Νταβός 2024 – Η παγκόσμια ελίτ συγκεντρώνεται εν μέσω γεωπολιτικών και οικονομικών αναταραχών

  • Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ

Στο ειδυλλιακό Νταβός της Ελβετίας στην καρδιά των  Άλπεων, ξεκίνησε χθες το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (ΠΟΦ) που κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκπροσώπους κυβερνήσεων, εταιρείες κολοσσούς στο χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό και όλους τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς.

Με σύνθημα «ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη», η 54η ετήσια σύνοδος του Φόρουμ σκοπεύει να συζητήσει τις βασικές αρχές της εμπιστοσύνης: διαφάνεια, συνοχή και υπευθυνότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τη Γάζα και εσχάτως στην Ερυθρά Θάλασσα δοκιμάζουν τις αντοχές του παγκόσμιου πολιτικού συστήματος, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Οι υπερεθνικοί οργανισμοί έχουν χάσει το κύρος τους και δεν μπορούν πλέον να μεσολαβήσουν ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Στη φετινή σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θα γίνει προσπάθεια μέσω διπλωματικών οδών, να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα και με κάποιον τρόπο να συνεχισθεί η απρόσκοπτη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Άλλωστε η εμπιστοσύνη δεν ξαναχτίζεται μέσα σε πέντε ημέρες που διαρκεί η σύνοδος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου, του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Αλ Θάνι, η χώρα του οποίου είναι συνομιλητής της Χαμάς και έχει κομβικό ρόλο για τη σύναψη εκεχειρίας.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα βρίσκεται στο Νταβός, πιέζοντας τη διεθνή κοινότητα για παροχή νέας οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, έχοντας ως δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στις ΗΠΑ, λόγω της προεκλογικής περιόδου που έχει ήδη αρχίσει. Μεγάλο ερωτηματικό φυσικά παραμένει εάν τελικά καταφέρει η Ε.Ε. και εγκρίνει το πακέτο των 50 δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύστερα και από την άρνηση της Ουγγαρίας να συναινέσει.

Ύστερα και από την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις προκαλούν ανησυχία. Σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, η διατάραξη του παγκόσμιου εμπορίου είναι κρίσιμης σημασίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.  Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, η συνεδρίαση που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών στις 17 Ιανουαρίου στο ελβετικό θέρετρο, στην οποία θα πάρουν μέρος πάνω από 100 πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι από τον τραπεζικό τομέα, τον κλάδο ασφάλισης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Ήδη η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, παρουσίασε ελαφριά επιβράδυνση. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου στο Νταβός ότι η Κίνα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποφύγει  περαιτέρω μείωση των ρυθμών ανάπτυξης.

Οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές από το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Αυτό μαρτυρά άλλωστε και η απουσία κορυφαίων ηγετών. Μέχρι στιγμής μόνο ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, εκπροσωπεί τους G7 στο Νταβός, ενώ σύμφωνα με το Politico, ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν πρόκειται να παρευρεθεί όπως και οι ομόλογοί του από Κίνα και Ρωσία, Σι Τζινπίγκ και Βλάντιμιρ Πούτιν, αντίστοιχα.

Αντιμέτωπη η παγκόσμια κοινότητα με γεωπολιτικές κρίσεις και οικονομικές προκλήσεις, αναζητά λύσεις που θα ενισχύσουν τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Η εμπιστοσύνη αποτελεί τον πυλώνα των σχέσεων και αναδύεται ως καίρια πτυχή για την υπέρβαση των προκλήσεων. Με χιλιάδες νεκρούς τόσο στη Γάζα όσο και στην Ουκρανία, η σύνοδος στο Νταβός είναι μια περιττή πολυτέλεια και σε υπερπολυτελή θέρετρα δεν «ξαναχτίζεις την εμπιστοσύνη», παρά μόνο υψώνεις τείχη καχυποψίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις