Να δεσμευθεί ο πρωθυπουργός για διακριτή θέση της Μεγαλόπολης στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, ζητά ο δήμαρχος Αθ. Χριστογιαννόπουλος

• Επιχειρηματικό Πάρκο, Αγροτικές Φυλακές, Πίστα Motocross και Αντένα της ΔΕΘ ζήτησε ο δήμαρχος από το κυβερνητικό κλιμάκιο, την Τρίτη (21/9)

Τέσσερα βασικά προτάγματα για τον Δήμο Μεγαλόπολης έθεσε ο δήμαρχος Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, την περασμένη Τρίτη (21/9) στο πολυπληθές ―υπό τον Νίκο Παπαθανάση και Κωστή Μουσουρούλη― κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο επισκέφθηκε διαδοχικά τους δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας, προκειμένου «να πάρει κλίμα» κι αργότερα ν’ ανακοινώσει τις χρηματοδοτήσεις των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) σ’ αυτές τις περιοχές.
Ο κ. Χριστογιαννόπουλος, αφενός ζήτησε διακριτή μεταχείριση του Δήμου Μεγαλόπολης, ως άμεσα πληττόμενου δήμου από τις πολιτικές απολιγνιτοποίησης, αφετέρου χρηματοδότηση του αδιαπραγμάτευτου άξονα αναπτυξιακών επιλογών, τις οποίες ο ίδιος πρότεινε, έχουν ωριμάσει και είναι καλοδεχούμενες από την τοπική κοινωνία.
Ωστόσο, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία, περισσότερο για την αξιοπιστία των ιθυνόντων, εάν ήθελε να εξετάσει κανείς τόσο τα λεκτικά, όσο και τα εξωλεκτικά στοιχεία που συγκροτούν τη χειμαρρώδη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό BEST.

  • Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης του δημάρχου Μεγαλόπολης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού BEST, Τετάρτη 22/9/2021, στον δημοσιογράφο Θέμη Κανελλόπουλο.

• Τελικά, παίρνει το μερίδιο που θέλει η Μεγαλόπολη για την υπόθεση μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή;
― Πολύ περιληπτικά, να πω την εξέλιξη των πραγμάτων μέχρι εδώ. Αρχικά, ξέρετε, όλα τα χρόνια το εργοστάσιο λειτουργούσε, ο Δήμος Μεγαλόπολης ήταν αποκλειστικά πληττόμενος. Εκδηλώσεις αντιδράσεων και διαμαρτυριών για τη μόλυνση, τη ρύπανση και την όλη λειτουργία υπήρχαν μόνο στον Δήμο Μεγαλόπολης, δεν υπήρχαν σε κανέναν άλλον δήμο, γιατί αποκλειστικά εμάς επηρέαζε.
Όταν ανακοινώθηκε ότι θα γίνει απολιγνιτοποίηση, εμείς ήμαστε έτοιμοι και φυσικά, διαφωνήσαμε ως δήμος. Αλλά βλέποντας ότι είναι Απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσαρμοστήκαμε στη νέα κατάσταση και πώς θα το αντιμετωπίσουμε.
Χρονικά θα πω τα γεγονονότα:
Επισκέπτεται ο κ. Μουσουρούλης τη Μεγαλόπολη, για να μας αναλύσει το Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίησης του Δήμου Μεγαλόπολης. Δεσμεύεται ότι τα πάντα θα γίνουν μέσα στον δήμο, ό,τι εξελίξεις υπάρξουν θα είναι στον δήμο.
Στη συνέχεια γίνεται η εταιρική σχέση της Περιφέρειας, όπου άνθρωποι που είναι σε φορείς, σε επιμελητήρια και δεν κατάγονται από τη Μεγαλόπολη ―κατάγονται από δίπλα―, ομόφωνα αποφασίζουν ότι ο μοναδικός πληττόμενος δήμος είναι η Μεγαλόπολη και πέντε χωριά, βέβαια, από τον δήμο Γορτυνίας. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή και νομιμοποιείται. Και πάμε κανονικά μέχρι τον Απρίλιο του ΄21. Όπου τον Απρίλιο του ΄21 βρίσκεται μια νέα ορολογία, έμμεσα και άμεσα πληττόμενοι δήμοι και τ’ ακούμε για πρώτη φορά, χωρίς να είναι διακριτή η διαφορά τους. Ποια είναι η διαφορά αυτών των δύο, αν δεν είναι καθαρά στην έννοιά τους. Και παράλληλα, ακούμε ότι η Μεγαλόπολη δεν ονομάζεται πολλές φορές Δήμος Μεγαλόπολης, αλλά ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης.
Ανακοινώνεται, λοιπόν, μέσω των Ειδικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, των ΕΣΔΙΜ, και βλέπουμε ότι υπάρχει μία διάχυση των κριτηρίων και στους όμορους δήμους. Και στη Δυτική Μακεδονία μπαίνουν δύο νομοί και στη Μεγαλόπολη μπαίνουν ο μεγάλος Δήμος Τρίπολης, η Γορτυνία και η Οιχαλία.
Φέρνουμε τα εδαφικά σχέδια αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο, εμείς αντιδρούμε έντονα, καθιστούμε τις θέσεις μας γνωστές και τις αντιθέσεις μας με Έκθεση που κάναμε στον κύριο Μουσουρούλη, κάναμε κι επιστολή στον κύριο Μητσοτάκη, που σαφώς λέμε τη διαφωνία μας, ότι δεν μπορεί, δεν δεχόμαστε ότι υπάρχουν άλλοι όμοροι δήμοι. Τα σχέδια, λοιπόν, αυτά, μετά τις αρνήσεις, μπαίνουν σε νέα εξέταση και βγαίνουν τ’ αναθεωρημένα σχέδια.
Σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, να πω μέχρι εδώ ―χωρίς να έχω τίποτε με τους δημάρχους των όμορων δήμων και τους κατοίκους― δεν υπήρχε συμμετοχή από κανέναν άλλο δήμο. Ο μοναδικός δήμος που διαπραγματευόταν έντονα, και προσωπικά εγώ, με διαφωνίες έντονες σε όλες τις συνεδριάσεις που έχουν γίνει και τις έχω και καταγράψει, ήταν ο δήμος Μεγαλόπολης, οι υπόλοιποι δεν έκαναν τίποτε.
Είμαστε οι μοναδικοί πληττόμενοι. Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε απορρίψει αυτή τη λογική της ίσης αντιμετώπισης, είναι ξεκάθαρο.
Περιμένουμε, λοιπόν, να έρθουν τα αναθεωρημένα ΕΣΔΙΜ, έχουν γίνει, αλλά ακόμα δεν έχουν έρθει εις πέρας.

• Χθες πού καταλήξατε;
― Εχθές, βασικά, μας ανακοινώθηκε έμμεσα ότι στα αναθεωρημένα ΕΣΔΙΜ, τελικώς υπάρχουν και οι δήμοι που είπα, βέβαια με προτεραιότητα του Δήμου Μεγαλόπολης.

• Η προτεραιότητα αφορά τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα επενδύσουν σ’ αυτές τις ενότητες; Και είναι μια κινητροδότηση ―να το πω έτσι― ικανή για να έχει μια αισθητή διαφορά η εγκατάσταση μιας επιχείρησης στη Μεγαλόπολη, σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις;
― Αυτό το έχουμε ζητήσει εξ αρχής, να καθορισθεί και να είναι ποσοτικοποιημένη η διαφορά. Και όχι μόνο στις επιδοτήσεις για την κατασκευή των μονάδων και τις ασφαλιστικές εισφορές και τις φορολογικές, αλλά γενικότερα σε όλα. Και στον αριθμό των χρημάτων που θα επενδυθούν στη Μεγαλόπολη. Εχθές, τι μας είπαν; Ότι η Μεγαλόπολη είναι κάτι ξεχωριστό. Εντάξει, είναι ένας ασαφέστατος όρος, δεν δόθηκε η διαφορά ποσοτικοποιημένη και μείναμε σ’ αυτό: ότι η Μεγαλόπολη είναι πρώτη και οι άλλοι είναι δεύτεροι. Αυτό, όμως, από μόνο του δεν λέει τίποτε.
Βέβαια, εδώ, έχουμε το σημαντικό πρόβλημα. Εμείς, παράλληλα, θα διεκδικήσουμε και βεβαίως, θα συνεχίσουμε τη διεκδίκησή μας, για την αρχική επιδίωξή μας. Όμως, παραλλήλως, πρέπει να δουλέψουμε και σ’ έναν άλλο άξονα. Τον άξονα της πραγματικότητας, όπως πάει να διαφανεί. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, λόγω ανυπαρξίας υποδομών στη Μεγαλόπολη, δεν μπορεί η Μεγαλόπολη ν’ απορροφήσει για επενδύσεις βιομηχανίας, σχεδόν κανέναν ποσό. Έχουμε κάνει σαφέστατο ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό του Επιχειρηματικού Πάρκου και να δημιουργηθεί.

• Αυτό κλείδωσε; Γιατί εμείς ακούσαμε σχεδόν για τοποθεσία.
― Έχει δοθεί η τοποθεσία από εμάς και το πρώτο που καταφέραμε και είναι επίτευγμα, ανακοινώθηκε χθες ότι στα σχέδια τα πολεοδομικά που θα γίνουν ειδικά για τους πυρήνες, εδώ και στη Δυτική Μακεδονία, μπαίνει και ο χώρος του Πάρκου. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη ότι ο χώρος του Πάρκου θα μπει στα πολεοδομικά σχέδια και μετά από ένα χρονικό διάστημα, θα είναι ότι εκεί καθαρά είναι το πάρκο της Μεγαλόπολης. Είναι σημαντική εξέλιξη. Και μετά από μία προέγκριση, γιατί κάναμε ευρεία συζήτηση με τον υπουργό, με τον κύριο Μουσουρούλη και με τους υπολοίπους που ήταν σημαντικοί παράγοντες στην εξέλιξη των πραγμάτων, ότι μετά από τρεις μήνες, που είπε και ο κ. Οικονόμου, που είναι ο ειδικός σ΄αυτά, μπορεί να γίνει μία προέγκριση και να κάνουμε άλλες παράλληλες ενέργειες που τις έχω αποφασίσει, θα ζητήσουμε το χώρο σαν δήμος, έχουμε έρθει σ’ επαφή με την ΕΤΒΑ και από εκεί θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε και να κάνουμε τις διαδικασίες που απαιτούνται.
Ένα βήμα που είναι απαραίτητο. Εάν σ’ αυτό δεν μας βοηθήσουν, γιατί χρειαζόμαστε βοήθεια σε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα επακολουθήσουν, αν εκεί δεν μας βοηθήσουν, η Μεγαλόπολη δεν έχει βηματισμό.
Συμφωνήσαμε, λοιπόν, με τους υπουργούς ότι σ’ αυτόν τον τομέα η Μεγαλόπολη θα βοηθηθεί και πάμε για ένταξη του Πάρκου, να το κατασκευάσουμε.
Δεύτερον, μιλήσαμε για Αγροτικές Φυλακές, που έχουμε ήδη ξεκινήσει και τις έχουμε βάλει σε μία σειρά, θα επιταχυνθεί η διαδικασία να γίνουν στη Μεγαλόπολη, δεν μιλάω για το χώρο, ο χώρος είναι σαφής και ξεκάθαρος, εδώ και καιρό. Μιλήσαμε για συνα-ντήσεις που πρέπει να γίνουν, τη συνάντηση του υπουργού του κ. Παπαθανάση με τον νέο υπουργό τον κ. Θεοδωρικάκο. Μας είπε ότι είναι κανονισμένο γι’ αυτή την εβδομάδα. Και έχω άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, συνάντηση με την κυρία Νικολάου, που είναι Γραμματέας της Αντιεγκληματικής Πολιτικής και είναι η αρμόδια για το θέμα.

• Με τα πολιτιστικά ζητήματα; Γιατί διεκδικείτε και υποδομές σε ό,τι έχει να κάνει με τον χώρο του πολιτισμού.
― Πριν από αυτό, το τρίτο που μας βεβαιώθηκε ότι θα γίνει είναι ότι η πίστα του motocross, θα παραχωρηθεί και θα γίνει, με χρήματα που θα δοθούν. Μόνιμη πίστα για να προσελκύει αθλητές, εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Και κάτι ακόμα σημαντικό, ένα έργο που το συζητάμε εδώ και έξι μήνες, η Μεγαλόπολη να γίνει ένας χώρος, όπου η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσει μία Αντένα, δηλαδή, μια μικρογραφία της, αν θέλετε, για εκθέσεις στη νότια Ελλάδα και μάλιστα, στον τομέα αυτόν έχουν προχωρήσει τα πράγματα. Η ΔΕΘ ξεκινάει μελέτες για το συγκεκριμένο έργο, μελέτες που έχουν να κάνουν με τη σκοπιμότητα, τη βιωσιμότητα και με τη χωροθέτηση, γιατί κατ’ ανάγκη δεν θα πάνε στο Πάρκο.
Τέσσερα έργα που ξεκινήσαμε, γι’ αυτά έγινε μία συζήτηση, τα βάζουμε πια σε μία σειρά και βέβαια τα έργα που αφορούν τον Πολιτισμό, όπως είπατε, το Αρχαίο Θέατρο κ.λπ., δεν τα συζητήσαμε.

• Γενικά υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας και προοπτικής;
― Είναι δεδομένο, πλέον, ότι στη Μεγαλόπολη, λόγω αδυναμίας επενδύσεων αυτή τη στιγμή, πρέπει να ξεκινήσουμε με κρατικές προσπάθειες. Αυτό ετέθη και έγινε αντιληπτό. Και γι’ αυτό μιλάμε για τα έργα αυτά, που βασικά είναι κρατικές παρεμβάσεις.
Εγώ όταν βγήκα δήμαρχος είπα κάτι και το πιστεύω και σήμερα: η Μεγαλόπολη στο ξεκίνημά της χρειάζεται το φυσικό αέριο, το επιχειρηματικό πάρκο και τις φυλακές. Είναι άποψή μου. Το φυσικό αέριο ήδη προχωράει, είναι μέσα στον σχεδιασμό τον χρονικό, πάει καλά και πρέπει οπωσδήποτε να πετύχουμε τα δύο άλλα πράγματα. Και βέβαια, εάν πάμε σ’ αυτό το Σχέδιο ―που ακόμα σας λέω δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς σαν δήμος θα κάνουμε τα πάντα, για να πάμε στην αρχική μας επιλογή, θα διεκδικήσουμε η διαφορά που ειπώθηκε από όλους χθες, και από τους υπουργούς και από τους δημάρχους, κι απ’ όλους, θα πρέπει η διαφορά αυτή να οριοθετηθεί. Θα πρέπει να είναι διακριτή και καθορισμένη. Και δεν υπάρχει κάτι πιο ασαφές, «η Μεγαλόπολη πάνω απ’ όλα». Πάνω απ’ όλα τι σημαίνει;
Όταν μια μεγάλη επένδυση, που αυτή τη στιγμή γίνεται στην Τρίπολη, ισοδυναμεί με δέκα! Μιλάμε για τη φαρμακοβιομηχανία, που είναι δεδομένο ότι θα πάει στην Τρίπολη. Μια βιομηχανία που θ’ απασχολήσει 300 τόσους εργαζόμενους. Αυτή η βιομηχανία μπορούσε να λύσει το 70% των προβλημάτων της Μεγαλόπολης. Πήγε στην Τρίπολη. Εγώ δεν έχω κανέναν λόγο να πω να μην αναπτυχθούν οι γύρω περιοχές, ειλικρινά.
Θεωρώ ότι αν μπορεί να βρεθεί η ευκαιρία, εξαιτίας της Μεγαλόπολης και μόνο και μόνο με τη γειτνίαση με τη Μεγαλόπολη να επωφεληθούν και κάποιοι άλλοι, για μένα δεν είναι κακό, είναι σωστό. Πότε, όμως; Όταν ικανοποιηθεί η Μεγαλόπολη. Δεν μπορεί να μην ικανοποιήσουμε τη Μεγαλόπολη στα βασικά αιτήματα και να ικανοποιούμε τους όμορους δήμους, λόγω επίκλησης της αδυναμίας που έχει.
Σας λέω ξανά ότι τα θέματα αυτά μπήκαν. Τα χρήματα που λένε θα δοθούν στην περιοχή, τα οποία τα έχουν και αναλυτικά, είναι χρήματα που επαρκούν.
Υπάρχει ένα δις δοσμένο για τη Δυτική Μακεδονία, για τέσσερις νομούς και 400 περίπου εκατομμύρια για τη Μεγαλόπολη. Δεν είναι για τον Δήμο και να σας πω, ποιος θα ισχυριστεί, εάν οι τέσσερις νομοί, μιλάμε κοντά στους 400.000 κατοίκους, μπορεί να πάρουν ένα δις και η Μεγαλόπολη που είναι 10.000, να πάρει 400 εκατομμύρια. Δεν γίνεται. Σαφώς τα χρήματα αυτά επαρκούν να βοηθηθούν και οι γύρω δήμοι, και αντίδραση δεν υπάρχει. Όμως, τη μερίδα του λέοντος καθορισμένη για τη Μεγαλόπολη. Δηλαδή, πρέπει να ξεκινήσουμε και να γίνει δέσμευση από την Πολιτεία και όχι υπόσχεση. Δέσμευση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό! Ή από ανώτερους υπουργούς, δεσμευτικά στη Μεγαλόπολη θα γίνει το Πάρκο, θα γίνουν οι Φυλακές, θα γίνει η Πίστα, θα γίνει η Αντένα της ΔΕΘ, θα κατασκευάσουμε το Γηροκομείο, θα κάνουμε αναστήλωση του Θεάτρου, όλα αυτά που σας είπα, δεν είναι ούτε το 1/4 των χρημάτων που θα επενδυθούν στη Μεγαλόπολη.
Και αν αυτά τα πράγματα στη Μεγαλόπολη γίνονταν, η Μεγαλόπολη έπαιρνε την άνοδο, έπαιρνε μία ανοδική πορεία. Και πρέπει να γίνουν, είναι μονόδρομος.

• Νομίζω ότι το χρωστάει η χώρα μας στον δήμο Μεγαλόπολης.
― Αυτό είναι σαφές, το χρωστάει στη Μεγαλόπολη, μέχρι ν’ αποδείξει ότι αναγνωρίζει το όφελος και την οφειλή αυτή.

Σχετικές δημοσιεύσεις