«Ένα χέρι βοήθειας» στις δύσκολες στιγμές το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Τρίπολης

«Μια ζεστή αγκαλιά», μέσα στην οποία νιώθεις ασφάλεια να μιλήσεις για το πρόβλημα σου με άνεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Τρίπολης, το οποίο επισκεφτήκαμε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας, η οποία εορτάστηκε φέτος στις 22-28 Μαΐου 2023.


«Οι δυσκολίες, οι αδυναμίες, τα προβλήματα υγείας είναι εκφράσεις της ανθρώπινης ύπαρξής μας και ως τέτοιες πρέπει να τις αποδεχτούμε. Όταν νιώθουμε πληγωμένοι χωρίς ντροπή και φόβο, να ζητάμε βοήθεια από τους ειδικούς, για να φροντίσουμε ως ενήλικες τους εαυτούς μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας στον δύσκολο αλλά και τόσο όμορφο δρόμο της ζωής» αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει η διευθύντρια-ψυχίατρος του Κέντρου, κυρία Βικτωρία Παναγιωτοπούλου, ― η οποία υπηρετεί με απόλυτο σεβασμό τη δομή εδώ και… χρόνια― σε όποιον/α αντιμετωπίζει δυσκολίες ή ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας.


Μέσα στον φιλόξενο χώρο του γραφείου της, διακοσμημένο με καταπράσινα φυτά και με θέα τον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, τη ρωτήσαμε αν πιστεύει πως στην Τρίπολη θεωρείται ακόμα «ταμπού», να πηγαίνει κάποιος στον ψυχολόγο. Η απάντησή της μας εξέπληξε ευχάριστα.


«Η Τρίπολη έχει παραδοσιακή σχέση με τις δομές ψυχικής υγείας, αφού το ψυχιατρείο της ήταν ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα της χώρας. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν εργαστεί, φροντίζοντας ψυχικά ασθενείς, ενώ διαθέτει πάνω από δέκα ψυχιατρικούς ξενώνες, δημόσιους και ιδιωτικούς, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποσυλοποίηση. Έχουμε μάθει να μοιραζόμαστε την καθημερινότητά μας με τα λεγόμενα «βαριά» περιστατικά, χωρίς να τα φοβόμαστε. Νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει ταμπού που άλλες πολύ μεγαλύτερες πόλεις δεν έχουν καταφέρει ακόμη» εξηγεί χαρακτηριστικά.


Την παραπάνω δήλωση έρχεται να υποστηρίξει και το γεγονός πως πάνω από 5000 πολίτες ηλικίας 18 έως και 90+ ετών, από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες αλλά και ανεξαρτήτως της κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης, έχουν απευθυνθεί στο Κ.Ψ.Υ, όταν χρειάστηκαν βοήθεια σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους. Αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, ψυχώσεις, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και διαταραχές προσωπικότητας είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που κάποιος απευθύνεται στο κέντρο.


«Το Κ.Ψ.Υ. λειτουργούσε αδιάκοπα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του (διάγνωση και θεραπεία, φαρμακευτική ή και ψυχοθεραπευτική καθώς και ψυχολογική υποστήριξη), στηρίζοντας τους πολίτες σε μια πολύ δύσκολη περίοδο» επισημαίνει η κυρία Παναγιωτοπούλου, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αν αυξήθηκαν ή μειώθηκαν τα ραντεβού κατά τον εγκλεισμό.


Το Κ.Ψ.Υ. δεν καλύπτει μόνο τις ανάγκες των κατοίκων της Τρίπολης, αλλά ολόκληρης της Αρκαδίας και των όμορων νομών.

«Από Κέντρο Ψυχικής Υγείας Τρίπολης, μετατρεπόμαστε σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αρκαδίας. Οι σημαντικές ελλείψεις σε ψυχιατρικές δομές―όπως για παράδειγμα στον νομό της Λακωνίας―και το μικρό σε αριθμό προσωπικό αποκλείουν την τομεοποίηση, δηλαδή τη δυνατότητα να εστιάσουμε σε έναν αριθμό ατόμων μιας συγκεκριμένης περιοχής, κάτι που θα σήμαινε και μια πιο ολοκληρωμένη διαχείριση των ψυχιατρικών περιστατικών» εξηγεί η κυρία Παναγιωτοπούλου.


Κάποια αιτήματα πολιτών μπορούν να διεκπεραιωθούν σε μία επίσκεψη, αλλά σημαντικός αριθμός ασθενών παρακολουθείται συστηματικά για μήνες ή / και χρόνια, ενώ παράλληλα το γεγονός πως το υπάρχων προσωπικό έχει να ανταποκριθεί σε καθήκοντα και σε άλλες δομές του Ψυχιατρικού Τομέα δεν διευκολύνει την κατάσταση.


«Η Κοινοτική Ψυχιατρική είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην Ψυχική Υγεία, φιλοσοφία της οποίας ήταν και η δημιουργία των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, που θα μπορούσε να βοηθήσει καθοριστικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ψυχιατρικών νοσημάτων με το χαμηλότερο κόστος. Τα Κ.Ψ.Υ. όμως δεν αρκούν, χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των ασθενών.» τονίζει η κυρία Παναγιωτοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση μας σχετικά με την φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας, αφιερωμένη στην κοινότητα.


Όπως, λοιπόν, όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα για παράδειγμα με την καρδιά μας, επισκεπτόμαστε τον καρδιολόγο μας, αντίστοιχα αν αντιλαμβανόμαστε πως οι δυσκολίες έχουν αυξηθεί το τελευταίο καιρό και δυσκολευόμαστε να τις διαχειριστούμε, μπορούμε να επισκεφτούμε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Τρίπολης, το οποίο βρίσκεται στην Πλαπούτα Δημητρίου 2, δίπλα από το Κεντρικό Κατάστημα των ΕΛΤΑ, καλώντας στο τηλέφωνο 2710-22 32 77 από τις 08:00 π.μ. -15:00 μ.μ., από Δευτέρα έως και Παρασκευή, για να εκφράσουμε το αίτημά μας.


«Την παρούσα στιγμή η αναμονή είναι πολύ μικρή (μία ή δύο εβδομάδες) ενώ για τα επείγοντα περιστατικά λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα εξωτερικά ιατρεία του ΓΠΝΤ.» συμπληρώνει η κυρία Παναγιωτοπούλου.


Αγγελική Γεωργοπούλου

Σχετικές δημοσιεύσεις