Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποσπάσεις ιατρών παθολόγων από το Παναρκαδικό στο Νοσοκομείο της Σπάρτης

«Η απόφαση της διοίκησης του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, να καλούνται παθολόγοι ιατροί να καλύψουν εφημερίες στο Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Σπάρτης συνιστά περαιτέρω αποδυνάμωση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου» τονίζουν, μεταξύ άλλων, στην Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας έντεκα βουλευτές του Σύριζα – ΠΣ.

«Και αυτό, διότι στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο «δεν περισσεύουν» οι παθολόγοι ιατροί, όπως και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, με συνέπεια οι εφημερίες «να μην καλύπτονται» ή «να καλύπτονται» με πολύ μεγάλη καταπόνησή τους».


Οι βουλευτές ζητούν, εκτός από την άρση της απόφασης μετακίνησης των ιατρών στο γειτονικό νοσοκομείο, να ενισχυθεί το Παναρκαδικό με τοποθέτηση μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών.
Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:


«Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2023
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Αποσπάσεις ιατρών παθολόγων από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη»


Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη λειτουργεί οριακά, χάρη στο φιλότιμο και στο πνεύμα προσφοράς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.


Παρά ταύτα, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου, σε εφαρμογή εγγράφου της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ιατροί παθολόγοι της Παθολογικής Κλινικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου καλούνται να καλύψουν εφημερίες στο Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Σπάρτης.


Με αυτές τις μετακινήσεις αποδυναμώνεται περαιτέρω το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, αφού, είναι γνωστό, ότι «δεν περισσεύουν» οι παθολόγοι ιατροί – οι ειδικευμένοι παθολόγοι έχουν μειωθεί σε 4, οι ειδικευόμενοι σε 3, με συνέπεια οι εφημερίες «να μην καλύπτονται» ή «να καλύπτονται» με πολύ μεγάλη υπέρβαση του χρόνου απασχόλησης των ιατρών – όπως και ιατροί άλλων ειδικοτήτων. Τουναντίον υπάρχει έλλειψη.


Στο δε Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Σπάρτης οι εφημερίες, μ΄ αυτό τον τρόπο, καθίστανται «κενός τύπος», δεδομένης της εξάντλησης (και) των ιατρών παθολόγων από την υπερπροσπάθεια που καταβάλουν.


Πρόκειται για σπασμωδική και εσφαλμένη απόφαση, όπως επισημαίνεται και στο υπ’ αριθ. 20610/20.10.2023 έγγραφο της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου προς τη Διοίκηση.


Όλη αυτή η κατάσταση οφείλεται στην επίμονη άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να ενισχύσει το ΕΣΥ και τα κρατικά νοσοκομεία, με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εν προκειμένω και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη, και το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.


Βάσει όλων αυτών,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να σταματήσει η μετακίνηση ιατρών παθολόγων από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη σε άλλα νοσοκομεία, όπως σε αυτό της Σπάρτης, για την κάλυψη εφημεριών αλλά και την ενίσχυση και κάλυψη θέσεων με μόνιμους ιατρούς και νοσηλευτές που χρειάζεται το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, εν προκειμένω η Παθολογική Κλινική, ώστε να συνεχίσει την απρόσκοπτη, ομαλή και ασφαλή λειτουργία της;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Παπαηλιού Γιώργος
Ακρίτα Έλενα
Αναγνωστοπούλου Σία
Αποστολάκης Ευάγγελος
Γαβρήλος Γιώργος
Ηλιόπουλος Όθωνας
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Φερχάτ Οζγκιούρ»

Σχετικές δημοσιεύσεις