Για πολλούς καλοκαίρι σημαίνει βουτιές σε γαλαζοπράσινα νερά και ταβέρνες με φρέσκα θαλασσινά δίπλα στο κύμα.
Για να ζήσετε αυτές τις απολαυστικές στιγμές, δεν χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά. Μέσω της Εθνικής Οδού Τρίπολης- Καλαμάτας και στη συνέχεια της Επαρχιακής Οδού Καλαμάτας-Αερόπολης σε περίπου μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά θα βρεθείτε στις γραφικές Κιτριές Μεσσηνίας.
Σας προτείνουμε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας, στην είσοδο των Κιτριών, στο πλάτωμα που υπάρχει πριν από την ιστορική εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, ώστε να έχετε την ευκαιρία τόσο να θαυμάσετε την εκκλησία που χρονολογείται το 1730 όσο και να περπατήσετε στο λιθόστρωτο δρομάκι που οδηγεί στο χωριό με θέα τη θάλασσα.
Μετά από μια ολιγόλεπτη διαδρομή μέσα στο πράσινο θα αντικρύσετε το χωριό και θα μυρίσετε τις λαχταριστές γεύσεις των φρέσκων θαλασσινών που ετοιμάζονται.
Ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα, το χωριό διαθέτει δυο ταβέρνες, οι οποίες φημίζονται για το μοναδικής ποιότητας ψάρι που σερβίρουν. Κινούμενοι προς τα αριστερά, το μικρό λιμάνι του χωριού, το οποίο αποτέλεσε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το σημαντικότερο λιμάνι του Μεσσηνιακού κόλπου και σήμερα είναι κατάμεστο από ψαρόβαρκες, θα σας καλωσορίσει.
Να σημειωθεί πως το χωριό είναι τόπος με μεγάλη ιστορία, καθώς ήταν έδρα των Μπέηδων της Μάνης. Εδώ υπογράφηκε το «Σύμφωνο των Κιτριών» το 1819 από τις οικογένειες των Μαυρομιχαλαίων, Γρηγοράκηδων και Τρουπάκηδων, οι οποίοι
συμμάχησαν μεταξύ τους και υποσχέθηκαν να στηρίξουν από κοινού τον Αγώνα για την Ελευθερία, ενώ την παραμονή της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 σε αυτό το χωριό συγκεντρώθηκαν οι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έφοδο στη σκλαβωμένη πόλη.
Αν δεν επιθυμείτε να κολυμπήσετε στη μικρή οργανωμένη παραλία, μπροστά από τις ταβέρνες, μπορείτε να επιλέξετε τον μικρό φυσικό κολπίσκο που διαμορφώνεται στο δεξιό τμήμα της, διακοσμημένο με βότσαλο απέξω αλλά με μια ψιλή χρυσαφένια άμμος μέσα και τριγυρισμένο από πράσινο.
Αυτό το Σαββατοκύριακο, κάνετε μια χάρη στον εαυτό σας και περιηγηθείτε σε αυτό τον κρυμμένο θησαυρό της Μεσσηνίας.
Αγγελική Γεωργοπούλου