Παρέμβαση Επιμελητηρίου Αρκαδίας για το ελαιόλαδο

Να βρεθούν τρόποι προστασίας των παραγωγών ελαιολάδου και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της διάθεσης ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου ζητά, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής.

Η επιστολή του κ. Τρουπή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως εκπρόσωποι των επιχειρήσεων του νομού μας γίναμε αποδέκτες της ανησυχίας που διακατέχει τους επιχειρηματίες – παραγωγούς ελαιολάδου με την πτώση της τιμής του ελαιόλαδου.

Θέλουμε με την παρούσα επιστολή να ζητήσουμε την αρωγή σας σε σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν το τελευταίο διάστημα με την αγορά του ελαιολάδου.

Η ανησυχία μας σχετίζεται με αξιόπιστες πληροφορίες, τις οποίες γνωρίζουμε ότι συμμερίζεστε και εσείς, ότι αν και η φετινή χρονιά είχε θετικό πρόσημο, στο οποίο οι παραγωγοί υπολόγιζαν ότι θα βοηθούσε να απορροφηθεί η οικονομική ζημιά των τελευταίων δύο ετών οι τιμές πέφτουν και την πληρώνει ο πιο αδύναμος κρίκος που δεν είναι άλλος από τους μικρούς ελαιοπαραγωγούς.

Το ελληνικό ελαιόλαδο, ανταγωνίζεται μια πολύ δύσκολη αγορά ειδικά τώρα που συμμετέχουν και άλλες χώρες (Πορτογαλία, Τυνησία και Αλγερία) στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου, με αποτέλεσμα τη μείωση ζήτησης του.

Σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ελαιουργία, που αφορά στη μη τυποποίηση του ελληνικού ελαιόλαδου το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο καθώς η διακίνηση του χύμα ελαιόλαδου αυξάνεται ραγδαία.

Σημειώνεται δε ότι η καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού ιδιωτικής αποθεματοποίησης έληξε, στις 26 Νοεμβρίου με την 1η Πρόσκληση του Μέτρου, άδοξα, καθώς δεν υπήρξε ούτε μία ελληνική συμμετοχή.
Επιπλέον «ακούγεται» έντονα ότι ισπανικές εταιρίες ελαιολάδου, προκειμένου να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς που τους έχουν επιβληθεί, προσεγγίζουν τις αντίστοιχες ελληνικές εταιρίες ώστε να μεταφερθούν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες ισπανικού ελαιολάδου και στην συνέχεια αυτό να εξαχθεί ως ελληνικό στις ΗΠΑ.

Όλα αυτά τα νέα δεδομένα δυστυχώς βρίσκουν τη χώρα μας εξουθενωμένη από την πολύχρονη οικονομική κρίση, που σημαίνει περιορισμένες δυνατότητες στο θέμα της προώθησης του συγκεκριμένου προϊόντος.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι προστασίας των παραγωγών και το Υπουργείο σας να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της διάθεσης ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου όπως:

Εκστρατείες προώθησης με την βοήθεια της πολιτείας μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπου η προβολή και το σωστό marketing θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα.
Αναζήτηση νέων αγορών και σημείων πώλησης.
Να αξιοποιηθούν και να ενισχυθούν τα είδη ελαιολάδου όπως: βιολογικά, τα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, καθώς κάποιες περιοχές της χώρας μας έχουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.
Να ενισχυθούν οι παραγωγοί ελαιολάδου, μέσω μέτρων ελάφρυνσης του κόστους παραγωγής
Να παρέμβετε ώστε το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό
Να ενημερώσετε και να επισημάνετε στους Έλληνες Παραγωγούς τα «επικίνδυνα» σημεία της ενδεχόμενης συνεργασίας τους με τους Ισπανούς Παραγωγούς οι οποίοι ως βασικό μέλημα τους έχουν την παράκαμψη των αμερικανικών δασμών και η οποία στρέφεται κατά των Ελλήνων παραγωγών.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις