3η Σεπτεμβρίου 1843, Εκλογή εκλεκτόρων και πληρεξουσίων τής Επαρχίας Γορτυνίας

17 Δεκεμβρίου 2012  /   Χωρίς Σχόλια

  NEEΣ EKΔOΣEIΣ

Μαγδαληνή Ι. Γαλάνη – Θεόδωρος Ι. Γαλάνης:

3η Σεπτεμβρίου 1843, Εκλογή εκλεκτόρων και πληρεξουσίων τής Επαρχίας Γορτυνίας,

«εκδ. ΦΥΛΛΑ», Τρίπολη 2012, σσ. 380

Γράφει ο

ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΚOΠOΥΛOΣ

O σοφός λαός μας όταν θέλει να χαρακτηρίσει την επιτυχή πορεία ή δραστηριότητα τών παιδιών ως επάξια συνέχεια τής πορείας ή της δραστηριότητας τών γονέων τους, λέει τη φράση «το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά», και στη μεγίστη πλειονότητα τών περιπτώσεων δεν πέφτει έξω. Αυτή η παροιμιακή έκφραση μού ήρθε στο μυαλό, όταν πήρα στα χέρια μου το παρόν εξαιρετικό βιβλίο που έγραψαν τα αδέλφια Μαγδαληνή και Θεόδωρος, τέκνα τού γνωστού εκπαιδευτικού και ιστορικού συγγραφέα Γιάννη Γαλάνη.

Η Μαγδαληνή είναι φιλόλογος και ο Θεόδωρος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο περιώνυμο Πανεπιστήμιο τού Εδιμβούργου, και δική μου ALMA MATER! Και οι δύο είναι πολύ νέοι, και είναι βέβαιο ότι με την συμπαράσταση και καθοδήγηση τού πατέρα τους θα δώσουν πολλά ακόμα στον τομέα τής αρχειακής και ιστορικής έρευνας. Είναι πάντως αξιέπαινοι, γιατί ασχολήθηκαν με την ιστορία τής ιδιαίτερης πατρίδας τους Γορτυνίας, δεδομένου ότι κατάγονται από τις ωραίες Ράχες, στα δυτικά όρια τής επαρχίας και του νομού Αρκαδίας.

Oι συγγραφείς δεν έχουν συγγράψει βέβαια κάποια ιστορική πραγματεία σχετικά με την Επανάσταση τής θρυλικής 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, που έδωσε στην Ελλάδα του βασιλιά Όθωνα το πρώτο Σύνταγμά της, αλλά και στην Αθήνα το όνομα του Συντάγματος στην σχετική κεντρική πλατεία, και την ημερομηνία της 3ης Σεπτεμβρίου σε επίσης κεντρική λεωφόρο της. Το βιβλίο τους είναι μια συγκέντρωση και παρουσίαση πρωτογενούς ιστορικού υλικού, και αποτελεί  θ η σ α υ ρ ό  ιστορικών στοιχείων για την περιοχή Γορτυνίας, ιδιαίτερα αναφορικά με τα ονόματα και τα επώνυμα τών κατοίκων της.

Η ύλη τού βιβλίου έχει διαρθρωθεί σε τρία Μέρη και σε πολυσέλιδο Παράρτημα. Στο Πρώτο Μέρος, που είναι και το μεγαλύτερο, (σελ. 13-263) οι συγγραφείς παρουσιάζουν ανέκδοτο ιστορικό υλικό από τα Γενικά Αρχεία τού Κράτους (και άλλες πηγές), σχετικά με την εκλογή εκλογέων για την επαρχιακή Συνέλευση σε όλους τους τέως Δήμους τής επαρχίας Γορτυνίας και αναλυτικά σε όλα τα χωριά κάθε Δήμου. Και οι τέως Δήμοι και τα χωριά κάθε Δήμου έχουν ταξινομηθεί κατά απόλυτη αλφαβητική τάξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκλογές εκείνες αφορούσαν την εκλογή εκλογέων, δηλ. εκλεκτόρων κάθε χωριού. Αυτοί στη συνέχεια θα πήγαιναν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Καρύταινα, θα έπαιρναν μέρος στην εκεί επαρχιακή Συνέλευση και θα εξέλεγαν τους πληρεξούσιους, δηλ. τους βουλευτές, που θα πήγαιναν με τη σειρά τους στην Αθήνα και θα παίρνανε μέρος στην Εθνοσυνέλευση, που θα ψήφιζε το αιτηθέν από τον Όθωνα Σύνταγμα. Επομένως η εκλογή των βουλευτών ήταν έμμεση, όχι απευθείας από το λαό, αλλά μέσω εκλεκτόρων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο αριθμός τών εκλογέων κάθε χωριού εξαρτιόταν από τον αριθμό τών οικογενειών του, ενώ στα ψηφοδέλτια αναγραφόταν τετραπλάσιος αριθμός υποψηφίων, ώστε οι εκλογείς να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογής. Oι εκλογές έγιναν ημέρα Κυριακή, μετά τη θεία Λειτουργία, συντασσόταν ο κατάλογος εκλογέων, γινόταν η απαραίτητη ψηφοφορία, γινόταν η καταμέτρηση των ψήφων, συντασσόταν το σχετικό πρακτικό και οι εκλεγέντες μετέβαιναν στην Καρύταινα για να εκλέξουν πλέον εκεί τους πληρεξουσίους (βουλευτές) της επαρχίας.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στη Γορτυνία ψήφισαν πολίτες από 99 χωριά και εξέλεξαν 165 εκλέκτορες, οι οποίοι πήγαν στην Καρύταινα και εξέλεξαν 6 πληρεξουσίους, ήτοι τον Δημ. Πλαπούτα, Γ. Αντωνόπουλο, Βασ. Δημητρακόπουλο, Καν. Δεληγιάννη, Κων. Θ. Κολοκοτρώνη και Νικ. Μπούκουρα, όλους γνωστούς Γορτύνιους και διαπρεπείς προσωπικότητες τού Αγώνα. Σε όλη την Ελλάδα εξελέγησαν συνολικά 242 βουλευτές, που έλαβαν μέρος στην Εθνοσυνέλευση, οι εργασίες τής οποίας έληξαν τον Μάρτιο τού 1844.

Πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για την ημερομηνία και τον τόπο τών εκλογών, για τα ονόματα τών εκλεκτόρων, για τα ονόματα εκλογέων, για τα πρακτικά ψηφοφορίας και καταμέτρησης ψήφων, για όλα τα χωριά τής Γορτυνίας (με εξαίρεση της πρωτεύουσας Καρύταινας) παρατίθενται από τους δύο συγγραφείς, σε ειδικούς πίνακες, αλλά και εκ μεταγραφής από τα πρωτότυπα σχετικά έγγραφα τών Αρχείων. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να εκτιμήσει τον τεράστιο μόχθο που χρειάστηκαν οι δύο νέοι για να μεταγράψουν τόσες εκατοντάδες εγγράφων και για να καταρτίσουν τους δικούς τους βοηθητικούς πίνακες. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια!

Στο Δεύτερο Μέρος τού βιβλίου (σελ. 267- 296) αναφέρονται τα σχετικά με την επαρχιακή Συνέλευση της Καρύταινας, που έγινε στις 9 και 10 Oκτωβρίου 1843, με δύο συνδυασμούς βέβαια (για να μην ξεχνιόμαστε…), και σε δύο διαφορετικούς χώρους για κάθε συνδυασμό! Oι συγγραφείς παρουσιάζουν τα σχετικά πρακτικά τής προκαταρκτικής και τακτικής Συνέλευσης με πλήρη κατάλογο τών ονομάτων τών εκλεκτόρων και των δύο παρατάξεων, και φυσικά των ενστάσεων που έγιναν κατά της εκλογής, διαφόρων αναφορών και παραπόνων, προσφυγών, κλπ. που είναι σύνηθες «προσάρτημα» τής εκλογικής διαδικασίας από τότε και μέχρι σήμερα…

Τέλος, στο Τρίτο Μέρος τού βιβλίου (σελ. 297 – 303) παρουσιάζονται τα σχετικά με την Εθνοσυνέλευση τής Αθήνας που οδήγησε στο Σύνταγμα τού 1844.

Ενδιαφέρον είναι και το Παράρτημα τού βιβλίου (σελ. 309 έως τέλος). Εδώ οι συγγραφείς παρουσιάζουν εικόνες και έγγραφα τών πρωταγωνιστών τής Επανάστασης (Ανδρ. Μεταξά, Ιω. Μακρυγιάννη και Δημ. Καλλέργη), κατάλογο τών αξιωματικών που έλαβαν μέρος σε αυτήν, σύντομα βιογραφικά και φωτογραφίες τών πληρεξουσίων τής Γορτυνίας, το νομοθετικό πλαίσιο διεξαγωγής τών εκλογών (νόμοι και οδηγίες), και φυσικά φωτοτυπία τού Συντάγματος τού 1844, που μπορεί να είναι συντηρητικό με τα σημερινά δεδομένα, αλλά αποτελεί σταθμό στην πολτική ιστορία τής νεότερης Ελλάδας.

Αλλά η πνευματική προσφορά τών συγγραφέων στη Γορτυνία δεν σταματά εδώ. Στο βιβλίο παρουσιάζονται επίσης οι πληρεξούσιοι τής επαρχίας Γορτυνίας (Καρύταινας παλαιότερα) από την Εθνοσυνέλευση τής Επιδαύρου το 1822 μέχρι την Εθνοσυνέλυση του 1843, τα ονόματα των βουλευτών τής επαρχίας κατά την περίοδο 1844 έως 1862, και 1862 έως 1910, όπως και πολλά πληθυσμιακά στοιχεία για όλα τα χωριά από το 1826 μέχρι το 2001, μαζί με τις πολλές- και εν πολλοίς αδικαιολόγητες- μετονομασίες τους.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που τιμά τους δύο συγγραφείς του, δημιουργώντας λαμπρές ελπίδες και για άλλες μελλοντικές προσφορές εκ μέρους τους, αλλά και για ένα βιβλίο που περιποιεί τιμή στις αρκαδικές εκδόσεις «ΦΥΛΛΑ» για την άψογη και επιμελημένη φροντίδα τους. Και πάλι, θερμά συγχαρητήρια σε όλους!

 

Περισσότερα:

https://proinosmorias.gr/2012/11/07/3-septembrioy-1843/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *