Η νέα δημοτική Αρχή Μεγαλόπολης για τα προγράμματα απολιγνιτοποίησης

Η, όχι και μικρή, συνάθροιση Μεγαλοπολιτών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης την περασμένη Δευτέρα το βράδυ (29 Ιανουαρίου στις 18:00), όπου εξελίχθηκε η παρουσίαση των προγραμμάτων απολιγνιτοποίησης (και όχι μόνο) από ειδικούς, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Μεγαλόπολης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, ανέδειξε, αφενός το πολιτικό έλλειμμα σ’ επίπεδο διαβουλεύσεων, αφετέρου το σύνολο των εγγενών προβλημάτων, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τη Μεγαλόπολη σε οικονομικό μαρασμό.


Η παρουσία πλήθους ενδιαφερομένων πολιτών στη συνάντηση, οι οποίοι μάλιστα στο τέλος υπέβαλαν ερωτήσεις στους εισηγητές και εξέφρασαν τη μεγάλη δυσκολία τους να συμμετέχουν με αιτήσεις στα προγράμματα, επιβεβαίωνε την αγωνία για το αύριο του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης, ενώ στον προηγηθέντα χαιρετισμό του δημάρχου Κώστα Μιχόπουλου, διαπιστωνόταν η συσσωρευμένη αγωνία για το «δια ταύτα».


«…ο Δήμος έχει διατυπώσει τις ενστάσεις του σχετικά με την ίση μεταχείριση της Μεγαλόπολης με τους άλλους Δήμους που δεν έχουν πληγεί κατά τον ίδιο τρόπο από την απολιγνιτοποίηση» δήλωσε ο Κώστας Μιχόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο, ώστε οι επιχειρηματίες να μπορούν να καταθέσουν επιχειρηματικές προτάσεις.


«Έως σήμερα, δεν υπάρχει μια στρατηγική κατεύθυνση, ένας στρατηγικός σχεδιασμός για το τι πρέπει να αποτελεί εξαίρεση για τη Μεγαλόπολη με όλα αυτά τα προγράμματα που είναι ακριβώς τα ίδια για όλους τους Νομούς. Η Μεγαλόπολη ήταν εξαρτημένη από τη λειτουργία των μονάδων και θα μπορούσαμε να είχαμε το masterplan που συζητούσαμε όλα αυτά τα χρόνια, για τη μετά λιγνίτη εποχή. Δυστυχώς, δεν έχουμε κανένα σχέδιο. Εμείς έχουμε κάνει ήδη την ένσταση, γιατί έτσι όπως είναι δομημένο το πρόγραμμα, είναι πολύ δύσκολο να μπουν οι επιχειρηματίες της πόλης μας σε αυτό.
Να καταγραφούν όλες οι σκέψεις και οι απόψεις των επαγγελματιών και θα διεκδικήσουμε τη διακριτή μεταχείριση της Μεγαλόπολης.»


Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Δημητρακόπουλος είπε: «Στεκόμαστε μαζί με τον Δήμο στους προβληματισμούς όλης αυτής της διαχείρισης, καλό θα ήταν να ακουγόμαστε κι εμείς, αφορά στον τόπο μας, στις περιουσίες μας και στην περιοχή μας».


Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των προγραμμάτων και πολλές ερωτήσεις εκ μέρους των ενδιαφερομένων σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις, με τα δικαιολογητικά και πολλά τεχνικά ζητήματα.


Κλείνοντας την διαδικασία ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Μιχόπουλος τόνισε τα εξής:
«Όλοι καταλάβαμε ότι ενώ αυτά τα προγράμματα έχουν ξεκινήσει και έχουν σχεδιαστεί από το 2021, σήμερα εμείς όχι μόνο δεν συμμετείχαμε στον όλο σχεδιασμό, αλλά ήταν και είναι άγνωστα τα γεγονότα γύρω από την απολιγνιτοποίηση. Ο Δήμος πρέπει να έχει στρατηγικό σχεδιασμό που να επιβάλει τους κανόνες, κατά κάποιον τρόπο, όχι εξ ολοκλήρου, των προγραμμάτων. Ο Δήμος οφείλει να διεκδικεί. Εμείς ως νέα δημοτική αρχή δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με εξειδικευμένο γραφείο που θα μας κάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό για όλα τα προγράμματα. Πληττόμενος δήμος είναι μόνο η Μεγαλόπολη και όχι άλλοι δήμοι. Ο Δήμος Μεγαλόπολης δικαιούται την έγκριση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο γραφείο και θα προχωρήσουμε σε στρατηγικό σχεδιασμό, θα καλέσουμε όλους τους υπεύθυνους, υπουργούς, υπευθύνους του ΣΔΑΜ, να έρθουν εδώ να ακούσουν, και να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να μιλούν με όλους για όλα. Η Μεγαλόπολη θα πάρει αυτό που της ανήκει. Αυτό πρέπει να το ακούσουν όλοι. Και θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι με την πλειοψηφία, αλλά με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, διότι η προσπάθεια είναι κοινή. Χρειάζεται σχεδιασμός από την αρχή. Να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε πάνω σε αυτά».

Σχετικές δημοσιεύσεις