Η Τρίπολη εορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια τους πολιούχους της, Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο την Κυριακή 21 Μαΐου και τη Δευτέρα 22 Μαΐου.
Αναλυτικά, το απόγευμα της παραμονής της εορτής θα ψαλεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία και των Νεομαρτύρων.
Τη Δευτέρα 22 Μαΐου, ανήμερα της εορτής του στις 07:00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία και των Νεομαρτύρων ενώ στις 19:00 θα ακολουθήσει αρχιερατικος Εσπερινός των αγίων, με την καθιερωμένη λιτάνευση των Τιμίων Λειψάνων των πολιούχων στην Τρίπολη κατά τις 20:00.
Στις 23 και 24 Μαΐου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία και Νεομαρτύρων ενώ τα Ιερά τους Λείψανα -τα οποία μεταφέρονται κάθε χρόνο από την Ιερά Μονή Βαρσών- θα παραμείνουν στο Ναό ως το απόγευμα της 24ης Μαΐου.
Ο βίος των Αγίων
Νεομάρτυρας Δημήτριος
Ο Άγιος Δημήτριος καταγόταν από μια φτωχή αλλά πολύ ευσεβή οικογένεια από τη Χώρα Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας. Σε νεαρή ηλικία έχασε τη μητέρα του και αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του με τον μικρό του αδερφό και να εγκατασταθεί στην Τρίπολη για καλύτερη τύχη. Βρήκε δουλειά σε έναν Τούρκο, ο οποίος τον έκανε να αρνηθεί τη χριστιανική πίστη και να γίνει μουσουλμάνος. Ο Δημήτριος γρήγορα αντιλήφθηκε το μεγάλο λάθος που είχε κάνει και μετανόησε. Έφυγε από την Τρίπολη και βρήκε καταφύγιο στη Σμύρνη και τη Μαγνησία, πόλεις της Ιωνίας και από εκεί στην Κυδωνία και στη Χίο.
Πιστεύοντας με πάθος στον Χριστό, άρχισε να διδάσκει τη διδασκαλία του σε όλες τις πόλεις, στις οποίες βρισκόταν. Γνωρίζοντας πλέον τη δύναμη του, αποφάσισε να γυρίσει στην Τρίπολη. Αφού εξομολογήθηκε στον ιερομόναχο του ναού του Αγίου Νικολάου και κοινώνησε «αίμα και σώμα Χριστού», πήγε στην αγορά της πλατείας και διακήρυξε το λόγο του Θεού. Οι Τούρκοι, και συγκεκριμένα το προηγούμενο αφεντικό του προσπάθησε με δέλεαρ δώρα και υποσχέσεις να τον μεταπείσουν, αλλά μάταια. Αυτός έμεινε προσηλωμένος στην πίστη του, γεγονός που οδήγησε στον αποκεφαλισμό του την Τρίτη 14 Απριλίου 1803.
Νεομάρτυρας Παύλος
Από το Σοποτό των Καλαβρύτων καταγόταν ο οσιομάρτυρας Άγιος Παύλος, ο οποίος γεννήθηκε το 1785. Το όνομα του κατά τη βάπτισή του ήταν Παναγιώτης και για να εξασφαλίσει τα προς το ζην , δούλευε ως υποδηματοποιός. Αργότερα, όμως πλανεύτηκε και ασπάστηκε τον Μωαμεθανισμό. Γρήγορα όμως αντιλήφθηκε τη μεγάλη αμαρτία που είχε διαπράξει και έφυγε από τον τόπο του, βρίσκοντας καταφύγιο στο Άγιο Όρος.
Στη μονή της Μεγίστης Λαύρας έγινε μοναχός με «πολεμοφόδια» τη νηστεία και την προσευχή και έλαβε το όνομα Παύλος.
Μετά από αρκετό καιρό επέστρεψε στην πατρίδα του και στη συνέχεια πήγε στο Ναύπλιο, όπου διακήρυξε με πάθος τον λόγο του Θεού. Επόμενος προορισμός του υπήρξε η Τρίπολη, όπου και μαρτύρησε, καθώς τον συνέλαβαν και τον θανάτωσαν με αποκεφαλισμό τη Τετάρτη 22 Μαΐου 1818.
Το απολυτίκιο των Νεομαρτύρων
Της Τριπόλεως δόξα
και θερμοί αντιλήπτορες,
αθλήσαντες εν ταύτη
Νεομάρτυρες ώφθητε,
Δημήτριε γενναίε αθλητά
και Παύλε των Μαρτύρων μιμητά
δια τούτο την αγίαν μνήμην υμών
τιμώντες, ανακράζομεν.
Δόξα τω ενισχύσαντι υμάς,
δόξα τω στεφανώσαντι,
δόξα τω ενεργούντι δι’ υμών
πάσιν ιάματα.