Εξελέγη το νέο Προεδρείο του ΠεΣυ Πελοποννήσου και τα νέα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής

  • Πρόεδρος ο Μ. Σκαντζός, χωρίς τις ψήφους της παράταξης Τατούλη και της «Λ.Σ.»

Στην εκλογή του Προεδρείου και των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής προχώρησε χθες (2/1/2024) το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, στην αίθουσα της ΟΕΒΑ (Καλαμών 113).

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε προεδρεύοντος του πλειοψηφoύντος συμβούλου της μεγαλύτερης Περιφερειακής Ενότητας, της Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλου και μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Μανώλης Σκαντζός (πρόεδρος του ΠεΣυΠ και κατά την πρώτη διετία περιφειακής διακυβέρνησης Παν. Νίκα).

Στη θέση αντιπροέδρου εξελέγη η Μαργαρίτα Σπυριδάκου (από την, υπό τον Πέτρο Τατούλη, μείζονα αντιπολίτευση – «Νέα Πελοπόννησος»), ενώ τη θέση του γραμματέα κατέλαβε ο Γιάννης Σιάττος, από την ελάσσονα μειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο («Πρώτα η Πελοπόννησος», υπό τον Μανώλη Μάκαρη).

Παρά το ενωτικό κλίμα που εκδηλώθηκε εκ μέρους της πλειοψηφούσας παράταξης («Πελοπόννησος Μπροστά» του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού) η εκλογή του προέδρου του ΠεΣυΠ, Μανώλη Σκαντζού, πραγματοποιήθηκε με 32 ψήφους υπέρ, καθώς η παράταξη του Π. Τατούλη ψήφισε «παρών», ενώ η, υπό τον Νίκο Κουτουμάνο, «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε λευκό. Η εκλογή της αντιπροέδρου Μαργαρίτας Σπυριδάκου και του γραμματέα Γιάννη Σιάττου πραγματοποιήθηκε με το σύνολο των ψήφων του ΠεΣυΠ (43) εξαιρουμένων των ψήφων (2) ψήφων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία έδωσε και πάλι λευκή ψήφο.

Αναφερόμενος στον προταθέντα από την πλειοψηφούσα παράταξη, Μανώλη Σκαντζό, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός είπε ότι «είναι άνθρωπος με εμπειρία στη θέση αυτή, ικανός να συνθέτει και να αναλύει καθώς και ικανός να έχει συντονιστικό ρόλο».

Η θητεία του νέου Προεδρείου λήγει στις 30 Ιουνίου του 2026, όπως και της Περιφερειακής Επιτροπής (η οποία, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία αντικαθιστά, την μέχρι πρότινος Οικονομική Επιτροπή), δηλαδή θητεία 30 μηνών, όσο το ήμισυ της περιφερειακής θητείας.

Ο Μανώλης Σκαντζός, άμα τη εκλογή του, δήλωσε πως «στο Περιφερειακό Συμβούλιο θ’ ακούγεται κάθε διαφορετική άποψη», ενώ ευχαρίστησε τον κ. Πτωχό για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Ευχαριστίες προς τους επικεφαλής των παρατάξεών τους εξέφρασαν, τόσο η εκλεγείσα αντιπρόεδρος του ΠεΣυΠ, κα. Σπυριδάκου, όσο και ο γραμματέας κος Σιάττος, διαβεβαιώνοντας πως θα πασχίσουν για τη σωστή λειτουργία του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια και υπό την καθοδήγηση του νέου προεδρείου, πραγματοποιήθηκε η εκλογή των νέων μελών της Περιφερειακής Επιτροπής (τακτικών και αναπληρωματικών). Από την πλειοψηφία εξελέγησαν ως τακτικά μέλη οι: Βερούτης, Μανδρώνης, Μαντζούνης, Μουρίκης και Τσουκαλάς, ενώ αναπληρωματικά οι Γανώσης, Σαρδέλης, Ζαχαριάς, Σχοινοχωρίτης και Τζινιέρης. Από την παράταξη Τατούλη εξελέγησαν, ως τακτικά μέλη, οι: Νικολάκου, Οικονόμου και Παπαγγελόπουλος, αναπληρωματικοί οι Πετρίτσης, Λυμπέρης και από την παράταξη Μάκαρη ο κ. Μερμίγκης.

Κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης, Δημήτρης Πτωχός, ευχήθηκε για τη νέα χρονιά, καλώντας ταυτόχρονα σε συνεργασία με ομαδικό πνεύμα, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο για την Πελοπόννησο, «που είναι ένας ευλογημένος τόπος» τόνισε.

Ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε πως ευθύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι να υπηρετήσει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, αναφερόμενος, μάλιστα, στην παρελθούσα περιφερειακή θητεία, κατά την οποία «υπήρξαν αυθαίρετες και αντισυνταγματικές παρεμβάσεις». Σε ό,τι αφορά την ενότητα, τόνισε πως «δεν σημαίνει αποποίηση των ατομικών απόψεων, αφού δεν μπορεί να αποδομηθεί το πολιτικό περιεχόμενο της κάθε παράταξης».
Ο Μανώλης Μάκαρης τόνισε πως η παράταξή του θα έχει μια δημιουργική συμμετοχή στις συνεδριάσεις, αλλά και δράσεις έξω από το συμβούλιο για να αναδειχθούν τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση στην ανάπτυξη, παρά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχει.
Ο Δημήτρης Κουτσούλης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις του νέου Περιφερειάρχη, τονίζοντας πως έχει υποχρέωση να είναι ο Περιφερειάρχης όλων των Πελοποννησίων, να αποδείξει πως δεν είναι Περιφερειάρχης και όχι έρμαιο οποιασδήποτε Κυβέρνησης και τέλος, να αποδείξει ότι η δική τους γενιά έχει τη δυνατότητα να πάρει τις τύχες αυτού του τόπου και να μην απογοητεύσει.
Τέλος ο Νίκος Κουτουμάνος, εκ μέρους της «Λ.Σ.», ανέφερε πως τα προβλήματα της Πελοποννήσου είναι μεγάλα και αφορούν στα λαϊκά στρώματα. Προβλήματα στα οποία έχουν συμβάλει και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την περιφερειακή αρχή, ενώ η παράταξή του θα συμβάλει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Σχετικές δημοσιεύσεις