Επιστημονική – εκπαιδευτική εκδήλωση στο Γυμνάσιο Παραλίας Τυρού με θέμα: «Χρονολογώντας την ιστορία με οδηγό τ’ αστέρια»

Υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας και του Προϊσταμένου κ. Ιωάννη Γαληνού, με τη συμμετοχή του Γυμνασίου Αγίου Ανδρέα Βόρειας Κυνουρίας και σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και του Αστεροσκοπείου Στεφανίου Κορινθίας πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Τυρού Νότιας Κυνουρίας την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, επιστημονική – εκπαιδευτική εκδήλωση με τίτλο «Χρονομετρώντας την ιστορία με οδηγό τ’ αστέρια».

Ο βασικός ομιλητής κ. Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος, φυσικός MSc, αστρονόμος, μέλος της ΕΕΦ, παρουσίασε με πολύ ενδιαφέροντα, παραστατικό και προσιτό τρόπο την «Αστρονομική χρονολόγηση του τέλους του Τρωικού Πολέμου και της επιστροφής του Οδυσσέα», μια ερευνητική – διεπιστημονική εργασία, επιστημονικά εκλαϊκευμένη, προσαρμοσμένη στις γνωστικές δυνατότητες των μαθητών/-τριών του Γυμνασίου, η οποία αποδεικνύει ότι η αστρονομία, μελετώντας επιστημονικά και διαθεματικά τις αναφορές του Ομήρου στα έπη του (Οδύσσεια και Ιλιάδα) σε αστροφυσικά φαινόμενα, μπορεί να χρονολογήσει με ακρίβεια μεγάλα ιστορικά γεγονότα του μακρινού παρελθόντος. Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα video για την ιστορία και δραστηριότητα του αστεροσκοπείου Στεφανίου Κορινθίας. Τέλος, τα τρία (3) ηλιακά τηλεσκόπια και το ένα (1) ηλιοσκόπιο, που στήθηκαν στο προαύλιο του σχολείου προκειμένου να γίνει παρατήρηση του ηλίου και της ηλιακής δραστηριότητας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δ/ντης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, κ. Ιωάννης Γαληνός, ο κ. Ανδρέας Χρυσανθακόπουλος, βιολόγος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών και η κα Σοφία Πανταζή, φιλόλογος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων τους οποίους ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας έκαναν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους εκπροσώπους της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και του Αστεροσκοπείου Στεφανίου Κορινθίας, οι οποίοι έδωσαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές/-τριες και των δύο σχολείων (Γυμνάσιο Αγίου Ανδρέα και Γυμνάσιο Παραλίας Τυρού) να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας και να ανακαλύψουν μικρά μυστικά του σύμπαντος, τα οποία συνδυαζόμενα με άλλες επιστήμες, όπως η Ιστορία, η Αρχαιολογία, τα Μαθηματικά, η Φυσική δίνουν επιστημονικές απαντήσεις σε προβληματισμούς και ζητήματα που συνδέουν το χθες με το σήμερα. Προσέφεραν, ακόμα,, και μια πολύτιμη εμπειρία στο μαθητικό κοινό που δέχτηκε πρωτόγνωρα ερεθίσματα για περαιτέρω αναζητήσεις και αναστοχασμούς.

Ευελπιστούμε στη συνέχεια της συνεργασίας μας και για την επόμενη σχολική χρονιά.

Σχετικές δημοσιεύσεις