία. Σας θυμίζει κάτι από το πρόσφατο παρελθόν; Μα φυσικά, τις διαρροές για τα μέτρα που πρότεινε ο Σόιμπλε στην Ελλάδα, τις οποίες πρόθυμα αναπαρήγαγαν τα ελληνικά ΜΜΕ. Έφθασαν, μάλιστα, στο σημείο να υπερθεματίζουν στον στυγνό εκβιασμό της χώρας μας από το ευρωιερατείο, προκειμένου να υποστούμε σκληρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας για να παραμείνουμε στο ευρώ. Το «Βάστα γερά Σόιμπλε» αποτελεί όνειδος για την ελληνική δημοσιογραφία.
Έτσι, λοιπόν, στο τελικό κείμενο της Συμφωνίας θέλοντας να δείξει η Ευρώπη ότι οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά και δεν είναι αποτέλεσμα εκβιασμού, αναφέρεται ότι η Ουγγαρία διατηρεί το δικαίωμα του βέτο κάθε φορά που το Συμβούλιο θα συνέρχεται με θέμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Έδωσαν δηλαδή μια «ανάσα» στον Ορμπάν να γυρίσει στη χώρα του και να παρουσιάσει τη Συμφωνία ως έναν έντιμο συμβιβασμό, υπενθυμίζοντας όμως στον Ούγγρο πρωθυπουργό ότι εύκολα μπορεί η εμπειρία της μνημονιακής Ελλάδας να γίνει και δική του πραγματικότητα.
Το συμπέρασμα που συνάγεται τελικά, είναι ότι η ευρωπαϊκή «οικογένεια» μπορεί να επιβάλει τον ξαφνικό θάνατο σε ένα κράτος-μέλος, εάν αυτό αντιτίθεται στις επιταγές των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Το βέτο που κάποτε ήταν το αποκούμπι των μικρότερων χωρών, προκειμένου να προστατεύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα από τη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή λαίλαπα, κουρελιάζεται μπροστά στον οικονομισμό των Βρυξελλών. Για την υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας στην Ουγγαρία οι Βρυξέλλες σιγοψιθύριζαν, όταν όμως ο Ορμπάν αρνήθηκε τα 50 δισ. στον Ζελένσκι, τον απείλησαν με εξαφάνιση. Για αυτό και το ερχόμενο καλοκαίρι η Ε.Ε. σκοπεύει να απαλλαγεί από το βέτο καταργώντας το, για να μη χρειάζεται να προβαίνει σε εκβιασμούς και εκτίθεται, αλλά κυρίως για να μη χάνει χρόνο.
Αν κάποιοι στις Βρυξέλλες αναρωτιούνται γιατί κυριαρχεί ο ευρωσκεπτικισμός και ενισχύονται τα πολιτικά άκρα, ας κάνουν τον κόπο να κοιτάξουν έξω από τα παράθυρα των υπερπολυτελών γραφείων τους και θα δουν τους αγρότες στα τρακτέρ με τα πλακάτ να γράφουν: «Το δικό μας τέλος θα είναι η δική σας πείνα».