Καταιγισμό διαμαρτυριών ξεσήκωσε η έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Μαίναλο και στο Λύκαιο όρος.
Tο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, το Επιμελητήριο Αρκαδίας, o Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις της Αριστεράς, φυσιολατρικοί σύλλογοι, πνέουν τα μένεα, κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ, αλλά και των επίδοξων επενδυτών στην αιολική ενέργεια, που στοχεύουν στη βεβήλωση του σημαντικότερου πνεύμονα της Αρκαδίας, του Μαινάλου, αλλά και του Λυκαίου, του ιερού όρους των Αρκάδων.
Επιμελητήριο Αρκαδίας: Να βρεθούν άμεσα εναλλακτικές θέσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών
Ο Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Ιωάννης Σαμπράκος, απέστειλε επιστολή προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Νικόλαο Ταγαρά και τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας τρία βασικά αιτήματα σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους του Μαινάλου και του Λύκαιου όρους.
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:
«Αγαπητοί,
Μετά από την ανάρτηση στις 15/01/2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ καθώς και σχετικών δημοσιευμάτων, έλαβα γνώση για την αίτηση εγκατάστασης μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους του Μαινάλου και του Λύκαιου όρους και θα ήθελα να σας επισημάνω τα παρακάτω:
1) Ο ορεινός όγκος του Μαινάλου αποτελεί, στο σύνολό του, ένα ιδιαίτερο φυσικού κάλλους τοπίο με το πιο συγκροτημένο ελληνικό ελατοδάσος που έχει τεθεί υπό καθεστώς δασικής διαχείρισης, ένα φυσικής κληρονομιάς οικότοπο άγριας πανίδας και χλωρίδας γεμάτο με μέρη ιστορικά και μυθολογικά. Γι΄ αυτό και μεγάλο του τμήμα έχει χαρακτηριστεί ως μέρος του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA και έχει εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη με τίτλο ”Διατήρηση και διαχείριση του όρους Μαινάλου” η οποία εγκρίθηκε από την Γενική Διευθύντρια Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, το έτος 2010, για την θεσμοθέτηση της περιοχής ως «ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» αλλά δεν έγινε ποτέ Προεδρικό Διάταγμα.
Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι σε αυτά τα μέρη αναγεννήθηκε το σύγχρονο Ελληνικό κράτος και την ιστορικότητα του τόπου στον αγώνα του 1821 που φέτος θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση, εκείνη η οποία σημάδεψε και την Ευρωπαϊκή Ιστορία. Επίσης το Λύκαιο όρος το ιερό βουνό των Αρκάδων είναι μια περιοχή προϊστορική όπου μύθος και ιστορία συμπλέκονται εκεί που δημιουργήθηκε το «Κοινό των Αρκάδων» και αναπτύχθηκε το Αρκαδικό ιδεώδες με την ψηλότερη κορυφή του να αποτελεί μέρος ενός από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος.
2) Και στους δύο ορεινούς όγκους γίνεται έντονη προσπάθεια από τις τοπικές κοινωνίες καθώς και από τους δημόσιους φορείς με έργα και δράσεις χρηματοδοτούμενες, με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη με θεμελιώδη λίθο το παρθένο φυσικό τοπίο και την ιστορικότητα των τόπων αυτών.
Έχει γίνει ήδη μια σημαντική προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός δικτύου περιπατητικών τοπικών και διεθνή μονοπατιών (μονοπάτι Ε4) τα οποία με γρήγορους ρυθμούς γίνονται γνωστά στο ευρωπαϊκό κοινό και όχι μόνο.
Μάλιστα η προσπάθεια αυτή έχει φέρει και το πρώτο πιστοποιημένο πεζοπορικό μονοπάτι στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων – ΕRA με 3.000.000 μέλη.
Έτσι η όλη προσπάθεια έχει ξεκινήσει να αποδίδει θετικά στις τοπικές οικονομίες και στην τουριστική επιχειρηματικότητα των περιοχών αυτών με άμεσο και έμμεσο τρόπο με θέσεις εργασίας και προσέλκυση ήπιων επενδύσεων.
Να τονίσουμε εδώ ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις αναφερό- μενες περιοχές είναι άμεσα πάνω από 200 επιχειρήσεις οικογενειακής εμβέλειας ενώ με τις έμμεσες επιχειρήσεις που στηρίζονται στην τουριστική ανάπτυξη ο αριθμός των απασχολουμένων ξεπερνάει τα 400 άτομα.
3) Τα αιολικά πάρκα προφανώς είναι μια ήπια μορφής ενέργεια που δίνουν λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής με άφθονο καύσιμο χωρίς αέρια και ρύπους, γίνονται ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες με οικονομικά κριτήρια χωρίς όμως θέσεις εργασίας. Για να μπορέσουν να κατασκευαστούν απαιτείται διάνοιξη νέων δρόμων και μέσα από δασικές εκτάσεις όπου υπάρχουν μέρη τοπικής ιστορίας με κρυμμένες κρήνες, ιστορικές διαδρομές, μικρά μυθολογικά ρέματα και σπηλιές τα οποία μπορούν να χαθούν για πάντα από μεγάλης κλίμακας έργα καθώς και από τις επιχώσεις των πλατειών που χρειάζονται να γίνουν για τις ανεμογεννήτριες.
Η επιβεβαιωμένη επιβάρυνση στην άγρια πανίδα των περιοχών που εγκαθίστανται η ηχητική ρύπανση που θα προκαλέσουν στην απόλυτη ηρεμία των τόπων εγκατάστασης καθώς και ο χρόνος λήξης τους που μετά θα τις μετατρέψουν ως «σιδερένια απολιθώματα» είναι από μία από τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών.
Επίσης το δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας θα περάσει αναγκαστικά μέσα από τις δασικές πυκνές περιοχές του Μαινάλου με πιθανό κίνδυνο προσέλκυσης κεραυνών και ξέσπασμα πυρκαγιών.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω καθώς και αυτά που έχουν ειπωθεί από όλους τους τοπικούς φορείς των περιοχών αυτών και τις οικολογικές διεθνείς οργανώσεις σας καλώ όπως:
• Να αρνηθείτε την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε αυτές τις περιοχές.
• Να βρεθούν εναλλακτικές θέσεις εγκατάστασης διότι είμαστε υπέρ των ήπιων μορφών επενδύσεων.
• Να επαναφέρετε το θέμα της Περιβαλλοντικής του Μαινάλου προκειμένου να υπάρξει μετά από διαβούλευση θεσμοθετημένο Προεδρικό Διάταγμα και να προχωρήσουν άμεσα τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια για το Λύκαιο Όρος έτσι ώστε οι φορείς διαχείρισης να μπορούν, με τα κατάλληλα πολεοδομικά εργαλεία, να προστατεύουν τη φυσική μας κληρονομιά που μας κληρονομήθηκε και είμαστε ιστορικά υποχρεωμένοι να την αφήσουμε άθικτη στις νεότερες γενιές.
ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Τοπογράφος Μηχανικός
Πρόεδρος του τμήματος Τουρισμού του Επιμελητηρίου Αρκαδίας
Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης»
Οι θέσεις του ΣΑΟΟ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο και τη Γορτυνία
Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) από την πρώτη στιγμή συμμετέχει αγωνιστικά στην κινητοποίηση των φορέων και πολιτών για τη ματαίωση του επαπειλούμενου εγκλήματος σε βάρος της ορεινής Αρκαδίας και ιδιαίτερα του Μαινάλου.
Δηλώνουμε ότι, καταρχήν, δεν είμαστε αντίθετοι με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, είμαστε αντίθετοι με την πανσπερμία των γιγάντιων (120 και πλέον μέτρων) ανεμογεννητριών που μαζί με τα τεράστια έργα οδοποιίας και ηλεκτροπυλώνων που τα συνοδεύουν, χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικού και επικαιροποιημένου ειδικού χωροταξικού πλαισίου, αλλοιώνουν ριζικά τα αναντικατάστατα τοπία, τη βιοποικιλότητα και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης. Ιδιαίτερα για το Μαίναλο και το φαράγγι του Λουσίου, για την προστασία των οποίων τόσοι αγώνες έχουν δοθεί για να αναδειχτούν ως κορυφαίοι φυσιολατρικοί προορισμοί της Ελλάδας.
Οι 70, μάλιστα, ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να καταλάβουν ολόκληρη την έκταση του νοτίου και κεντρικού Μαινάλου, που δεσπόζει στην πολύπαθη Μεγαλόπολη, στη Βυτίνα, στην Αλωνίσταινα, στο φαράγγι του Λουσίου (δεύτερου σε επισκεψιμότητα μετά το φαράγγι της Σαμαριάς), στο Ελληνικό, στην Καρύταινα, στο Χρυσοβίτσι, στα Μανταίικα , στη Στεμνίτσα κ.λπ.
Μια περιοχή που, μετά την τρομακτική πυρκαγιά του 2000, αναδασώθηκε και αναγεννάται αργά αλλά σταθερά, έχοντας απορροφήσει τεράστιους εθνικούς πόρους αλλά και τον μόχθο των τοπικών Δασαρχείων.
Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια, με την κατασκευή του εκτενέστερου δικτύου πεζοπορικών μονοπατιών της Ελλάδος, μήκους 300 χιλιομέτρων (τα 75 εκ των οποίων ανήκουν στο γορτυνιακό τμήμα του και έλαβαν για πρώτη φορά την διεθνή πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων (ΕRA) – Leading Quality Trail), ο εναλλακτικός τουρισμός έχει εκτοξευθεί σε δεσπόζουσα μορφή ήπιας ανάπτυξης της ορεινής Αρκαδίας.
Ένα επίτευγμα που πραγματοποιήθηκε με την εθελοντική εργασία ορειβατικών συλλόγων, πολιτών και τοπικών φορέων και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων Γορτυνίας και Τρίπολης.
Το γεγονός ότι το Μαίναλο και η Γορτυνία, με το απαράμιλλο βουκολικό τοπίο τους, ενσαρκώνουν το παγκόσμιο σύμβολο του Αρκαδικού Ιδεώδους, και ταυτόχρονα αποτελούν λίκνο της μεγάλης επανάστασης του 1821, καθιστούν την εγκατάσταση των αιολικών βιομηχανικών τεράτων το απόλυτο έγκλημα καθοσιώσεως.
Είναι αδύνατον, σύσσωμη η κοινωνία με επικεφαλής την αυτοδιοίκηση τοπική και περιφερειακή, να επιτρέψει αυτόν τον βιασμό.
Καλούμε την κεντρική διοίκηση (Κυβέρνηση και ΡΑΕ), να μην κάνουν δεκτή τη σχετική αίτηση εταιρείας για την μετατροπή της Γορτυνίας σε νταμάρι.
Καλούμε τα δημοτικά συμβούλια Γορτυνίας, Τρίπολης και Μεγαλόπολης, καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να υποστηρίξουν εμπράκτως το μοντέλο της ήπιας οικοανάπτυξης και της διατήρησης του Αρκαδικού τοπίου με την εμπρόθεσμη (έως 29/01/2021) υποβολή στη ΡΑΕ ενός άρτιου φακέλου αντιρρήσεων. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας και τους φορείς που έχουν έννομο συμφέρον, να συντάξουν και να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους έως την παραπάνω ημερομηνία. Καλούμε την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) και τους ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους της χώρας να στηρίξουν τον αγώνας μας.
Καλούμε τη διοίκηση και όλους τους φορείς και τους συμπολίτες μας να συνεργαστούμε δημιουργικά για τη θέσπιση ενός ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ που θα ανακόψει την ασυδοσία της άναρχης και καθολικής διασποράς τους και θα εξαιρέσει συγκεκριμένες περιοχές ιδιαίτερης φυσικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας.
Τρίπολη, 23/01/2021
Επιστολή – διαμαρτυρίας του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου προς τη ΡΑΕ για τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου στο Μαίναλον Αρκαδίας
Τρίπολη 24.01.2021
Αξ/μα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργείας,
Με αφορμή την ανάρτηση την 15/01/2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) υποβολής αιτήματος για εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο Αρκαδίας, σε τοποθεσία μεταξύ Στεμνίτσας (Δήμος Γορτυνίας) και Χρυσοβιτσίου (Δήμος Τρίπολης) σας μεταφέρουμε την έντονη αντίθεση σύσσωμου του επιχειρηματικού κόσμου της φιλοξενίας αλλά και των κατοίκων των περιοχών σε μια ανάλογη προοπτική. Η ίδια μάλιστα εταιρεία που έχει υποβάλει το παραπάνω αίτημα, έχει υποβάλει φακέλους για την εγκατάσταση και άλλων 49 ανεμογεννητριών καθώς και φωτοβολταϊκού βόρεια του Μαινάλου, στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βυτίνας, Κλείτορος και Κοντοβάζαινας και 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λύκαιου όρους και Ανδρίτσαινας, στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνος του Δήμου Μεγαλόπολης.
Το όρος Μαίναλο αποτελεί το ψηλότερο και μεγαλύτερο βουνό της Κεντρικής Πελοποννήσου ενώ εκτείνεται από το οροπέδιο της Τρίπολης μέχρι το Λούσιο Ποταμό, τη Μεγαλόπολη και τη Λίμνη του Λάδωνα. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο πυκνά σε βλάστηση βουνά της Ελλάδος, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ποτάμια και φαράγγια άγριας ομορφιάς, εντυπωσιακές χαράδρες, αλλά και ειδυλλιακούς παραδοσιακούς οικισμούς στις πλαγιές του (Βυτίνα, Ελάτη, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο κ.α.). Παράλληλα διαθέτει μια ιστορία αιώνων στα βάθη της ελληνικής μυθολογίας, αλλά και μοναστήρια και ιστορικούς τόπους, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διάρκεια της Επανάστασης του Ελληνικού Έθνους το 1821.
Όλο αυτό το περιβάλλον σήμερα αποτελεί καταφύγιο χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο τόσο από την εγχώριο αγορά, λόγω της εγγύτητας της περιοχής από το μητροπολιτικό κέντρο των Αθηνών, όσο και εισερχόμενων τουριστών προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες, χαλαρούς περιπάτους μέσα σε ένα σπάνιο φυσικό πλούτο, αλλά και περιπατητικές -ορειβατικές διαδρομές στα μονοπάτια του. Στην περιοχή μάλιστα συναντάται το πρώτο πιστοποιημένο πεζοπορικό μονοπάτι στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων -ERA (3.000.000 πεζοπόρων μελών) μήκους 75 χιλιομέτρων, το οποίο διασχίζει το Μαίναλον, αλλά και το Pan trail το οποίο διασχίζει την Νότια Γορτυνία και τμήμα του Heracles trail στην Βόρεια Γορτυνία το οποίο ξεκινάει από το Ναύπλιο και φτάνει στην Αρχαία Ολυμπία (περνώντας από τα τοπόσημα 5 άθλων του Ηρακλή), συνολικά δηλαδή ένα δίκτυο 200 χιλιομέτρων μονοπατιών εντός των ορίων του Δήμου. Για τους δε λάτρεις των χειμερινών σπορ πόλος έλξης αποτελεί και το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, το πιο κοντινό κέντρο από την Αθήνα.
Παράλληλα η περιοχή του Μαινάλου τις τελευταίες δεκαετίας αποτελεί ένα οικονομικό τουριστικό κέντρο, συνεισφέροντας τα μέγιστα στο τοπικό εισόδημα και την απασχόληση: στην περιοχή δραστηριοποιούνται πλέον των 180 μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.000 κλινών, στα οποία απασχολούνται κάθε χρόνο πλέον των 200 εργαζομένων και πλήθος συμπληρωματικών δραστηριοτήτων εστίασης και αναψυχής με τριπλάσιο αριθμό απασχολούμενων, γεγονός υψίστης σημασίας για τους ιδίους και τις οικογένειές τους (INSETE,2020).
Η άποψή μας για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων (ΑΠ) στην περιοχή του Μαινάλου δεν είναι διαφορετική από την φωνή των υπολοίπων φορέων σε όλη την Ελλάδα που επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο και η ένστασή μας, μεταξύ άλλων, εστιάζεται επιπλέον και στην παντελή έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, που αποτέλεσε και αντικείμενο πολλών προσφυγών που έγιναν αποδεκτές στο ΣτΕ έναντι τέτοιων εγκαταστάσεων. Κάτι τέτοιο σημαίνει απλά ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους επέμβαση στο περιβάλλον δεν έχει λάβει υπόψη της τις υπόλοιπες ανάγκες, δυνατότητες και προβλήματα μιας περιοχής, τους διαθέσιμους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τις αναπτυξιακές παραμέτρους, αλλά ούτε και στοιχειώδη λογικά προαπαιτούμενα, όπως π.χ. το δίκτυο μεταφοράς της ενέργειας που απαιτείται, θεωρείται και παράτυπη και άνευ σχεδιασμού ενέργεια.
Επιπλέον, έχει και άκρως οξύμωρο χαρακτήρα καθότι δεν μπορούν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι φορείς της πολιτείας από τη μία να επενδύουν σε υποδομές, προβολή και να παροτρύνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του οικοτουρισμού και της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης (που σημαίνει μεταξύ άλλων σεβασμό στο τοπίο και τη βιοποικιλότητα και διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και προϊόντων) και από την άλλη να σχεδιάζουν διανοίξεις δρόμων, ισοπεδώσεις κορυφογραμμών, αποψιλώσεις δασών και εγκατάσταση εκατοντάδων πυλώνων που υπονομεύουν όλα τα προηγούμενα.
Κι εδώ είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι εγκαταστάσεις Αιολικών Πάρκων δεν περιορίζονται στις πολυάριθμες ανεμογεννήτριες στις περίοπτες θέσεις των τουριστικών μας περιοχών αλλά επεκτείνονται και στα μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής που απαιτούν. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η αιολική ενέργεια και οι ανεμογεννήτριες είναι μια εναλλακτική, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Αυτά που αμφισβητούνται έντονα, είναι η επιλογή πολύ μεγάλων ανεμογεννητριών και η χωροθέτησή τους, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές με ευαίσθητο οικοσύστημα και περιβάλλον όπως η περιοχή του Μαινάλου.
Από την άλλη θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς και τους κατοίκους των περιοχών αυτών, οι οποίοι αντιδρούν εκτός των λόγων που αφορούν στην επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα, στη ζημιά των δασών και σε μια ακόμη παράμετρο: στη βάναυση αλλοίωση του τοπίου έτσι όπως το έχουν γνωρίσει και το βιώνουν. Το τοπίο αυτό αποτελεί για τους κατοίκους της περιοχής και συστατικό στοιχείο της ταυτότητας της τοπικής τους κοινωνίας.
Έχουν μια εικόνα του χώρου τους κι αισθάνονται ότι αυτή απειλείται από τις ανεμογεννήτριες. Και πολύ εύστοχα συμβαίνει αυτό, όπως παραδέχονται και οι επιστήμες του τοπίου και του περιβάλλοντος
Ως επιχειρηματίες στον χώρο της φιλοξενίας δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη και πάντα θα προασπίζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των μελών μας. Επιπλέον η μείωση των λειτουργικών εξόδων μιας επιχείρησης είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της βιωσιμότητάς της, ειδικά δε όταν αυτό επιτευχθεί μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί με αθέμιτο τρόπο, χωρίς να συν-διαλέγεται με το τοπικό οικοσύστημα, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο της περιοχής μας.
Οι τουριστικοί επαγγελματικοί φορείς παίρνουν ξεκάθαρη θέση και τάσσονται κατά των ανεμογεννητριών, στηρίζοντας την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα του τοπίου, προασπίζοντας την ήπια και ομαλή τουριστική ανάπτυξη, την διατήρηση της αισθητικής και της βιοποικιλότητας του τοπίου και την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Για τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου
Κων/νος Μαρινάκος
Πρόεδρος Δ.Σ.
Ανταρσία στο Μωριά: «Όχι ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο και στο Λύκαιο όρος – Κανένα βουνό μόνο του»
Η εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας ξαναχτυπά, αυτή τη φορά στο Μαίναλο, σε μια -κατά τα λοιπά- προστατευόμενη περιοχή Natura, στο Λύκαιο όρος και στην περιοχή της Ανδρίτσαινας.
Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια σε όλη την χώρα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συγκροτήματα. Είναι τόσο ισχυρά τα κίνητρα των επιχειρηματικών ομίλων και των υπεργολάβων – μεγάλες επιδοτήσεις, φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις, εγγυημένη κερδοφορία από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας – ώστε να μην αφήσουν καμία βουνοκορφή χωρίς ανεμογεννήτριες, καμία πλαγιά χωρίς φωτοβολταϊκά.
Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι αυτή η έξαρση επιχειρηματικότητας και επενδύσεων στα βουνά και στις κορφές ξεδιπλώνεται τώρα με ραγδαίο τρόπο λίγους μήνες μετά τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση. Ενός νόμου η κεντρική ιδέα του οποίου θα μπορούσε να διατυπωθεί ως εξής: Δεν προστατεύει το περιβάλλον από τις επιπτώσεις που μπορεί να του προκαλούν διάφορες επενδύσεις, αλλά προστατεύει τις επενδύσεις από τις επιπτώσεις που μπορεί να τους προκαλεί η προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι μόλις ανακοινώθηκε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ άναψε το πράσινο φως για τη λεηλασία του περιβάλλοντος στο Μαίναλο και στο Λύκαιο όρος προς όφελος των αρπακτικών της αγοράς αδιαφορώντας για τις δουλειές, την υγεία και την ποιότητα ζωής του κόσμου στις πόλεις και στην ύπαιθρο.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι τώρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν υποβληθεί αιτήσεις για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 5000 MW και με ευθύνη των κυβερνήσεων των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι τώρα μονάδες ισχύος 3000 MW και εξετάζονται οι υπόλοιπες.
Και όλα αυτά στις σημερινές συνθήκες πανδημίας εξαιτίας του κορονοϊού, (η εμφάνιση της οποίας είναι αποτέλεσμα και της καταστροφής του περιβάλλοντος – κλιματικής αλλαγής, με τη μαζική αποψίλωση των δασών, την καταστροφή των οικοτόπων, με την ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας της χρήσης των ορυκτών καυσίμων) κυβέρνηση και καπιταλιστές να επιμένουν σ’ αυτήν την εγκληματική πολιτική!
Οδοστρωτήρας «η πράσινη ανάπτυξη» της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, κομμένη και ραμμένη στη στρατηγική επενδυτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (Ν.Δ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) και της σημερινής, περιφερειακών και δημοτικών αρχών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διευκολύνουν τα αρπαχτικά της λεγόμενης πράσινης ενέργειας, δίνοντας γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, γεμίζοντας τα βουνά με παλιοσίδερα και μπετό καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής του λαού σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν.
Απέναντι σε ένα σύστημα που γεννά υγειονομικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, η πάλη για να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε τις επιλογές του είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Είναι ο αγώνας για να σώσουμε τις ζωές μας και τη φύση! Δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν το περιβάλλον δεν θα επιτρέψουμε να εντείνουν την κερδοφορία τους εις βάρος μας, τα σχέδιά τους για ΒΑΠΕ που καταστρέφουν το περιβάλλον θα ανατραπούν. Όχι στις μπίζνες της πράσινης οικονομίας από τις ΒΑΠΕ που αποβλέπουν στην κερδοφορία των ιδιωτών και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.
Στηρίζουμε αμέριστα τον αγώνα των πολιτών και κάθε τοπικής κοινωνίας της Πελοποννήσου, Συλλόγων, Κινήσεων για την προστασία του τόπου μας. Συμμετέχουμε ενεργά και ενώνουμε τη φωνή μας και με τις άλλες κινήσεις πανελλαδικά (Καρδίτσα- Άγραφα κλπ).
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ και όχι στα «ψεύτικα» ψηφίσματα των τοπικών αρχόντων με «ναι μεν αλλά».
Να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που καταστρέφει ανθρώπους και φύση!
Ο λαός της Αρκαδίας και συνολικότερα της Πελοποννήσου πρέπει να απαντήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις για να προστατεύσει τις τελευταίες βουνοκορφές που του έχουν απομείνει!
• Όχι στην καταστροφή των βουνών. Καμία ανεμογεννήτρια στις βουνοκορφές μας!
• Να καταργηθεί άμεσα ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη!
• Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.
ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.