«Κοίτα ρε, τον χοντρό»

«Bullying» για τα κιλά τους υφίστανται πολλά παιδιά στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να νιώθουν άσχημα με το σώμα τους.


Σε επικοινωνία με τη διαιτολόγο – διατροφολόγο Ελένη Μπιλίση, της οποίας οι περισσότεροι ασθενείς είναι παιδιά ή έφηβοι, μας επισήμανε πως στη μικρή μας πόλη ακόμα πολλά άτομα αυτών των ηλικιών στιγματίζονται λόγω του βάρους τους.


«Ένα αδύνατο σώμα, δεν σημαίνει πως είναι και υγιές, κάτι που η ελληνική κοινωνία δεν έχει ακόμα αγκαλιάσει στο 100%» τονίζει η διατροφολόγος.


Σχόλια και κριτική, που βιώνει ένα κορίτσι εντός μιας κοριτσοπαρέας για τα παραπάνω κιλά που μπορεί να έχει, είναι συνήθως ακόμα πιο σκληρά και επικριτικά από εκείνα που μπορεί να λάβει από ένα αγόρι.


Τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης―τα οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι ρεαλιστικά― έχουν κατακλύσει το μυαλό των έφηβων παιδιών και ιδιαίτερα των κοριτσιών, με τον κυρίαρχο λόγο επίσκεψης τους στον διατροφολόγο να παραμένει η εμφάνιση τους.


Από τη μια, λοιπόν, τα έφηβα κορίτσια προσπαθούν να «χωρέσουν» στα προβληθέντα «καλούπια», ενώ, από την άλλη τα έφηβα αγόρια πασχίζουν για ένα πιο μυώδες σώμα.


«Ιδιαίτερα στις νέες αυτές ηλικίες, το ποσοστό των ατόμων που ενδιαφέρονται να τρώνε πιο υγιεινά είναι πολύ μικρό. Στα 100 άτομα, να είναι οι 3» επισημαίνει χαρακτηριστικά η κυρία Μπιλίση, ενώ συμπληρώνει πως το πρώτο ερώτημα που τίθεται κατά την επίσκεψη στον ειδικό διατροφής είναι «μέσα σε πόσο καιρό θα τα χάσω;».


Παρόλα αυτά, τα περισσότερα έφηβα παιδιά επισκέπτονται τον διατροφόλογο με τη δική τους βούληση, το οποίο μεταφράζεται και σε μια πιο εποικοδομητική συνεργασία με τον ειδικό.


«Οι έφηβοι θέλουν να ακούσουν τη γνώμη του ειδικού, γιατί πολλές φορές μπορεί να μην εμπιστευτούν αυτό που θα τους πουν οι γονείς τους. Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα μου έκαναν ερωτήσεις για το Ozempic (φάρμακο, το οποίο πλασαρίστηκε από πολλούς celebrity, ως μέσο για γρήγορη απώλεια κιλών, χωρίς αναφορά στις αντενδείξεις του), που είδαν στο TikTok.» σημειώνει η κυρία Μπιλίση.


Η ελλιπής παιδεία σχετικά με θέματα διατροφής ελλοχεύει πολλούς κινδύνους και για αυτό πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν τα θέματα της διατροφής να εισέλθουν στο χώρο του σχολείου.


« Η διαμόρφωση μιας ισορροπημένης διατροφής από νεαρή ηλικία είναι ένα εφόδιο, το οποίο θα ακολουθεί το άτομο για ολόκληρη τη ζωή του. Η διατροφή, λοιπόν, θα πρέπει να ενταχθεί στην εκπαίδευση και να αφορά και τους γονείς» υποστηρίζει η διατροφολόγος.


Αγγελική Γεωργοπούλου

Σχετικές δημοσιεύσεις