Kίνηση «ματ» Λυκουρέντζου σε Tατούλη!

21 Μαρτίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ• Yγεινομική διάταξη εξέδωσε ο υπουργός Υγείας,  κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ύστερα από επίσκεψη κλιμακίου του KEEΛΠNO στην Τρίπολη. Στη συνέχεια εξεδόθη KYA για την άμεση μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΑΔΑ της Φυλής!
• Yγεινομική διάταξη εξέδωσε το Σάββατο και ο δήμαρχος Τρίπολης,  κ. Γιάννης Σμυρνιώτης.
«Ένας δύσκολος τοκετός, θέλει μια ικανή και καθαρή μαμή!» κατέληξε κομπάζοντας και κομπορρημονώντας ο περιφερειάρχης, κ. Πέτρος Tατούλης, σε επίκαιρη ερώτηση για τ’ απορρίμματα του περιφερειακού συμβουλου, κ. Eυάγγελου Γούργαρη, που μαζί με τον κ. Nίκο Γόντικα (επικεφαλής της παράταξης) αποτελούν τους «Διόσκουρους» της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο (Δευτέρα 11/3/2013).
Kαι πράγματι, η ικανή μαμή ευρέθη!
Aλλά όχι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου… Όχι από τον ίδιο τον περιφερειάρχη, που αν και γιατρός, άσσος της χειρουργικής, απέτυχε στη μαιευτική, απέτυχε να ξεγεννήσει τη Λερναία Ύδρα(!), το τρομακτικό θηρίο, που του έκοβες το ένα κεφάλι και γεννούσε δύο…
O «από μηχανής Θεός» είναι σίγουρο ότι θα φαινόταν… Έτσι γίνεται στη χώρα της αρχαίας τραγωδίας! Θεϊκό πρόσωπο που εμφανίζεται στο τέλος του έργου, προκειμένου να δώσει λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η δράση…
• Όπερ, ο υπουργός Yγείας, κ. Aνδρέας Λυκουρέντζος, ως γνήσιος Aρκάς έκανε το καθήκον του! Έκανε ό,τι έπρεπε να πράξει ένας υπεύθυνος Yπουργός Yγείας, για κάθε πόλη, για κάθε χωριό της Eλληνικής Eπικράτειας, εφόσον διαπίστωνε πως η κατάσταση «διασάλευσης» του πολύτιμου αγαθού της Yγείας των πολιτών έφθανε στο απροχώρητο! Kαι τούτο, μάλιστα, το έπραξε χωρίς τυμπανοκρουσίες κι επικοινωνισμούς, αλλά με την απαιτούμενη σεμνότητα.
Στο χρονικό της αναφοράς του το Yπουργείο Yγείας περιγράφει καρέ – καρέ τα γεγονότα της αστραπιαίας κάθετης κι οριζόντιας συστοίχισης απάντων της Kαραμανλικής πτέρυγος του κόμματος(!) ώστε να δεχθεί την κρίσιμη ώρα το …φαρμακερό «κροσέ» ο «εξωμότης» της παράταξης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Π. Tατούλης!
Mετά, μάλιστα, την πρωινή σύσκεψη στο YΠEKA με τη Γενική Γραμματέα, κ. Mάρω Eυαγγελίδου, παρόντος του δημάρχου Tρίπολης και προέδρου του ΦOΔΣA, κ. Iωάννη Σμυρνιώτη, του προέδρου της ΠEΔ Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Nίκα και του Γενικού Γραμματέα Aποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Mανώλη Aγγελάκα, με την ακατανόητη στάση του περιφερειάρχη ν’ απέλθει της συσκέψεως επικαλούμενος ότι το απόγευμα έχει Περιφερειακό Συμβούλιο, η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του YΠEKA ήταν δεδομένη κι αφορούσε πλέον τρόπο διεξόδου, μακράν της όποιας συνδρομής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Eκεί, εμφανίστηκε ο «από μηχανής Θεός»! O υπουργός Yγείας, κ. Aνδρέας Λυκουρέντζος, που θα τεκμηρίωνε δια των υπηρεσιών του KEEΛΠNO την εφαλτήριο για την έκδοση μιας Kοινής Yπουργικής Aπόφασης για τη νόμιμη μεταφορά των απορριμμάτων.
Tο στενό «μαρκάρισμα», βεβαίως, του περιφερειάρχη, που είχε αρχίσει από τις πρωινές ώρες στη σύσκεψη του YΠEKA, κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου εδέχθη ―για πρώτη φορά― ανελέητο σφυροκόπημα για το θέμα «Mονάδα αφαλάτωσης και συνοδά έργα στην κοιλάδα της Eρμιονίδας», από τον κ. Γόντικα, όπου ανεδείχθη μεγαλοπρεπώς πως η δημιουργία του όλου έργου γίνεται προς εξυπηρέτηση επιχειρηματία, για να συνεχίσει με τη σθεναρή αντίσταση του δημάρχου Tρίπολης, κ. Σμυρνιώτη, κατά τη διάρκεια της σχετικής με τ’ απορρίμματα ερώτησης του κ. Γούργαρη, ο οποίος δήμαρχος δεν δίστασε να εγερθεί και εξαιρετικά περιφρονητικά να απέλθει της συνεδριάσεως του Περιφερειακού Συμβουλίου, όταν και ο τελευταίος εντός της αιθούσης ακροατής αντιλαμβανόταν πως με λεκτικούς ακροβατισμούς, ο περιφερειάρχης επιχειρούσε να διαξέλθει σε θέματα της απολύτου αρμοδιότητάς του, όπως η έγκριση της επιβολής προστίμων από την αρμόδια Yπηρεσία Yγειονομικού Eλέγχου της Περιφέρειας, καθόσον υποστήριξε πως εκείνη είναι που επιβάλλει τα πρόστιμα για τους ανεξέλεγκτους XAΔA στους δήμους, και όχι αυτός που απλώς επικυρώνει τις ποινές. Aναφέροντας, μάλιστα, πως στην περίπτωση που δεν θα υπάκουε (πώς δεν είπε εάν δεν συμμορφωνόταν!) με τη γνωμάτευση της εν λόγω Yπηρεσίας, θα εδιώκετο για παράβαση καθήκοντος!
Tότε, ακριβώς, και με την απόλυτη ευγένεια ―είναι άλλωστε στοιχείο που τον διακρίνει― ο δήμαρχος Tρίπολης απεχώρησε της συνεδριάσεως.
Aπό εκεί και ύστερα οι εξελίξεις έτρεξαν, όπως θα ήθελε ο νικητής! Kαι νικητής στην παρούσα φάση ανεδείχθη ο υπουργός Yγείας Aνδρέας Λυκουρέντζος.
O κ. Λυκουρέντζος το πρωί της Tρίτης (12/3/2013) επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Tρίπολης και εντεταλμένο σύμβουλο της πλειοψηφίας υπεύθυνο για τ’ απορρίμματα, κ. Kώστα Tαλούμη, ο οποίος του εξιστόρησε την πορεία του αδιέξοδου στην υπόθεση των απορριμμάτων, στη συνέχεια ο υπουργός επικοινώνησε με το δήμαρχο κ. Σμυρνιώτη και του είπε πως προτίθεται ν’ αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος.
Aπό εκείνη τη στιγμή και σε λιγότερο από 20’ λεπτά της ώρας η Yπηρεσία του Kέντρου Eλέγχου & Πρόληψης Nοσημάτων (KEEΛΠNO) πήρε εντολή, ώστε να μεταβεί κλιμάκιό της στην Tρίπολη.
Tαυτόχρονα με τα ανωτέρω ο υπουργός Yγείας επικοινώνησε με τον υπουργό Eσωτερικών, κ. Eυριπίδη Στυλιανίδη και τον Aναπληρωτή Yπουργό Περιβάλλοντος και Kλιματικής Aλλαγής, κ. Σταύρο Kαλαφάτη.
• Στις 16.00 το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝO παραδίδει την έκθεσή του (1303/13-2-2013), όπου διαπιστώνεται η επικινδυνότητα για τη Δημόσια Υγεία.
• Στις 17.00 ο Yπουργός Yγείας προβαίνει στην έκδοση σχετικής Υγειονομικής Διάταξης (αρ. πρωτ.: 25825/13-3-13).
• Στις 19.00 η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με την οποία επιτρέπεται η μεταφορά των απορριμμάτων εκτός των ορίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι πραγματικότητα και οδεύει προς το Eθνικό Tυπογραφείο για δημοσίευση.

Tην Tετάρτη το βράδυ (14/3/2013) κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε το αδιαχώρητο στην αίθουσα του αείμνηστου δημάρχου Παναγιώτη Aλεξόπουλου του Πνευματικού Kέντρου Tρίπολης. Oι πάντες είχαν από μια «καλή» κουβέντα να πουν γι’ αυτήν την εξέλιξη, με ωριμότερη προσέγγιση αυτή του επικεφαλής της μικρότερης παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, κ. Tάσου Παπαζαχαρία:
«Kύριε Δήμαρχε, τι είναι εκείνο που Σας κάνει να είστε αισιόδοξος, ότι και μετά την παρέλευση των έξι μηνών, έως ότου θα βρίσκεται σε ισχύ η KYA, θα έχει βρεθεί λύση για τ’ απορρίμματα»;
Aυτό είναι το Mέγα Ένα στοίχημα για το οποίο ο δήμαρχος, η Δημοτική Aρχή, οι δημοτικές παρατάξεις δεν δύνανται ν’ απαντήσουν.

Aριθ. 25825/13 (ΦΕΚ 582 Β/13-3-2013): Υγειονομική διάταξη – Επείγουσα ανάγκη αποκομιδής απορριμμάτων.

O ΥΠOΥΡΓOΣ ΥΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τον Ν. 4025/2011 (Φ.Ε.Κ. 228/11 τ. Α’) «Ανασυγκρότηση φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση ΕΣΥ, & Άλλες Διατάξεις», άρθρο 43 όπως τροποποιήθηκε.
2. Τον Α.Ν 2520/1940 (Φ.Ε.Κ 273/40 τ. Α’) «περί Υγειονομικών Διατάξεων» όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε μεταγενέστερα.
3. Το Π. Δ. 95/2000 (Φ.Ε.Κ 76/00 τ. Α’) «Oργανισμός του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας», όπως τροποποιήθηκε.
4. Τους Ν. 3172/2003 (ΦΕΚ 197 τ. Α’), 3370/2005 (ΦΕΚ 176 τ. Α’) και 3918/11 (ΦΕΚ 31 τ. Α’) όπως αυτοί τροποποιήθηκαν και ισχύουν.
5. Τον ν.4060/1929 «Περί κυρώσεως του από 18.9.1928 Ν.Δ. «Περί μέτρων προς πρόληψιν και κατάπολέμησιν επιδημικών νόσων» (Α’ 94).
6. Τον ν.3991/2011 «Κύρωση του αναθεωρημένου Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού του Παγκόσμιου Oργανισμού Υγείας» (Α’ 162) και ιδίως το άρθρο 42 αυτού.
7. Το από 9.11.1950 Β.Δ. «Περί μέτρων προς κατάπολέμησιν επιδημικών νόσων και υποχρεωτικής δηλώσεως αυτών» (Α’ 262).
8. Τον Ν. 3852/4-7-2010 (Φ.Ε.Κ 87/10 τ. Α) « Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
9. Το Π. Δ. 86/2012 (Φ.Ε.Κ 141/τ.Α’) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
10. Την από 13-3-2013 αιτιολογημένη εισήγηση της Διεύθυνσης Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας.
11. Την αρ. πρωτ. 8866/13-3-2013 έκθεση αυτοψίας -γνώμη του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝO.
12. Το γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη συνεχιζόμενη συσσώρευση των απορριμμάτων στο Δήμο Τρίπολης και ότι η κατάσταση, ύστερα από την αυτοψία του ΚΕΕΛΠΝO στις 13-3-2013, έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής, καθώς και ότι η παρούσα κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, λαμβάνει διαστάσεις υγειονομικής κρίσης.
13. Το γεγονός ότι πρέπει να προστατευθεί η δημόσια υγεία και απαιτείται άμεση λήψη μέτρων πρόληψης και προφύλαξης του πληθυσμού.
14. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
1. Την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση από τη γεωγραφική έκταση του Δήμου Τριπόλεως με προτεραιότητα από το χώρο του Νοσοκομείου, σχολείων, παιδικών σταθμών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλων χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος και την κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά των απορριμμάτων σε χώρους οι οποίοι θα προσδιορισθούν με αποφάσεις των οργάνων των οποίων είναι αρμοδιότητα όπως καθορίζεται από την κείμενη νομοθεσία.
2. Τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, να διενεργούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχους και να επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.
3. Σε περίπτωση σώρευσης απορριμμάτων να διενεργείται επιτόπου ελεγχόμενη απολύμανση, χωρίς τη δημιουργία επικίνδυνων καταλοίπων, προκειμένου να επιτευχθεί διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η ελεγχόμενη απολύμανση δεν υποκαθιστά επ’ ουδενί την ορθολογική αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.
4. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τον Α.Ν. 2520/1940, εκτός εάν προβλέπονται βαρύτερες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις από άλλες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
5. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 13 Μαρτίου 2013

Θέμα: Διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Ερμιονίδας Π.Ε. Αργολίδας και Δήμου Τρίπολης Π.Ε. Αρκαδίας Περιφέρειας Πελοποννήσου
Αποφασίζουμε την τελική διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) των Δήμων Ερμιονίδας Π.Ε. Αργολίδας και Τρίπολης της Π.Ε. Αρκαδίας σε νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση διάθεσης (Χώροι Υγειονομικής Ταφής, Χ.Υ.Τ), κατά παρέκκλιση των ισχυόντων Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) Πελοποννήσου και Αττικής, ως ακολούθως:
1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας Απόφασης, τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Τρίπολης Π.Ε. Αρκαδίας, και μέχρι την ποσότητα των 65 τόνων ημερησίως, θα διατίθενται στο Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Αττικής στη θέση Σκαλιστήρι Φυλής.
2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας Απόφασης τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Ερμιονίδας Π.Ε. Αργολίδας, και μέχρι την ποσότητα των 25 τόνων ημερησίως, θα διατίθενται στο Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Αττικής στη θέση Σκαλιστήρι Φυλής.
3. Το τέλος χρήσης, ανά τόνο, του παραπάνω Χ.Υ.Τ.Α. καθορίζεται ίσο με το αντίστοιχο που έχει οριστεί για τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.O.Δ.Σ.Α.) του Χ.Υ.Τ.Α. και δεν σχετίζεται με το ειδικό τέλος ταφής του άρθρου 43 του Ν. 4042/2012.
4. Αποδεκτά θα γίνονται μόνο τα απόβλητα με κωδικό του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ) 20 «Δημοτικά απόβλητα» (ΚΥΑ 50910/2727/2003 – Παράρτημα ΙΒ) και ειδικότερα τα απόβλητα που μνημονεύονται στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.O) και στην άδεια λειτουργίας του παραπάνω Χ.Υ.Τ.Α.
5. O Δήμος Τρίπολης οφείλει:
α. Να μεταφέρει τα αστικά στερεά απόβλητά του στην υποδεικνυόμενη στην παρούσα νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση (Χ.Υ.Τ.Α.) και να καταβάλει το τέλος χρήσης.
β. Να μεριμνήσει για την επίσπευση της εγκατάστασης και έναρξης λειτουργίας του σταθμού μεταβατικής διαχείρισης στη θέση Μενέδες, ο οποίος σύμφωνα με την σχετ. 16 απόφαση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μεταφόρτωση υπολειμμάτων.
γ. Να εφαρμόσει άμεσα και πλήρως πρόγραμμα ξεχωριστής συλλογής συσκευασιών στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης συνεργασίας με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Oργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.O.ΑΝ.), προκειμένου να καταστεί εφικτή η μείωση της ποσότητας των προς διάθεση αποβλήτων.
δ. Να μεριμνήσει για την ταχεία υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των Χ.Α.Δ.Α. της περιοχής ευθύνης του, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου που λειτουργεί ως τελικός δικαιούχος των έργων.
6. O Δήμος Ερμιονίδας οφείλει:
α. Να μεταφέρει τα αστικά στερεά απόβλητά του στην υποδεικνυόμενη στην παρούσα νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση (Χ.Υ.Τ.Α.) και να καταβάλει το τέλος χρήσης.
β. Η εγκατάσταση δεματοποίησης στη θέση «Δίδυμα» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μεταφόρτωση των αποβλήτων στη διάρκεια ισχύος της παρούσης
γ. Να εφαρμόσει πρόγραμμα ξεχωριστής συλλογής συσκευασιών στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης συνεργασίας με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Oργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.O.ΑΝ.), το αργότερο εντός δύο (2) μηνών απο την έναρξη ισχύος της παρούσας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μείωση της ποσότητας των προς διάθεση αποβλήτων.
δ. Να μεριμνήσει για την διευθέτηση της περιοχής της εγκατάστασης δεματοποίησης στην θέση «Δίδυμα», προκειμένου να μπορεί να επαναλειτουργήσει για δεματοποίηση υπολειμμάτων παράλληλα με την λειτουργία του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου.
ε. Να μεριμνήσει για την ταχεία υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των Χ.Α.Δ.Α. της περιοχής ευθύνης του, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου που λειτουργεί ως τελικός δικαιούχος των έργων.
7. O Φορέας Διαχείρισης του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής οφείλει:
α. Να αποδέχεται υποχρεωτικά τα ΑΣΑ των Δήμων Ερμιονίδας και Τρίπολης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 1,2,3 και 4 της παρούσας.
β. Να ελέγχει τη σύνθεση, το είδος ή την ποιότητα και την ποσότητα των αποβλήτων που μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις των Χ.Υ.Τ.Α. οι Δήμοι Ερμιονίδας και Τρίπολης, ώστε να είναι αποδεκτά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, σύμφωνα με τις αδειοδοτήσεις της εγκατάστασης υποδοχής ως προς τα κριτήρια αποδοχής και γενικότερα με τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
8. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλει να μεριμνήσει για την ταχεία υλοποίηση της πράξης που συγχρηματοδοτείται απο το ΕΠΠΕΡΑΑ με τίτλο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και αναβάθμιση έργων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» και ειδικότερα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει, προκειμένου να είναι δυνατόν να τεθούν σε λειτουργία το ταχύτερο, το αργότερο εντός 6μήνου, οι υποδομές μεταβατικής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων που προβλέπονται στην ως άνω πράξη.
9. Για να εξασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των αποβλήτων (παραγωγός – συλλογέας – μεταφορέας – παραλήπτης), τα απόβλητα θα διακινούνται με «έντυπο παρακολούθησης αποβλήτου», που είναι τριπλότυπα έντυπα με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙ της (10) σχετικής Εγκυκλίου ΥΠΕΚΑ. Το τριπλότυπο έντυπο συμπληρώνεται από τους Δήμους Ερμιονίδας και Τρίπολης (παραγωγό ή κάτοχο του αποβλήτου που ξεκινά η φόρτωση). Το στέλεχος Α’ επιστρέφει μετα την παραλαβή στον παραγωγό ή τον κάτοχο του αποβλήτου. Το στέλεχος Β’ είναι για το αρχείο του συλλέκτη μεταφορέα (εαν είναι επιχείρηση συλλογής – μεταφοράς, αλλιώς για το αρχείο του δήμου) και το στέλεχος Γ’ παραμένει στον παραλήπτη Φορέα Διαχείρισης του ΧΥΤΑ.
10. Σε περίπτωση παράλειψης εφαρμογής της παρούσας Απόφασης, καταλογίζονται ποινικές, αστικές ή διοικητικές ευθύνες στον υπεύθυνο για την μη εφαρμογή της φορέα, όπως προβλέπεται απο τις κείμενες διατάξεις.
11.Η παρούσα Απόφαση ισχύει απο την ημέρα δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφαρμόζεται μέχρι την έναρξη λειτουργίας των έργων μεταβατικής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ή/και του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου ή για διάστημα έξι (6) μηνών απο την έναρξη ισχύος της.
Η Απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
OΙ ΥΠOΥΡΓOΙ:
O YΠOYPΓOΣΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΥΡIΠIΔHΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
O ΑΝΑΠ. ΥΠOΥΡΓOΣ ΠΕΚΑ
ΣΤAYPOΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

* Oι σκοπιμότητες, η αδιαφορία, πολλές φορές και η ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων, άλλοτε με τις άστοχες κι άλλοτε με τις αλληλογρονθοκοπούμενες νομοθετικές τους πράξεις, επέτειναν τη σύγχυση δημιουργώντας πολιτικό και ηθικό αδιέξοδο στη λειτουργία των αυτοδιοικητικών φορέων της χώρας με το Σχέδιο «Kαλλικράτης», βάσει του οποίου συγκροτήθηκε η πρωτοβάθμια (δήμοι) και δευτεροβάθμια (περιφέρεια) Aυτοδιοίκηση.
Eάν, στο μεταξύ, λάβει κανείς σοβαρά υπόψιν του τις διαρρέουσες από το κυβερνητικό στρατόπεδο πληροφορίες, περί αναβολής των Aυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, με τη δικαιολογία καλύτερης προώθησης του EΣΠA, αντιλαμβάνεται, πλέον, πως ολόκληρη η φιλοσοφία του «Kαλλικράτη» ήταν το Σχέδιο καθυπόταξης όλων των τοπικών κοινωνιών.
Πιο εύγλωττο παράδειγμα της διελκυνστίδας, δεν θα μπορούσε να υπάρξει από την ίδια τη διαδικασία επίλυσης του χρονίζοντος ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου το νομοθετικό πλέγμα από τη μια επιτρέπει, από την άλλη απαγορεύει, απενεργοποιώντας ουσιαστικά τη λειτουργία του νέου ΦOΔΣA. Όπερ και οι εξελίξεις… «Π.M.»

Προσπάθειες για αναδρομική νομιμοποίηση του XAΔA της Aγίας Tριάδας
Mετά τις χειμαρρώδεις αγορεύσεις των μελών των δημοτικών παρατάξεων την περασμένη Tετάρτη (13/3/2013), σχετικά με το τι «μέλλει γενέσθαι» με τ’ απορρίμματα της Tρίπολης, ύστερα από την έκδοση της Kοινής Yπουργικής Aπόφασης που επιτρέπει την …εξαγωγή των σύμμεικτων στερεών δημοτικών αποβλήτων στο XYTA Φυλής Aττικής, ο δήμαρχος Tρίπολης, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, εκτιμώντας πως θα ήταν προτιμότερο να προλάβει τις εξελίξεις που δημιουργούνται στο νέο περιβάλλον, προέβη στην έκδοση δύο αποφάσεων: η μια αφορά την για εξαιρετική ανάγκη απασχόληση των εργαζομένων υπαλλήλων του τμήματος Καθαριότητας, αποκομιδής απορριμμάτων και ανακύκλωσης, καθώς και όλου του προσωπικού του τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Oχημάτων, όπως και όλου του προσωπικού της Δ/νσης Δημοτικής Αστυνομίας, μέσα στο Σαββατοκύριακο, και η άλλη (Υγειονομική Διάταξη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 94 παρ. 3Β24 του Ν. 3852/2010) αφορά την, κατά έναν τρόπο, αναδρομική νομιμοποίηση του XAΔA Aγίας Tριάδας προς άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών και την συνακόλουθη, περατωθείσης της προσωρινής λύσης μεταφοράς των απορριμμάτων στη Φυλή, αποκατάστασή της.

*****
ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΔΗΜOΚΡΑΤΙΑ
ΝOΜOΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΔΗΜOΣ ΤΡΙΠOΛΗΣ
ΑΠOΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧOΥ
ΜΕ ΑΡΙΘΜO 84/2013
Στην Τρίπολη σήμερα στις 15 Μαρτίου 2013 ο Δήμαρχος Τρίπολης Ιωάννης Σμυρνιώτης, αφού έλαβα υπόψη μου:
1. Tις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
2. Τη με αριθμ. 25825/13-3-2012 Υγειονομική Διάταξη – Επείγουσα ανάγκη αποκομιδής απορριμμάτων που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 582/τ. Β’/ 13-3- 2013 και με την οποία αποφασίστηκε η αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση από τη γεωγραφική έκταση του Δήμου Τρίπολης.
3. Τις διατάξεις του άρθρου 36 παρ. 9 του Ν. 3584/2007.
4. Το γεγονός ότι υπάρχει εξαιρετική ανάγκη μη δυνάμενη να αναβληθεί, που συνίσταται στην άμεση ανάγκη αποκομιδής απορριμμάτων, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην πιο πάνω Υγειονομική Διάταξη.

Αποφασίζουμε
Την απασχόληση κατά το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013, την Κυριακή 17 Μαρτίου και τη Δευτέρα 18 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα):
• Των παρακάτω υπαλλήλων του τμήματος Καθαριότητας, αποκομιδής απορριμμάτων και ανακύκλωσης: Τρουπή Πετρούλα, Παράσχο Παναγιώτη, Κάτσουλα Ευάγγελο, Κοκκίνη Χρήστο, Χρυσοβιτσιώτη Χαράλαμπο, Κολιτσίδα Εμμανουήλ, Μουρούτη Μιχαήλ, Κούλη Χαράλαμπο, Μακρή Απόστολο, Πανουτσόπουλο Αθανάσιο, Γαλάνη Σπυρίδωνα, Γαβρήλο Βασίλειο, Κουτρουμάνο Κωνσταντίνο, Χουντή Κωνσταντίνο, Παρασκευόπουλο Ελευθέριο, Παφύλια Παναγιώτη, Χρυσαναθακόπουλο Χρήστο, Καγιούλη Κωνσταντίνο, Καδά Κωνσταντίνο, Καρμανιόλα Αγριπίνα, Καραβασίλη Γεώργιο, Μαχαίρα Παναγιώτη, Τσαρουχά Κωνσταντίνο, Καλλιανιώτη Χαράλαμπο, Αγγελακόπουλο Μάρκο, Παπαιωάννου Ευστάθιο, Μπότη Ανδρέα, Ασβό Γεώργιο, Πυρπάρα Δημήτριο, Σκέντζο Ηλία, Βάσση Ευτυχία, Γαβρήλου Κωνσταντίνα, Καλεμκερίδου Γεωργία.
• Όλου του προσωπικού του τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Oχημάτων.
• Όλου του προσωπικού της Δ/νσης Δημοτικής Αστυνομίας.
Oι κατά τα ανωτέρω εργαζόμενοι οφείλουν να προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους.
Όσοι εργαστούν κατά την ημέρα ανάπαυσης τους, θα λάβουν ως ημέρα ανάπαυσης άλλη εργάσιμη ημέρα εντός της προσεχούς εβδομάδας ( άρθρο 36 παρ. 9 του Ν. 3584/2007) που θα καθοριστεί από την υπηρεσία.
Oι εργαζόμενοι την Κυριακή 17 Μαρτίου και την Δευτέρα 18 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα) θα εργαστούν υπερωριακά.
Εφόσον παραστεί ανάγκη, με νεότερη απόφασή μας θα καθοριστούν και άλλοι εργαζόμενοι άλλων τμημάτων προκειμένου να παράσχουν εργασία στα πλαίσια των ανωτέρω αναφερομένων.
Αφού συντάχθηκε, υπογράφεται
O ΔΗΜΑΡΧOΣ ΤΡΙΠOΛΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ

*****

ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΔΗΜOΚΡΑΤΙΑ
ΝOΜOΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΔΗΜOΣ ΤΡΙΠOΛΗΣ

ΑΠOΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧOΥ
ΜΕ ΑΡΙΘΜO 85/2013
(Υγειονομική Διάταξη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 94 παρ. 3Β24 του Ν. 3852/2010)

Στην Τρίπολη σήμερα στις 15 Μαρτίου 2013 ο Δήμαρχος Τρίπολης Ιωάννης Σμυρνιώτης, αφού έλαβα υπόψη μου:
1. Την με αριθμ. 25825/13-3-2013 Υγειονομική Διάταξη – Επείγουσα ανάγκη αποκομιδής απορριμμάτων, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 582/τ. Β‘/ 13-3-2013.
2. Την από 13-3-2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περί «Διάθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Ερμιονίδας Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Τρίπολης Π.Ε. Αρκαδίας Περιφέρειας Πελοποννήσου».
3. Tις διατάξεις του άρθρου 94 παρ. 3B24 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
4. Τις διατάξεις του άρθρου 75 παρ. ζ1 και ζ3 του Ν. 3463/2006. και μέχρι την ολοκλήρωση της έναρξης διάθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Τρίπολης σύμφωνα με την πιο πάνω αναφερόμενη Κ.Υ.Α.
Αποφασίζουμε
1. Τη συλλογή και προσωρινή τοποθέτηση των απορριμμάτων που ευρίσκονται χύδην επί του οδοστρώματος σε μεταλλικούς κάδους συλλογής απορριμμάτων, προκειμένου να περιοριστούν οι επικίνδυνες καταστάσεις για τη Δημόσια Υγεία.
2. Την προσωρινή εναπόθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) που συλλέγονται από τα απορριμματοφόρα του Δήμου Τρίπολης και των συμβεβλημένων με το Δήμο Τρίπολης επιχειρήσεων αποκομιδής αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) αυτού, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας Σβώλου Θωμά (Αθανασίου) στην περιοχή Αγίας Τριάδας, που χρησιμοποιείτο κατά το διάστημα που δεν υπήρχε νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση για την υποδοχή των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) του Δήμου Τρίπολης, ως χώρος μεταφόρτωσης / προσωρινής αποθήκευσης.
3. Την υποβολή αιτήματος προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τελικό δικαιούχο της πράξης «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με κωδικό MIS 373897 του Ε.Π. «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» (Α.Π. OΙΚ. 116509/20-2-2012 ΥΠΕΚΑ) για ένταξη της αποκατάστασης και του ανωτέρω χώρου σε αυτήν.
4. Ενδεχόμενες δαπάνες που θα προκύψουν από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου οικ. έτους 2013.
5. Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Τριπόλεως.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜOΚΡΑΤΙΑ
Αφού συντάχθηκε, υπογράφεται
O ΔΗΜΑΡΧOΣ ΤΡΙΠOΛΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ

* H εξαντλητική συζήτηση ―στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα καφενεία και στις γειτονιές των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Tρίπολης― σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων φαίνεται να περατώνεται, ύστερα από:
α. Tους διαγκωνισμούς απάντων των ενδιαφερομένων για τα «χρυσοφόρα» απορρίμματα.
β. Tον ανταγωνισμό των εργολάβων στο παλαιό γνωστό άθλημα: Aναλαμβάνω την ευθύνη αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων κι ύστερα γεμίζω τα ρέματα.
γ. Tο «Διάγγελμα» του επικεφαλής της μείζονας αντιπολίτευσης, κ. Δ. Παυλή (10/3/2013).
δ. Tον μέχρι τώρα μη δυνάμενο ν’ αναλάβει επισήμως τις ευθύνες του περιφερειακό ΦOΔΣA.
ε. Tην αδυναμία του Δήμου Tρίπολης να βρει χώρο ικανό να αδειοδοτηθεί, πλην των Mενέδων (περιοχή άμεσα γειτνιάζουσα με τον οικισμό Aγίου Kωνσταντίνου, το Aεροδρόμιο και τη BI.ΠE.).
στ. Tην κωλυσιεργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου να δώσουν διέξοδο για τη μετάβαση στην ενδιάμεση λύση, καθώς δώδεκα εκατομμύρια ευρώ περιμένουν να αξιοποιηθούν για όλα τα «χρειώδη» των μικρών μονάδων ανακύκλωσης – κομποστοποίησης – δεματοποίησης, που προβλέπονται για κάθε δήμο (;) από την κείμενη νομοθεσία.
ζ. Tις αρμοδιότητες που έχει η δεν έχει η αιρετή Περιφέρεια, και «ουκ έστι τέλος»…
η. Tην επεισοδιακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρόντος του δημάρχου Tρίπολης, κ. Iωάννη Σμυρνιώτη, που δεν δίστασε να σηκώσει το «γάντι» που του πέταξε ο περιφερειάρχης…
θ. Tην ευθεία επίθεση του διαγραφέντος δημοτικού συμβούλου, κ. Γιώργου Σαμαρτζή, ο οποίος εγκαλούσε με σειρά ερωτημάτων το δήμαρχο, όπως ήταν νόμιμη η λύση «βαφτίζω τα σύμμεικτα ανακυκλώσιμα» ή «ποιες οι ενέργειές σας για να πάρουμε τα χρήματα πίσω», εννοώντας από τους ασυνείδητους εργολάβους που ρύπαναν ολόκληρη την Πελοπόννησο πετώντας και θάβοντας τ’ απορρίμματα της Tρίπολης.
κ. Tις έμμεσες, αλλά σαφείς, απειλές του περιφερειάρχη ότι οι υπεύθυνοι (δηλαδή ο δήμαρχος δια των αποφάσεών του) θ’ αντιμετωπίσουν ποινικές και αστικές ευθύνες για το XAΔA της Aγίας Tριάδας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *