Μόνο τα 44,98 τ.χλμ. του Μαινάλου μπαίνουν στα «Απάτητα Βουνά»

• Για τη δυσμενή εξέλιξη, «καταπέλτης» κατά του Περιφερειάρχη, είναι η ανακοίνωση του Π. Τατούλη

«Περιφερειάρχη υπό …προθεσμία», «ο οποίος αμφισβητείται από το ίδιο του το κόμμα που λυσσαλέα τον επέβαλε!» χαρακτηρίζει τον Παναγιώτη Νίκα ο τέως περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία ανακοινώνεται ότι το Μαίναλο εντάσσεται μεν στα «Απάτητα Βουνά», αλλά μόνο τα 44,98 τ.χλμ. των εκτάσεών του. «Δηλαδή ένας μικρός πυρήνας του ορεινού όγκου, αφήνοντας έξω περιοχές, οι οποίες χρησιμοποιούνται από επίδοξους επενδυτές για να δημιουργήσουν ενεργειακά πάρκα και να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες» αναφέρει η ανακοίνωση της Νέας Πελοποννήσου της οποίας ηγείται ο Πέτρος Τατούλης, που αυτή τη φορά στρέφει τα βέλη του μόνο κατά του περιφερειάρχη και όχι και κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως πολλές φορές το συνήθιζε.

• Ακολουθεί η ανακοίνωση της Νέας Πελοποννήσου:

Με προκλητικό και απαξιωτικό τρόπο, ξεπερνώντας κάθε όριο εμπαιγμού «απάντησε» το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου σε ό,τι αφορά την προστασία του οικοσυστήματος του Μαινάλου.
Το σύνολο των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου κατήγγειλε το περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττεται στο Μαίναλο από την επιθυμία κάποιων να τοποθετήσουν χωρίς καμία προστασία ανεμογεννήτριες, δημιουργώντας τεράστια ενεργειακά πάρκα και απαίτησε από τους αρμόδιους Κυβερνητικούς παράγοντες και το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβουν πρωτοβουλίες για συγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο προστασίας του ιστορικού και φιλόξενου ορεινού όγκου της Αρκαδίας.
Ο κ. Νίκας και η παράταξη του αρνήθηκαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Περιφερειάρχης περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό για να επιλυθεί το ζήτημα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Μαίναλο θα ενταχθεί στα «Απάτητα Βουνά».
Λίγες εβδομάδες μετά αποδείχτηκε η απόλυτη ανικανότητα του κ. Νίκα και τα μεγάλα ψέματα που έλεγε στους Πελοποννήσιους και κυρίως στους Αρκάδες πολίτες.
Με απόφαση του το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ανακοινώνει ότι το Μαίναλο εντάσσεται στα «Απάτητα Βουνά» αλλά μόνο τα 44,98 τ.χλμ. μπαίνουν στο χαρακτηρισμό των «Απάτητων Βουνών», δηλαδή ένας μικρός πυρήνας του ορεινού όγκου, αφήνοντας έξω περιοχές, οι οποίες χρησιμοποιούνται από επίδοξους επενδυτές για να δημιουργήσουν ενεργειακά πάρκα και να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες.
Καταγγέλλουμε τον κ. Περιφερειάρχη για απόλυτη αδιαφορία και για σκόπιμη προπαγάνδα, με στόχο να ξεγελάσει τους πολίτες με κάλπικες υποσχέσεις.
Ο επικεφαλής και τα μέλη της «Νέας Πελοποννήσου» δεσμευόμαστε απέναντι στους πολίτες ότι δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Μαίναλο. Θα μας βρουν δυναμικά απέναντι τους όλοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να γράψουν τις διαμαρτυρίες των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας στα παλιά τους τα παπούτσια.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Νίκα και το «αλαλούμ» που έχει επέλθει στην Πελοπόννησο με αποκλειστικά δική του ευθύνη, ευτυχώς σε λίγους μήνες θα κλείσει για πάντα αυτή η θλιβερή παρένθεση.
Είναι πλέον δεδομένο ότι η Περιφέρεια μας διανύει μια πολύ ιδιαίτερα κρίσιμη και επικίνδυνη περίοδο. Η Περιφερειακή Αρχή του κ. Νίκα ασχολείται με «αλλότρια καθήκοντα» που αφορούν κομματικά και πολιτικά κουτσομπολιά και ίντριγκες, έχοντας εγκαταλείψει εντελώς κάθε προσπάθεια επίλυσης των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Έτσι λοιπόν ενώ τα προβλήματα των πολιτών καθημερινά αυξάνονται, η Πελοπόννησος έχει ως Περιφερειάρχη μια πολιτική «μαριονέτα», ο οποίος αμφισβητείται από το ίδιο του το κόμμα που λυσσαλέα τον επέβαλε! Ο κ. Νίκας πλέον είναι Περιφερειάρχης υπό …προθεσμία με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, αφού τον καθαίρεσαν με συνοπτικές διαδικασίες!
«Νέα Πελοπόννησος»

• Η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Το όρος Μαίναλο στα «Απάτητα Βουνά»

Το όρος Μαίναλο εντάσσεται στον εμβληματικό θεσμό των «Απάτητων Βουνών» και αποκτά καθεστώς υψηλής προστασίας, καθώς με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμου ή δημιουργία τεχνητών επιφανειών, ως μέσο προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητάς του.
Η συνολική έκταση του Μαινάλου που εντάσσεται στα «Απάτητα Βουνά» είναι 44,98 τ.χλμ., υψομετρικού εύρους 1.107 μέτρων (από 730 έως 1.837 μ.) και εκτείνεται νότια του χιονοδρομικού κέντρου της περιοχής και βορειοδυτικά της πόλης της Τρίπολης. Αποτελείται από τεράστιες εκτάσεις κωνοφόρων δασών, κυρίως δασικών οικοσυστημάτων Κεφαλληνιακής Ελάτης και Μαύρης Πεύκης και προσφέρει καταφύγιο σε σπάνια είδη νυχτερίδας, όπως η Nyctalus leisleri και στην ενδημική πεταλούδα Callimorpha quadripunctaria (οικογένεια πεταλούδας της Ρόδου).
Η περιοχή ξεχωρίζει για τον πλούτο της ενδημικής και μη ερπετοπανίδας, την ελληνική σαύρα Lacerta graeca και την πελοποννησιακή Podarcis peloponnesiaca, ενώ είναι ένας από τους αγαπημένους ορεινούς όγκους ορειβατών.
Έως σήμερα έχουν κηρυχθεί Απάτητα Βουνά με ισάριθμες υπουργικές αποφάσεις, τεράστιες περιοχές σε 7 ορεινούς όγκους, συνολικής έκτασης 1.042 τ.χλμ. Ειδικότερα:
Λευκά Όρη 382,06 τ.χλμ. (νομοί Χανίων & Ρεθύμνου)
Σάος 97,30 τ.χλμ. (Σαμοθράκη)
Σμόλικας 102,89 τ.χλμ. (νομοί Ιωαννίνων & Γρεβενών)
Τύμφη 202,75 τ.χλμ. (νομός Ιωαννίνων)
Ταΰγετος 143,23 τ.χλμ. (νομοί Λακωνίας & Μεσσηνίας)
Χατζή 45,61 τ.χλμ. (νομός Τρικάλων)
Άγραφα 94,92 τ.χλμ. (νομοί Καρπενησίου & Καρδίτσας)
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τηρώντας τις δεσμεύσεις της προχωρά σε δράσεις που αναβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τα «Απάτητα Βουνά» αποτελούν ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς όμως να βάζουν εμπόδια σε επενδύσεις, καθώς αφορούν σε περιοχές ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου.
Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, βασίζεται επιστημονικά σε σχετική έρευνα του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της καθηγήτριας Βασιλικής Κατή.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, επιτρέπεται η σήμανση, επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών. Ο οικοτουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον από άποψη βιοποικιλότητας και αισθητικής τοπίου συμβάλλοντας στη διατήρηση ή στη δημιουργία κινήτρων για μετάβαση σε πράσινη οικονομική δραστηριότητα όπως βιολογικές καλλιέργειες, προώθηση παραδοσιακών προϊόντων κ.ά.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την ένταξη του Μαινάλου στον πρωτοποριακό θεσμό των «Aπάτητων Βουνών» που η Κυβέρνησή μας δημιούργησε, αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι η προστασία του Περιβάλλοντος αποτελεί πρωταρχική και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Έτσι προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή και παράλληλα κάνουμε τα βουνά μας πόλο έλξης για τους πολίτες της Ελλάδας και τους τουρίστες που την επισκέπτονται».
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Σήμερα, το μοναδικής ομορφιάς όρος Μαίναλο μπαίνει στην οικογένεια των Απάτητων Βουνών! Πριν από έναν χρόνο ξεκινήσαμε έναν περιβαλλοντικό θεσμό, πρωτοπορώντας στην Ευρώπη. Τα οκτώ βουνά απέκτησαν αυστηρό καθεστώς προστασίας, ενώ ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση για τουλάχιστον άλλους 40 ορεινούς όγκους. Προστατεύουμε τις παρθένες περιοχές και τη βιοποικιλότητα, ως μία απάντηση έναντι της κλιματικής κρίσης».

Σχετικές δημοσιεύσεις