ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ – 76 χρόνια από το θάνατο του Πατέρα της Δημοκρατίας

Τελέστηκε το καθιερωμένο μνημόσυνο στην Αθήνα

Mε το καθιερωμένο μνημόσυνο στον τάφο του στο Πρώτο Nεκροταφείο της Αθήνας τιμήθηκε και εφέτος η μνήμη του πατέρα της Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου, που έφυγε από τη ζωή πριν 76 χρόνια.
Η εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, έγινε από τον Σύλλογο Λεβιδιωτών Αττικής «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ», στις 4 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.
Παρόντες ο δήμαρχος Τριπόλεως κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, ο πρόεδρος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Δημήτρης Παυλής και η αντιδήμαρχος κα Μαρία Εικοσιδέκα. Από την Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων ο πρόεδρος κ. Γιώργος Ζαραφέτας, από τον Σύνδεσμο Μαντινέων Αττικής ο γεν. γραμματέας κ. Σταύρος Γεωργακόπουλος, από την Ένωση Τριπολιτών Αττικής το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κα Ουρανία Αναγνωστοπούλου, από τον Σύλλογο Παλαιοπυργιωτών Αττικής ο πρόεδρος κ. Βαγγέλης Φίλης, από τον Φιλοτεχνικό Σύλλογο Λεβιδίου ο κ. Θόδωρος Διαμαντής μέλος του Συμβουλίου, από τον Σύλλογο Λεβιδιωτών Τρίπολης ο αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Απ. Γκιντώνης με την γεν γραμματέα κα Νίτσα Ηλιοπούλου, το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Γιάννης Λαγός, ο σύμβουλος Επικρατείας Σταύρος Χαραλάμπους με τη σύζυγό του Δώρα Αποστολοπούλου, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής με τον επίτιμο πρόεδρο Γιώργο Βλαχοκυριάκο και τους πρώην αντιπροέδρους Βασίλη Καρέλα και Γιάννη Λαζαρόπουλο και δεκάδες συμπατρώτες και φίλοι.
Προηγήθηκε το τρισάγιο στον τάφο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, με ωραία απόδοση των εκκλησιαστικών ύμνων από εκκλησιαστική χορωδία…
Μετά το τρισάγιο ακολούθησε σύντομη ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής κ. Γιάννη Αποστολόπουλου και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των φορέων.
Αφού ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, ο Σύλλογος κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους σε κοντινή αίθουσα, όπου προσφέρθηκαν καφές Λεβιδιώτικα παρασκευάσματα.

Η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής

Hμέρα μνήμης και τιμής σήμερα για τον πρωτοπόρο πολιτικό ηγέτη Αλέξανδρο Παπαναστασίου, με τη συμπλήρωση 76 ετών από τον αιφνίδιο θάνατό του στις 17 Νοεμβρίου 1936, σε ηλικία εξήντα χρονών.
Πατρίδα του η ιστορική μας κωμόπολη, το Λεβίδι της Αρκαδίας.Πατέρας του ο φιλόλογος-γυμνασιάρχης Παναγιώτης Παπαναστασίου , που είχε διατελέσει και βουλευτής Μαντινείας. την περίοδο 1902-1904. Μητέρα του η θυγατέρα του τότε δημάρχου Λεβιδίου Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου, η Μαριγώ Αποστολοπούλου. Στο επίθετό της ο αείμνηστος πρωθυπουργός προσέθετε και το επώνυμο Ρογάρη, όπως ήταν το αρχικό του γένους, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, και έτσι σύνθετο το συναντάμε σε πολλές βιογραφίες του.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κοινωνικές επιστήμες , φιλοσοφία και νομικά στα πανεπιστήμια Χαϊδενβέργης και Βερολίνου και στη συνέχεια στο Λονδίνο και το Παρίσι.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο εξωτερικό επέστρεψε στην Ελλάδα το 1907 και άρχισε να ασχολείται με τα κοινά . Το 1908 ίδρυσε με συνεργάτες του την «Κοινωνιολογική Εταιρία» η οποία δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε το «Λαϊκό Κόμμα», με το οποίο ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής.
Το 1922 μετονόμασε το Λαϊκό Κόμμα σε «Δημοκρατική Ένωση» και λίγα χρόνια αργότερα πήρε τον οριστικό τίτλο «Αγροτικόν και Εργατικόν Κόμμα».
Από τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του παρουσίας έδωσε σκληρό αγώνα για την επίλυση του αγροτικού ζητήματος και την παραχώρηση γης στους ακτήμονες καλλιεργητές της Θεσσαλίας.
Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου διετέλεσε υπουργός Συγκοινωνιών, Εσωτερικών και Περιθάλψεως στις κυβερνήσεις Ελευθερίου Βενιζέλου, επιτελώντας μεγάλο έργο στην αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς, στη νομοθεσία για τα σχέδια πόλεων, και τον έλεγχο των δημοσίων έργων . Καθοριστικός ο ρόλος του στην ανοικοδόμιση της Θεσσαλονόκης μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917, ενώ αργότερα έγινε και ο ιδρυτής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της συμπρωτεύουσας.
Από το 1926 έως το 1928 διετέλεσε υπουργός Γεωργίας στην οικουμενική κυβέρνηση Ζαΐμη, με σημαντικό έργο στην προώθηση της δημιουργίας αγροτικών συνεταιρισμών και της αποκατάστασης των ακτημόνων καλλιεργητών. Ακόμη για την χρηματοδότηση του αγροτικού κόσμου πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία δυστυχώς σήμερα, μετά από ογδόντα χρόνια λειτουργίας, φαίνεται να τερματίζει την αυτόνομη παρουσία της καθώς εξαγοράζεται από ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα.
Οπαδός της ειρήνης και της συνεργασίας των Βαλκανικών λαών, χωρίς ξένες επεμβάσεις, πρωτοστάτησε στην σύγκλιση τεσσάρων ετήσιων διαβαλκανικών διασκέψεων από το 1930 έως το 1933 με σημαντικά αποτελέσματα στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κρατών της χερσονήσου του Αίμου.
Εκείνο όμως που κυριάρχησε στην όλη πολιτική διαδρομή του ήταν ο μακροχρόνιος αγώνας του για την κατάργηση της βασιλείας και την καθιέρωση της δημοκρατίας, αντιδρώντας στις συνεχείς βασιλικές παρεμβάσεις στα πολιτικά πράγματα και την εκμετάλλευση του θεσμού.
Ήταν ενενήντα χρόνια πρίν από σήμερα, όταν στις 12 Φεβρουαρίου του 1922, δημοσίευσε το ιστορικό «Δημοκρατικό Μανιφέστο», που υπέγραφε με στενούς συνεργάτες του και στο οποίο διακήρυσσε.:
«Η Ελλάς είναι δημιούργημα του πνεύματος των μόχθων και των αγώνων των τέκνων της. Δεν είναι βασιλικόν τιμάριον και δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτόν να θυσιαστεί και το ελάχιστον τμήμα της χάριν προσωπικών βασιλικών συμφερόντων».
Τρία χρόνια αργότερα στις 25 Mαρτίου 1925 ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, λίγο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, κήρυσσε την αβασίλευτη δημοκρατία ως το νέο πολίτευμα της Ελλάδος. Για τούτο και έμεινε στην ιστορία ως «Πατέρας της Δημοκρατίας».
Μιλώντας τότε στη Συντακτική Συνέλευση χαιρέτιζε την πολιτειακή μεταβολή τονίζοντας: «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική. Πρέπει να λογιζόμεθα ευτυχείς ότι εις ημάς έλαχεν ο κλήρος να επαναφέρωμεν εις την Ελλάδα το πατροπαράδοτον δημοκρατικόν πολίτευμα».
Μετά από μία δεκαετία περίπου έγινε επανόρθωση της βασιλείας η οποία καταργήθηκε οριστικά το 1974 και η δημοκρατία είναι πλέον το σταθερό και αναμφισβήτητο οριστικό μας πολίτευμα.
Δυστυχώς σήμερα διανύουμε μία άλλη περίοδο όπου η Ελλάδα γίνεται πλέον τιμάριον των ξένων δανειστών, που διαφεντεύουν τη χώρα και υπαγορεύουν τους δυσβάσταχτους όρους τους.
Η υπερχρέωση της Ελλάδας έπληξε την ίδια την ανεξαρτησία της και την οδήγησε στο έλεος των σκληρών συνεταίρων της, ενώ ο κόσμος στενάζει μέσα στην οικονομική εξαθλίωση, και τους φόβους για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.
Μέσα στη ζοφερή αυτή ατμόσφαιρα πραγματοποιείται η σημερινή μας σύναξη για να τιμήσουμε την μνήμη του μεγάλου οραματιστή ηγέτη του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, που σημάδεψε την εποχή του με τις πρωτοπόρες ιδέες του, με την ευαισθησία του για τον κόσμο της βιοπάλης και με την προσωπική του ηθική και εντιμότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις