- 6 στους 10 κατοίκους της «φλερτάρει» με την παχυσαρκία
Η απώλεια βάρους είτε εξαιτίας υποκείμενων νοσημάτων όπως πολυκυστικών ωοθηκών, θυρεοειδούς κ.α., είτε αλλαγών στον μεταβολισμό λόγω της ηλικίας, είτε για την απόκτηση ενός όμορφου σώματος παραμένει ο νούμερο ένας λόγος επίσκεψης των κατοίκων της Τρίπολης στον διατροφολόγο.
Ερωτήματα του τύπου «πόσος χρόνος απαιτείται για να επιτύχω το επιθυμητό βάρος», «με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί ο στόχος που έχουμε θέσει», αλλά και «πώς στη συνέχεια θα διατηρήσω τον ιδανικό αριθμό στη ζυγαριά», είναι τα πρώτα των οποίων γίνονται αποδέκτες οι διατροφολόγοι. Άλλοι λόγοι που ωθούν ένα μικρότερο ποσοστό σε αναζήτηση διατροφικών συμβουλών είναι η διαμόρφωση ενός γενικότερα υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, καθημερινή άσκηση και μείωση του στρες.
«Οι παραπομπές από ιατρούς έχουν αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν, καθώς η ιατρική κοινότητα έχει πλέον αντιληφθεί την ύπαρξη πιστοποιημένων καλά εκπαιδευμένων διαιτολόγων που μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για έναν υγιή τρόπο ζωής» συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Δημήτρης Μπερτζελέτος. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία ολοένα και περισσότερα άτομα στράφηκαν στους ειδικούς, για να λάβουν συμβουλές για την απώλεια του βάρους που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Παρόλο που στην αρχή της καραντίνας υπήρχαν κάποια δεδομένα που έδειχναν μια αρχική βελτίωση στις διατροφικές συνήθειες και συνολικά στον τρόπο ζωής, στην πορεία παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικίες» σημειώνει χαρακτηριστικά η διαιτολόγος – διατροφολόγος Γιούλη Χαμπηλομάτη.
Γυναίκες κυρίως 40 έως 60 ετών είναι η κύρια ομάδα που τείνει να επισκέπτεται έναν διατροφολόγο στην Τρίπολη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και οι άνδρες δεν έχουν αρχίσει να δείχνουν ενδιαφέρον και να αναζητούν διατροφική καθοδήγηση περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.
Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 30-40 ετών, ενώ έφηβοι αλλά και νεαρά άτομα ηλικίας 15 – 25 ετών πολύ συχνά επιλέγουν να συμβουλευτούν έναν ειδικό για τις διατροφικές τους συνήθειες.
«Εκτός από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, που είναι και ο κύριος λόγος επίσκεψής τους, πολλά κορίτσια έρχονται σε εμένα λόγω της εμφάνισής τους, καθώς επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελένη Μπιλίση.
Τα «απλησίαστα» πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να οδηγήσουν το άτομο σε επιβλαβείς ενέργειες για την υγεία του. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν τα φάρμακα με κύριο συστατικό τη χημική ουσία σεμαγλουτίδη όπως το Ozempic, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Τα φάρμακα αυτά βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μιμούμενα τη δράση μιας ορμόνης που ονομάζεται γλυκαγόνη πεπτιδίου-1 (GLP-1), η οποία έχει πολλαπλές δράσεις στη ρύθμιση της γλυκόζης και της όρεξης, καθώς και στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Η συγκεκριμένη κατηγορία αντιδιαβητικών φαρμάκων φαίνεται να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, δρώντας στα κέντρα όρεξης του εγκεφάλου, προκαλώντας το αίσθημα του κορεσμού και καταστέλλοντας το αίσθημα της πείνας, ενώ παράλληλα καθυστερεί τη μεταφορά της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο κι έτσι το αίσθημα κορεσμού και πληρότητας διαρκεί περισσότερο με αποτέλεσμα τη μειωμένη λήψη τροφής.
Διάφορα δημόσια πρόσωπα το τελευταίο διάστημα πλάσαραν τα παραπάνω φάρμακα ως μια «εύκολη και γρήγορη λύση για απώλεια βάρους», γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς να τα χρησιμοποιούν χωρίς να είναι διαβητικοί, ενώ παράλληλα παρατηρείται σημαντική έλλειψη τους στη χώρα μας.
«Είναι πάρα πολλά τα άτομα και κυρίως τα νέα παιδιά που έρχονται και με ρωτούν σχετικά με αυτά τα φάρμακα, επειδή τα έχουν δει ή έχουν ακούσει για αυτά στο Tik Tok» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μπιλίση.
Όλοι οι διατροφολόγοι συμφωνούν πως η χρήση χημικών ουσιών δεν αποτελεί τη σωστή λύση για μείωση του βάρους, ενώ κάνουν λόγο και για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στον οργανισμό.
«Αν για παράδειγμα, ένα άτομο με χαμηλό σάκχαρο λάβει ένα τέτοιο σκεύασμα, το μόνο σίγουρο είναι πως θα καταλήξει με υπογλυκαιμικό επεισόδιο στο νοσοκομείο» παρατηρεί η κυρία Μπιλίση με την κυρία Χαμπηλομάτη να απαριθμεί και άλλες παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν από τη χρήση τους, όπως ναυτία, έμετος, διάρροια, οξεία παγκρεατίτιδα, χολολιθίαση, νεφρική ανεπάρκεια και πιθανότατα καρκίνος του θυρεοειδούς.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο αριθμός της ζυγαριάς θα είναι πάλι ο ίδιος ίσως και αυξημένος, μετά τη διακοπή λήψης των συγκεκριμένων σκευασμάτων.
Για τον κ. Μπερτζελέτο η απώλεια παραπάνω κιλών αλλά ακόμα και η παχυσαρκία που αποτελεί «μάστιγα» για τη χώρα μας αλλά και για την πόλη μας ―ο διατροφολόγος – διαιτολόγος Γιώργος Κοτσιώνης αναφέρει πως 6 στους 10 κατοίκους της Τρίπολης θεωρείται υπέρβαρος― δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με φάρμακα. Απαιτείται μια πιο ολιστική προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει την οργάνωση προγραμμάτων αθλητισμού, τη δημιουργία νέων, αλλά και την αναζωογόνηση των υπαρχόντων δημοσίων αθλητικών χώρων, καθώς και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην πρόσβαση καλής και υγιεινής τροφής.
Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει και η άλλη όψη των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, όπου τα τελευταία χρόνια σε αυτά έχει ανθίσει το κίνημα bodypositivity (αγάπη του σώματος), το οποίο πρεσβεύει την αποδοχή και την αγάπη του σώματός μας, ανεξαρτήτου μεγέθους, σχήματος, χρώματος δέρματος, φύλου και σωματικών ικανοτήτων και αμφισβητεί τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς. Οι διατροφολόγοι «αγκαλιάζουν» ―αν και σε κάποιους μπορεί να φαίνεται περίεργο― αυτό το κίνημα, ενώ δεν διστάζουν να διατηρούν θετική στάση απέναντι και στην ημέρα Δίαιτας που από το 1992 εορτάζεται στις 6 Μαΐου.
«Η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα ίσως και το πλέον σημαντικό. Η εφαρμογή μιας αυστηρής, γρήγορης ή και αποτοξινωτικής δίαιτας, εξουθενώνει το σώμα και αρρωσταίνει το μυαλό» επισημαίνει ο κ. Κοτσιώνης με τις κυρίες Μπιλίση και Χαμπηλομάτη να συμπληρώνουν πως ένα υγιές σώμα δεν σημαίνει και απαραίτητα αδύνατο και πως για να το φροντίσουμε πρέπει πρώτα απ’ όλα να το αγαπήσουμε.
Για τους διατροφολόγους, η ισορροπημένη διατροφή πρέπει να γίνει ένας τρόπος ζωής που θα σέβεται παράλληλα το περιβάλλον και θα τους αφορά όλους. Η συνεχής ενημέρωση μέσα από τα σχολεία όχι μόνο των μαθητών αλλά και των γονέων ―οι οποίοι πολλές φορές θέλουν να προσφέρουν μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή στα παιδιά τους, χωρίς όμως να γνωρίζουν πώς να τη διαμορφώσουν― είναι ένας τρόπος ευαισθητοποίησης και καθοδήγησης ολοένα και περισσότερων ανθρώπων προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Αν μάθουμε να τρώμε καλά από μικρή ηλικία, αυτή η συνήθεια θα μας ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή μας» τονίζει η κυρία Μπιλίση και δεν θα μπορούσαμε να μην συμφωνήσουμε.
Αγγελική Γεωργοπούλου