Η ανάσχεση της Κίνας από τις ΗΠΑ – Το δίλημμα του Θουκυδίδη

  • Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ

Οι συμφωνίες του Αβραάμ, πέραν της εξομάλυνσης των αραβοϊσραηλινών σχέσεων, απώτατο στόχο έχουν την ανάσχεση της Κίνας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ήδη από το 2012 η Κίνα έχει συνάψει τεράστιες εμπορικές συμφωνίες με χώρες του Κόλπου. Για παράδειγμα το Πεκίνο έχει έλθει σε συμφωνία με την Τεχεράνη για την εκμετάλλευση του ιρανικού κοιτάσματος στο Yadaravan. Το εν λόγω συμβόλαιο προβλέπει το Πεκίνο να αγοράζει από την Τεχεράνη πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο αξίας 100 δις δολάρια για τα επόμενα εικοσιπέντε χρόνια.


Η Σαουδική Αραβία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου στην Κίνα, αντιπροσωπεύοντας το 18% των συνολικών εισαγωγών και συγκεγκριμένα τους πρώτους 10 μήνες του 2022 η Κίνα παρέλαβε 73 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου αξίας 55 δις δολαρίων. Η περσινή επίσκεψη του προέδρου Σι στη Σαουδική Αραβία συνοδεύτηκε από την υπογραφή διμερών συμφωνιών αξίας 28 δις δολάρια στους τομείς του πράσινου υδρογόνου, των τεχνολογιών πληροφοριών και τις κατασκευές, επιβεβαιώνοντας ότι η Σ.Α. είναι ο βασικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στη Δυτική Ασία, ενώ η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Σ. Αραβίας παγκοσμίως.


Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα (2022), η Κίνα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία με 17,96 τρις δολάρια, χαρακτηριζόμενη ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο.


Έχει ενδιαφέρον να δούμε την τελευταία 20ετία το ποσοστό μεγένθυσης του ΑΕΠ της χώρας. Στην αυγή του 21ου αιώνα η Κίνα μπαίνει με ανάπτυξη 8,5% και 1,21 τρις δολάρια ΑΕΠ, το 2010 παρουσιάζει το υψηλό 10,6%, ενώ το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης προσγειώνεται στο 2,2% και τελικά κλείνει το 2022 με 8,1% και 17,96 τρις δολάρια ΑΕΠ (Παγκόσμια Τράπεζα).


Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 η γεωπολιτική ισχύς της Κίνας θα είναι αρκετή για να κυριαρχήσει έναντι των ΗΠΑ στον κόσμο. Επομένως, οι ΗΠΑ πρέπει να επιχειρήσουν να εξασθενήσουν την Κίνα.


Το έργο του Θουκυδίδη για την Ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου δίνει τις απαντήσεις για το δίλημμα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα. Οι δύο ισχυρότερες πόλεις της Ελλάδος, Αθήνα και Σπάρτη, επιδόθηκαν σε έναν αδυσώπητο αγώνα αλληλοεξόντωσης με διακύβευμα την πρωτοκαθεδρία στον ελληνικό κόσμο. Η αυξανόμενη ισχύς της Αθήνας αμφισβήτησε την ηγεμονία της Σπάρτης και δεν άφησε άλλη επιλογή στους Σπαρτιάτες από το να επιτεθούν στους Αθηναίους. Η πολυετής σύγκρουση εξασθένησε τις δύο πόλεις, η Σπάρτη βγήκε νικήτρια, αλλά η επέλαση των Μακεδόνων του Φιλίππου ήταν η αρχή του τέλους του αρχαίου ελληνικού κόσμου.


Παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες εάν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις με τις σινοαμερικανικές σχέσεις. Η ανάδυση της Κίνας ως μιας μεγάλης δύναμης αποτελεί στρατηγική πρόκληση για τις ΗΠΑ, ειδικά στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση; Οι ΗΠΑ μπορεί να είναι η απάντηση. Η σύμπηξη συμμαχιών όπως η AUKUS, η τριμερής συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Αυστραλίας – Ηνωμένο Βασίλειο και η QUAD, η οποία περιλαμβάνει την Ινδία και την Ιαπωνία, έχουν αντικειμενικό σκοπό την περίσφιξη της Κίνας.


Δεν μπορούμε, όμως, να αποκλείσουμε μια προληπτική ενέργεια της Κίνας κατά το παράδειγμα της Σπάρτης. Το Πεκίνο δύσκολα θα ανεχθεί στην αυλή του, τη νότια Σινική θάλασσα, την αυξανόμενη παρουσία των ΗΠΑ. Χώρες όπως: Ιαπωνία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Ινδονησία είναι διπλωματικά και στρατιωτικά συνδεδεμένες με τις ΗΠΑ.


Η αναμέτρηση στη νότια Σινική θάλασσα θα καταστεί αναπόφευκτη, όταν η Κίνα φθάσει σε εκείνη την κρίσιμη μάζα στρατιωτικής ισχύος, ώστε να αμφισβητήσει την αμερικανική κυριαρχία στη θάλασσα. Η κατατριβή τους θα είναι αναπόφευκτη και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο «Φίλιππος» του νέου κόσμου που θα αναδυθεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις