Ο μοναδικός Ρόλος της Μητέρας για τη Δημιουργία μιας Κοινωνίας Υγείας και Αξιών

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΡΗ, επίτ. Συμβούλου Επικρατείας,

Προέδρου της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής»

Αυτή την ημέρα της Παγκόσμιας Εορτής της Μητέρας, ένα θέμα, ύψιστης σημασίας εμφανίζεται μπροστά μας: ο μοναδικός Ρόλος της Μητέρας για την Δημιουργία μιας Κοινωνίας Υγείας και Αξιών, δηλαδή για την αντιμετώπιση της γνωστής σε όλους Κρίσης Αξιών! Οι φίλοι μας οι Ισπανοί απαντούν λακωνικά στο θέμα αυτό, λέγοντας, γράφοντας και διαδίδοντας: «Εννέα μήνες για να αλλάξουμε τον Κόσμο».


Ας διευκρινίσουμε πρώτα-πρώτα ότι μιλώντας για Αξίες εννοούμε α) τις επιστημονικές αξίες, δηλαδή την νοητική ικανότητα έρευνας, εφευρέσεων και δημιουργίας, στον χώρο των επιστημών, β) τις καλλιτεχνικές αξίες, δηλαδή την αισθητική ικανότητα δημιουργίας στον χώρο της Τέχνης (μουσικής, εικαστικής, γλυπτικής, αρχιτεκτονικής) και γ) τις ηθικές αξίες εντιμότητας, δικαιοσύνης, καλοσύνης, αγάπης, σοφίας, αναγκαίες για να ζούμε οι άνθρωποι σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, σεβόμενοι τον εαυτό μας και απολαμβάνοντας τις χαρές της φύσης και της ζωής και προπαντός της ανθρώπινης επικοινωνίας και αγάπης.


Βέβαια θα απαντήσετε ότι δεν είναι η Γυναίκα μοναδική σ’αυτή την δημιουργία, αλλά πολλοί παράγοντες: όλη η κοινωνία με την παιδεία της και τις δομές της, και προπαντός και οι δύο γονείς, πατέρας και μητέρα μαζί είναι αναγκαίο να συνεργήσουν, ώστε να υπάρξει στην κοινωνία το ευρύ αυτό σημαντικό αποτέλεσμα. Και βέβαια έτσι είναι, πώς μπορούμε να φέρουμε αντίρρηση σ’ αυτό;
Με μια και μόνη διευκρίνιση, ότι όλο αυτό το κοινωνικό πλαίσιο δεν θα έχει απολύτως καμία δυνατότητα επίδρασης στον άνθρωπο, αν εκείνος δεν παρέχει από την φύση του πρόσφορο έδαφος για τέτοιες σπουδαίες δημιουργίες. Κι αυτό το πρόσφορο έδαφος στον κάθε άνθρωπο δομείται αποκλειστικά και μόνον στα θεμέλια της ύπαρξης. Και τα θεμέλια χτίζονται από την σύλληψη έως την γέννηση του ανθρώπου και ολοκληρώνονται στην συνέχεια έως τα 2-3 έτη μετά την γέννηση, και συμπληρώνονται ακόμη περισσότερο έως τα 7 πρώτα έτη της ζωής. Χωρίς σωστά όμως καλοχτισμένα θεμέλια κατά τους εννέα μήνες της ενδομήτριας ζωής τίποτε πολύ μεγάλο δεν μπορεί να προχωρήσει αργότερα.


Γιατί;
-Μα επειδή για να δημιουργήσει ο άνθρωπος επιστήμη έχει ανάγκη από μια δυνατή νόηση, δηλαδή από ένα καλοχτισμένο όργανο της νοητικής λειτουργίας, τουτέστι από έναν καλοσχηματισμένο εγκέφαλο.
Και όπως η επιστήμη εξηγεί: «Ο εγκέφαλος χτίζεται στη μήτρα και όχι στο σχολείο» David Chamberlain, ψυχολόγος,
«Η εμπειρία του εμβρύου στη μήτρα χτίζει την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου του εμβρύου, η οποία θα καθορίσει την συμπεριφορά του μετά την γέννηση και πιθανόν για την υπόλοιπη ζωή του». Dr Frederick Wirth.


Ο ανώτερος εγκέφαλος της ανώτερης νοημοσύνης, του αυτοελέγχου και της λογικής χτίζεται στην μήτρα
Βέβαια ο καλοχτισμένος εγκέφαλος είναι αναγκαίος επίσης για να γίνει κάποιος μεγάλος μουσικός, ζωγράφος, αρχιτέκτων κλπ. Είναι όμως επίσης αναγκαίο να έχουν δομηθεί τέλεια και τα αντίστοιχα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου. Δεν είναι δυνατόν να γίνει κανείς μουσικός εάν δεν έχει χτισθεί σωστά το αυτί του, όργανο της ακοής και της μουσικής ακρόασης. Και στην κοινή γλώσσα ακόμη λέμε για κάποιον πως έχει «μουσικό αυτί». Και η τέλεια δόμηση αυτού του πολύπλοκου οργάνου του λόγου και της μουσικής γίνεται κατά την ενδομήτρια ζωή και όχι αργότερα.
Η ακρόαση μουσικής διαμορφώνει στο έμβρυο «μουσικό αυτί».
«Η μουσική αγωγή του παιδιού, αρχίζει 9 μήνες πριν από την γέννησή τουεξηγούν ο Zoltan Kodaly, Yehudi Menuhin.


Όλοι οι βιογράφοι των διασήμων μουσικών αναφέρουν ένα κοινό χαρακτηριστικό τους, ότι γαλουχήθηκαν σε μουσικό περιβάλλον, το οποίο υπήρχε ήδη κατά την ενδομήτρια ζωή τους. Ο Dr Alfred Tomatis αναφέρθηκε στον Μότσαρτ, που, κατ’ αυτόν, οφείλει το μοναδικό χάρισμα της μουσικής του ιδιοφυίας στα διαρκή μουσικά ακούσματα από τον πατέρα του, αρχιμουσικό της πατρίδας του και την μητέρα του, εύθυμη Αυστριακή που συνέχεια τραγουδούσε τα παραδοσιακά τραγουδάκια της πατρίδας της. Είναι γνωστή η σειρά ολόκληρη γενεών μουσικών στην οικογένεια των Bach.


Και όσον αφορά τις ηθικές αξίες στον άνθρωπο, το θεμέλιό τους διαμορφώνεται εξ ίσου με την τέλεια διάπλαση του εγκεφάλου και του μετωπιαίου λοβού της λογικής και με τις ευχές, με πολλή αγάπη της μητέρας να έχει αρετές το παιδί της, τότε που ως έγκυος είχε σε λειτουργία… το εργαστήριο δόμησης της Νέας αυτής ζωής!


Ό,τι η έγκυος σκέπτεται, αισθάνεται και ζει, το έμβρυο το ζει μαζί της, και μέσα από την μνήμη του κυττάρου, όλα εγγράφονται επίσης σ’αυτό.
Ουδεμίαν είναι Τέχνην, ήτις τοις κακώς πεφυκόσιν Αρετήν τε και Δικαιοσύνην εμποιήσειεν, έλεγε ο Ισοκράτης.Δηλαδή καμία τέχνη δεν υπάρχει που να μπορέσει να διδάξει αρετή και δικαιοσύνη σ’ αυτούς που έχουν κακή φύση.


Ας δούμε όμως από πιο κοντά, γιατί είναι αληθινά πασιφανής η επίδραση της μάνας-εγκύου στην όλη, φυσική, συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού της.
«Η πρωταρχική υγεία χτίζεται κατά τη σύντομη περίοδο της στενής σχέσης με την μητέρα: εγκυμοσύνη, γέννα, θηλασμός», εξηγεί ο επιφανής σύγχρονος ερευνητής, γυναικολόγος Michel Odent. Ευλόγως, αφού, κατά την εγκυμοσύνη η έγκυος χτίζει το παιδί αποκλειστικά με το αίμα της και τα στοιχεία που περιέχει και μετά την γέννηση, κατά τον θηλασμό, με το γάλα της και τα στοιχεία που περιέχει!
Σύλληψη του παιδιού και κυοφορία αποτελούν δύο στάδια ύψιστης σημασίας και τα δυο, αλλά τελείως διαφορετικά.


Κατά την συνουσία του ζευγαριού, όπου άνδρας και γυναίκα βρίσκονται με ενωμένες τις ψυχές και τα σώματα, «εις σάρκα μία», αν τα δύο γενετικά κύτταρα ενωθούν, το πρώτο ζυγωτό κύτταρο δημιουργείται και φέρει ένα σχέδιο, DNA, κι από τους δύο γονείς, ανάλογα με τις σκέψεις, τα ιδανικά και την αγάπη τους.


Αυτό το σχέδιο, αόρατο, που η γυναίκα δέχεται την ώρα της σύλληψης, εκείνη, στην εγκυμοσύνη της, καλλιτέχνης της ζωής, σε εννέα μήνες θα του δώσει σάρκα και οστά, θα του δώσει ύλη, ώστε να αναπτύσσεται και να γίνει, στο τέλος της κυοφορίας ένας άνθρωπος πλήρης. Εκείνη έχει τότε τον πρωτεύοντα ρόλο. Η ύλη που δίνει η μητέρα είναι το αίμα της, επίσης όμως τα ψυχικά της βιώματα, σκέψεις, συναισθήματα, εικόνες που βλέπει, ήχοι που ακούει, ευχές, ιδανικά. Με όλα τα βιώματά της η έγκυος δεν αρκείται στην υλοποίηση του σχεδίου, αλλά παρεμβαίνει και στο σχέδιο της νέας ζωής, το οποίο, κατά την σύγχρονη επιστήμη της Επιγενετικής, μπορεί να βελτιώσει, να τελειοποιήσει, αφήνοντας «σιωπηρά, ανέκφραστα» τα τυχόν αρνητικά στοιχεία.


Η μητέρα στην εγκυμοσύνη αποτελεί το βασικό φυσικό και ψυχικό περιβάλλον του εμβρύου, κι αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με τις νέες ανακαλύψεις της Βιολογίας έχει την τελευταία λέξη στην δόμηση σώματος και ψυχισμού της νέας ύπαρξης.


Πόσες θαυμάσιες ιδιότητες μπορεί να του δώσει! Την Υγεία, πρώτα-πρώτα, την Αγάπη, την Ειρήνη, την προσφορά, την Καλοσύνη, την Σοφία, την ειρηνική Επικοινωνία, την Δικαιοσύνη, την Εντιμότητα, την Αλήθεια, την Ομορφιά, την Χαρά,
τον θαυμασμό του Ανθρώπου, της Φύσης, της Τέχνης και του Σύμπαντος Κόσμου, του Θεού.
Την αξία του ιερού ιδανικού της τελειότητας, της προσφοράς και της ΧΑΡΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
Αφού το έμβρυο ζει σε απόλυτη ένωση με την μητέρα, αυτές τις ύψιστες αξίες ευτυχίας θα τις μάθει, αν εκείνη τις εύχεται και τις οραματίζεται, αν τις ζει με την ζωή της!
Όταν γεννιέται έχει εγγραφές και γνώση πολύ πέραν των προγονικών.
Εννέα μήνες γίνεται μάθηση ζωής!


Αν ως γονείς ανυψώσουμε -με τον τρόπο της ζωής μας- το πνεύμα και την καρδιά των παιδιών μας, πριν από την γέννησή τους, ώστε να είναι σε αρμονία με τις αιώνιες αλήθειες: ύψιστες αξίες ζωής, Αγάπη, Σοφία, Αλήθεια η αγωγή θα γίνει έπειτα εύκολα!
«H αγάπη των γονιών εγγράφει στην καρδιά του εμβρύου, σφραγίδα ανεξίτηλη»
δρ Thomas Verny, δρ Michel Odent
«Η ενδομήτρια ζωή καθορίζει την σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, τον συνάνθρωπο, τον πλανήτη γη» Δρ Thomas Verny


Η Προγεννητική Αγωγή θεωρείται θεμέλιο φυσικής και ψυχικής Υγείας και Αξιών Ζωής, από όλες τις πηγές γνώσης: Επιστήμη, Αρχαιοελληνική Παιδεία και Φιλοσοφία
Θρησκεία: Πατέρες της εκκλησίας και σύγχρονοι Άγιοι Παραδόσεις των λαών.
Όλες αυτές οι πηγές Κλάδων και Ιδεών είναι απόλυτα σύμφωνες :
«Η μητέρα παιδαγωγεί το παιδί από την μήτρα της, με τα ψυχικά της βιώματα» Άγιος Πορφύριος.
Η έγκυος είναι μορφοποιός: υλοποιεί νέες εγγραφές, νέες ιδιότητες φυσικές και ψυχικές κατά την διάπλαση της νέας ύπαρξης.
Έχει την ιδιότητα να διαπλάθει το έμβρυο όμοιο με τις εικόνες που βλέπει ή που φαντάζεται, που σκέπτεται και οραματίζεται… τρέφοντας την εικόνα αυτή με την αγάπη της.


Με την δύναμη της φαντασίας της, τις ευχές, τον οραματισμό της, με τον θαυμασμό των πιο υπέροχων χαρισμάτων γύρω της, ενεργεί νέες εγγραφές, υπέροχες νέες αρετές, παρεμβαίνοντας και στο σχέδιο!
«Κατά την φαντασίαν της γυναικός, κατά την σύλληψιν και κύησιν μορφούνται τα βρέφη, Πολλάκις, γυναίκες ηρώων και θεών ηράσθησαν και όμοια τούτοις απέτεκον» Εμπεδοκλής, Στωικοί.
Οι αυξημένες ορμόνες της εγκυμοσύνης της δίνουν εκπληκτικές δυνάμεις και παιδαγωγικές διαπλαστικές ικανότητες!


Πρέπει να είναι προσεκτική: καμιά αρνητική σκέψη, εικόνα ή συναίσθημα να μην επιτρέπει στον εαυτό της, γιατί όλα μπορεί να εισχωρήσουν στην κυτταρική μνήμη του παιδιού και να υλοποιηθούν …


Μόνον για το καλό χτίσιμο να χρησιμοποιήσει την εκπληκτική της δύναμη!
Οι αρχαίοι Έλληνες στόλιζαν τα σπίτια και την πόλη με ωραία αγάλματα ηρώων και θεών ώστε, βλέποντάς τα και θαυμάζοντάς τα οι έγκυες να αναπαράγουν την ομορφιά και αρετή της φυλής. (Ν. Παπαγεωργάκης «Ιδεοπλασία στις εγκύους» Το μυστήριο της ζωής, 1959).
Συμβούλευαν την έγκυο να θαυμάζει τους καλούς και σοφούς Ανθρώπους, τις αρετές τους, τα ιδανικά, να τρέφει με την φαντασία της ό, τι το Μεγάλο, το Ωραίο και το Αληθινό, στη Φύση, στην Τέχνη και την Ζωή,


Να θαυμάζει στην όμορφη φύση, τα σύμβολα της ζωής, της λάμψης, του φωτός, της ζωτικότητας, της δύναμης, της σταθερότητας, της Σοφίας, της Αγάπης: Όπως ο ανατέλλων ήλιος, ο έναστρος ουρανός, η άνθιση της άνοιξης, τα όμορφα λουλούδια…
«Η αρχαιότητα είχε εννοήσει μια κεφαλαιώδη αλήθεια, που οι μεταγενέστερες εποχές παραγνώρισαν. Η γυναίκα για να εκπληρώσει καλά τα καθήκοντά της, ως μητέρα, χρειάζεται μια ειδική διδασκαλία» (Edouard Schuré, Γάλλος λόγιος).


«Απέδιδαν μεγάλη σημασία στην φυσική και ηθική ζωή της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη της, για να συντελείται κατά τους θείους νόμους το ιερό έργο, δηλαδή η δημιουργία του παιδιού.»


«Η γυναικεία μύηση οδηγούσε σε μια βαθιά συνειδητοποίηση της γυναίκας για την σημασία του μητρικού ρόλου και μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ως η αληθινή αιτία της ομορφιάς της φυλής, της ευρωστίας των γενεών, της διάρκειας των οικογενειών στην ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα.» Θεσμοφόρια: Γυναικεία εορτή μύησης στην Καλλιγένεια: ωραία Ελληνική γενεά. (Edouard Schuré, Γάλλος λόγιος).

«Η αγωγή της γυναίκας έχει πολύ σπουδαία επίδραση στον χαρακτήρα και στην ευδαιμονία των λαών»


«Ανατρέφοντας μια κόρη, είναι σαν να ανατρέφεις μια ολόκληρη κοινωνία»

Michelet


«Μόνον έθνη με ικανές μητέρες ευδοκιμούν»
Goethe

Χωρίς αυτό που δεν βλέπουμε,
αυτό που βλέπουμε δεν θα υπήρχε!


Σχετικές δημοσιεύσεις