Η εξέγερση του Πολυτεχνείου – Τι έγραψε ο διεθνής Tύπος

  • Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η πρώτη ουσιαστική αντίδραση εναντίον της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα και έλαβε χώρα το τριήμερο 14-17 Νοεμβρίου του 1973. Ο διεθνής τύπος φρόντισε με εκτενή ρεπορτάζ να καλύψει τα γεγονότα, όσο του επέτρεπε φυσικά και το στρατιωτικό καθεστώς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρωτοσέλιδο των The New York Times ανήμερα στις 17 Νοεμβρίου, όπου η αμερικανική εφημερίδα δημοσιεύει την εμβληματική φωτογραφία με το άρμα μάχης λίγο πριν γκρεμίσει την κεντρική πύλη με τίτλο: «Στρατεύματα στην Αθήνα κινούνται προς το πανεπιστήμιο για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις».


Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «Ελληνικά στρατεύματα με άρμα μάχης έπεσαν στις σιδερένιες πύλες του Πολυτεχνείου Αθηνών νωρίς σήμερα για να βοηθήσουν την αστυνομία να απομακρύνει περίπου 2.000 φοιτητές που είχαν καταλάβει την πανεπιστημιούπολη και ζήτησαν την ανατροπή της Κυβέρνησης».


Η εφημερίδα είχε ρεπορτάζ και από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην Πάτρα 800 φοιτητές κατέλαβαν το πανεπιστήμιο και πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη με την αστυνομία άφαντη, ενώ στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 1.000 φοιτητές καταλαμβάνουν το πολυτεχνείο σε υποστήριξη των Αθηναίων φοιτητών. Σημειώνει επίσης, ότι δηλώσεις συμπαράστασης στους διαδηλωτές έγιναν από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, πρώην δεξιό πρωθυπουργό που ανατράπηκε από τη στρατιωτική χούντα και από τον Γιώργο Μαύρο, πρώην υπουργό Οικονομίας και αρχηγό της Ένωσης Κέντρου. Ο κ. Κανελλόπουλος, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, παρέχει ηθική υποστήριξη στον αγώνα των φοιτητών για «πλήρεις ακαδημαϊκές και πολιτικές ελευθερίες και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε πραγματοποιήσει έρευνα στα αρχεία της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, η οποία στις 21 Νοεμβρίου έγραφε: «Μετά τη βία του σαββατοκύριακου, αμηχανία διακατέχει τους Έλληνες. Κρέμονται από τις εφημερίδες οι οποίες σε καθεστώς λογοκρισίας, μιλάνε για το Πολυτεχνείο που κατέλαβαν οι αναρχικοί.»


Η μεγάλη έκταση των επεισοδίων τα χαράματα στις 17 Νοεμβρίου, θορύβησε την Χούντα η οποία κάλεσε τους ξένους ανταποκριτές να επισκεφθούν το Πολυτεχνείο, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι όλα έβαιναν καλώς. Η Le Monde γράφει: «Η επίσκεψη στο Πολυτεχνείο τη Δευτέρα δεν έπεισε τους ξένους δημοσιογράφους, όλα έμοιαζαν με καλοστημένο θέατρο». Η επίσης γαλλική Le Figaro έκανε λόγο «για ακόμη και 100 νεκρούς». Oι New York Times επανέρχονται στις 26 Νοεμβρίου του 1973, με τίτλο στο πρωτοσέλιδό τους: «Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα ανατρέπει τον Παπαδόπουλο. Το νέο καθεστώς άρχισε εκκαθαρίσεις».


Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα αρχεία της αμερικανικής εφημερίδας, ο δημοσιογράφος Πολ Χόφμαν μία ημέρα νωρίτερα, έγραφε «αυτό που συνέβη σε αυτήν την ανήσυχη πόλη πριν από λίγες ημέρες δεν ήταν απλώς μια φοιτητική εξέγερση. Ήταν η πιο σοβαρή αμφισβήτηση έως τώρα απέναντι στη χούντα, όταν οι φοιτητές ενώθηκαν με εργάτες».


Παρότι στις ΗΠΑ κυριαρχούσε το σκάνδαλο του Γουότεργκέιτ και η προσπάθεια συγκάλυψής του από τον πρόεδρο Νίξον, τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου απασχόλησαν ξανά και ξανά τις αμερικανικές εφημερίδες. Βλέπετε ο 4ος αραβοϊσραηλινός πόλεμος του Γιομ Κιπούρ στις 6 Οκτωβρίου του 1973 και τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου στην Αθήνα, έστρεψαν το βλέμμα της αμερικανικής κοινής γνώμης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ & https://www.nytimes.com/1973/11/17/archives/troops-in-athens-move-on-campus-to-quell-protest-use-tank-to.html

Σχετικές δημοσιεύσεις