- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ
Πυκνώνουν τα σενάρια στον διεθνή τύπο για το πώς θα μοιάζει μια συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας στην ουσία την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης και την οριστική αδυναμία του Κιέβου να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη στα ανατολικά της χώρας.
Σε χθεσινό άρθρο της οι New York Times επικαλούνται την απροθυμία των Ρεμπουμπλικανών να επικυρώσουν την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία που εισηγείται η κυβέρνηση Μπάιντεν και εξετάζουν πώς θα μοιάζει μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Είναι διάχυτος ο φόβος στη Δύση, ότι ο ρωσοουκρανικός πόλεμος μοιάζει ολοένα και περισσότερο με τον πόλεμο των χαρακωμάτων όπως αυτός είχε διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Είναι ακόμα πιθανό είτε η Ουκρανία είτε η Ρωσία να πραγματοποιήσουν μια πιο επιτυχημένη στρατιωτική προσπάθεια φέτος από ό,τι αναμένουν οι ειδικοί. Αλλά το πιο πιθανό αποτέλεσμα της φετινής μάχης είναι ένα συνεχές αδιέξοδο. Αυτό το αδιέξοδο θα διαμορφώσει το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος», είναι η εκτίμηση των NYT.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η Ουκρανία θέλει πίσω όλα τα εδάφη της, κάτι το οποίο είναι απίθανο να συμβεί. Είναι αλήθεια ότι ο ουκρανικός στρατός είναι πιο αποδοτικός στο πεδίο της μάχης, πιο σκληρός από οποιονδήποτε άλλο στην Ευρώπη και αρκετά εξελιγμένος υιοθετώντας αμερικανική και ευρωπαϊκή τεχνολογία. Υπερασπίστηκαν το Κίεβο, ανακατέλαβαν τη Χερσώνα και απώθησαν τους Ρώσους από το Χάρκοβο το 2022. Κατάφεραν να αποφύγουν μια καθαρή ήττα που σαν αποτέλεσμα θα είχε την εγκατάσταση στο Κίεβο μιας κυβέρνησης μαριονέτας έρμαιο της Ρωσίας. Αρκετοί Ουκρανοί πιστεύουν ότι εάν τώρα υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, θα σήμαινε ότι οι συμπατριώτες του είχαν πεθάνει μάταια.
«Όμως η κατάσταση είναι ζοφερή» επισημαίνουν οι ΝΥΤ και πώς μπορεί να είναι διαφορετικά, όταν το 2014 η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και ενορχήστρωσε μια αυτονομιστική εξέγερση στο Ντονμπάς, ενώ τώρα κατέχει το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας.
Πώς θα μπορέσει, λοιπόν, ο Ζελένσκι να υπογράψει μια συμφωνία εάν η Ουκρανία δεν μπορεί να πάρει αυτό που χρειάζεται για να νικήσει η Ρωσία; Έχοντας χάσει μια ολόκληρη γενιά νεαρών ανδρών στον πόλεμο φαίνεται ότι το Κίεβο θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία που του δίνει το έδαφος που κατέχει τώρα και που αναγκάζει την Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη, διακόπτοντας την ολοκλήρωσή της με την Ευρώπη. Οι Ουκρανοί αποκαλούν αυτό το παζάρι συνθηκολόγηση. Αλλά χωρίς πρόσθετη αμερικανική βοήθεια, μπορεί να αναγκαστούν να την πάρουν» είναι η οδυνηρή διαπίστωση των ΝΥΤ.
Μια καλή συμφωνία για την Ουκρανία θα της έδινε πίσω ένα μέρος από τα καταληφθέντα εδάφη της, με τις ΗΠΑ και Ευρώπη να εγγυώνται την ασφάλειά της έναντι μελλοντικής επίθεσης από την Ρωσία. Σε αυτό το σενάριο, η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν δέχεται ούτως ή άλλως η Ρωσία.
Κοντολογίς, τα χρήματα του Κογκρέσου θα μπορούσαν να είναι η διαφορά μεταξύ μιας κακής συμφωνίας και μιας καλύτερης. “Εάν το προτεινόμενο πακέτο βοήθειας των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιηθεί ποτέ, θα μπορούσε να επιτρέψει πιο τολμηρά ουκρανικά πλήγματα πίσω από τις ρωσικές γραμμές – τα είδη επιχειρήσεων που κρατούν τη Μόσχα εκτός ισορροπίας” ισχυρίζονται οι ΝΥΤ. Τότε ενδεχομένως η Ουκρανία θα προσέρχονταν ενισχυμένη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Χωρίς αυτό, «ο Πούτιν μπορεί να αποδείξει ότι έχει δίκιο στη θεωρία του ότι μπορεί να ξεπεράσει τη Δύση».