O Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή – Φόβοι για ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή

  • Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ

Για τέταρτη φορά επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, μετά το αεροπορικό πλήγμα στον Λίβανο που σκότωσε τον υπαρχηγό της Χαμάς και τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράν.


Το Ισραήλ έχοντας δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα εξουδετερώσει όλους όσοι ευθύνονται για το τρομοκρατικό χτύπημα στο νότιο Ισραήλ, κατάφερε να εντοπίσει στη Βηρυττό τον Σάλεχ αλ Αρούρι, ιστορικό στέλεχος της Χαμάς και με αεροπορική προσβολή να τον σκοτώσει. Παρότι το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για την εν λόγω ενέργεια, διαρροές από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σημειώνουν ότι το πλήγμα είναι “ισραηλινό”. Η αντίδραση του ηγέτη της Χεζμπολά, Χασάν Νασράλα, ήταν άμεση απειλώντας το Ισραήλ με αντίποινα, επιβεβαιώνοντας τη στενή σχέση της σιιτικής Χεζπολά με τη σουνιτική Χαμάς υπό τη σκέπη του Ιράν, που παρά τη διαφορετική δογματική αντίληψη που έχουν οι δύο οργανώσεις για το Ισλάμ, δεν παύουν να θεωρούν ως κοινό εχθρό το κράτος του Ισραήλ και επιθυμούν την εξάλειψή του.


Την κατάσταση περιπλέκει η διπλή βομβιστική ενέργεια στην Κερμάν στο νότιο Ιράν, κοντά στον τάφο του Κασέμ Σολεϊμανί. Ο Σολεϊμανί υπήρξε ανώτατος ηγέτης των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ο οποίος είχε οργανώσει την αντίσταση στο Ιράκ εναντίον των ΗΠΑ και τελικά σκοτώθηκε από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βαγδάτη το 2020. Ανήμερα, λοιπόν, της επετείου του θανάτου του την περασμένη Τετάρτη, έχουμε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια που στοίχισε τη ζωή 103 ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους 200 και πλέον. Το Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι ευθύνονται για αυτήν την επίθεση με την Ουάσιγκτον να απαντά ότι η ενέργεια παραπέμπει στον ISIS.


Στην ανάγκη μιας συνολικής διευθέτησης των προβλημάτων στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται σήμερα την Κωνσταντινούπολη και αύριο το απόγευμα τα Χανιά, όπου θα επισκεφθεί τη βάση της Σούδας. Η Αμερικανική διπλωματία επιθυμεί διακαώς την εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και η Διακήρυξη των Αθηνών, που υπογράφηκε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν, είναι προς αυτή την κατεύθυνση, παρότι η Άγκυρα δεν έχει άρει το casus belli στην περίπτωση που η Αθήνα προχωρήσει στην ανακήρυξη χωρικών υδάτων εύρους 12 ναυτικών μιλίων από τα 6 που είναι τώρα. Η καθυστέρηση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα είναι κίνηση καλής θελήσεως στην Τουρκία, η οποία όμως θα προχωρήσει τελικά εάν η Τουρκία δεν εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι δεδομένο πως ο Μπλίνκεν σήμερα θα πιέσει τον Ερντογάν να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας, ειδάλλως το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώληση F-35 στην Ελλάδα ανατρέποντας το αεροπορικό ισοζύγιο.


H αποστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε αυτή τη συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής και επιβαρύνεται η θέση τους περαιτέρω με τα σκληρά αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα. Η εξόντωση του υπαρχηγού της Χαμάς και η πολύνεκρη επίθεση στο Ιράν είναι η τέλεια καταιγίδα που σχηματίζεται πάνω από την περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σχετικές δημοσιεύσεις