Εκδρομή των Γορτυνίων της Σπάρτης στη Μονή Κολοκοτρώνη

Ο Ηγούμενος καλωσορίζει τους προσκυνητές

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης πραγματοποίησε ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Παναγίας Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που βρίσκεται κοντά στον οικισμό Νέα Εκκλησούλα σε απόσταση 20 λεπτών περίπου από τη Μεγαλόπολη.


Την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023 το τουριστικό λεωφορείο του γραφείου ΣΚΟΥΡΟΣ ΤΟΥΡΣ με οδηγό το Νίκο Λαμπράκο αναχώρησε από το Μουσείο Σπάρτης κατάμεστο από μέλη και φίλους του Συνδέσμου και μέσω του αυτοκινητόδρομου του Λεύκτρου έφτασε σύντομα, άνετα και με ασφάλεια στη Μεγαλόπολη κι από εκεί ακολουθώντας την επαρχιακή οδό προς Ψάρι και Στεμνίτσα έφτασε στη Νέα Εκκλησούλα και λίγο μετά στο χώρο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου γνωστής ως Μονής Κολοκοτρώνη, αφού ο Γέρος του Μοριά την αναδημιούργησε εκπληρώνοντας το τάμα του.

Το περίκλειστο Καθολικό της Μονής Κολοκοτρώνη.


Αφηγείται ο Γέρος του Μοριά στα απομνημονεύματά του: «Μια φορά επήγα εις το πανηγύρι της Αγίας Μονής. Αυτό το μοναστήρι ήταν μεγάλο και εχαλάσθη εις την πρώτη Τουρκιά. Όταν επέρασα, ήτον μια μάνδρα χαλασμένη και σκεπασμένη εκκλησιά με κλάδους δένδρων. Τότε έταξα ότι: Παναγιά μου, βοήθησέ μας να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα μας από τον Τύραννο και να σε φκιάσω καθώς ήσουν και πρώτα. Με εβοήθησε, και εις τον δεύτερον χρόνον της επαναστάσεώς μας επλήρωσα το τάμα μου και την έφκιασα».


Ο Κολοκοτρώνης πραγματοποίησε το τάμα του το έτος 1823 και είναι το μοναδικό τάμα των Ελλήνων για την Παλιγγενεσία τους, που εκπληρώθηκε. Το αρχικό παμπάλαιο εκκλησάκι (πρώτη αναφορά το 1322 σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου) έγινε περίκλειστο με το νεότερο κτίσμα που ανοικοδομήθηκε με έξοδα του Κολοκοτρώνη. Ως προσδιοριστικό επίθετο είχε την ονομασία «Μερζέ» από το εγκαταλελειμμένο χωριό που μετονομάστηκε το 1927 σε Εκκλησούλα.


Ολόκληρο το οικοδόμημα της μονής είναι λιθόκτιστο σε σχήμα παραλληλόγραμμο. Πάνω από τη θολωτή της είσοδο είναι επιγραφή με το όνομα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και αριστερά εντοιχισμένες πλάκες και αρχιτεκτονικά μέλη που μεταφέρθηκαν από το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης. Το καθολικό, μαυρισμένο από τις καταστροφές, ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής και είναι αγιογραφημένο από λαϊκό ζωγράφο του 18ου αιώνα.


Σήμερα ο χώρος της Μονής έχει αναπλασθεί με συμπληρωματικά έργα (μεγάλος χώρος στάθμευσης, κρήνη, βοηθητικά οικήματα προτομή του Κολοκοτρώνη κλπ), που επιτρέπουν τη διαμονή μιας ολιγάριθμης αλλά δραστήριας Αδελφότητας υπό τον Ηγούμενο π. Ελπιδοφόρο Μπεναρδή Για πολλά χρόνια η Μονή ήταν ανενεργή και είχε χαρακτηριστεί ως εξωκλήσι της ενορίας Νέας Εκκλησούλας Πριν από την πανδημία το έτος 2018 ο μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρός Ιερεμίας Φούντας αποφάσισε την ανασύσταση και λειτουργία της Μονής, η οποία εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας ως ανδρώα μονή.

Η Θεία Λειτουργία βρίσκεται σε εξέλιξη όταν φτάνουμε στο μοναστήρι. Μας υποδέχεται ο εντεταλμένος μοναχός Ραφαήλ που μας οδηγεί στο περίκλειστο Καθολικό. Η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική και η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει την παρακολούθησή της και σ’ αυτούς που κάθονται στο στεγασμένο εξωτερικό χώρο.


Μετά την απόλυση και τη διανομή του αντίδωρου μας προσφέρεται πλούσια μοναστηριακή φιλοξενία. Ο ηγούμενος μας καλωσορίζει και μας μιλά για την ιστορία του μοναστηριού. Τόσο ο ίδιος όσο και οι πατέρες Νικηφόρος και Ραφαήλ αποπνέουν με το λόγο και τη συμπεριφορά τους αγάπη, ευγένεια, πραότητα και καλοσύνη που σε κερδίζουν και σε κάνουν να θεωρείς τη Μονή και ως δικό σου πνευματικό καταφύγιο.


Κοντά στο μεσημέρι αναχωρούμε από τη Μονή Κολοκοτρώνη και πηγαίνουμε στο όμορφο χωριό Ψάρι Τρικολώνων στον πολυχώρο του Συνεταιρισμού «ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ», όπου μας αναμένει η Ευτυχία για να μας ξεναγήσει στο Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, που δημιουργήθηκε στο παλιό σχολείο με χορηγία του Στεμνιτσιώτη εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου και με τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη.

Το Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ψάρι Τρικολώνων.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό Μουσείο που σε ταξιδεύει στο χρόνο και σε κάνει γνώστη των συνθηκών Εκπαίδευσης μιας άλλης εποχής. Στη συνέχεια στο εστιατόριο του πολυχώρου απολαμβάνουμε το φρέσκο και νοστιμότατο μενού με τοπικά προϊόντα που μας έχει ετοιμάσει ο επιτελείο της ΑΡΚΑΔΙΑΝΗΣ. Το κρασί ρέει άφθονο και όλοι χαίρονται αυτές τις μοναδικές στιγμές. Μετά το φαγητό η Ρίτα αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στο Μουσείο Μαγειρικής που έχει δημιουργηθεί στον όροφο του πολυχώρου και περιλαμβάνει βιβλία μαγειρικής, συνταγές, κουζινικά σκεύη, μηχανές και κουτιά συσκευασίας προϊόντων διατροφής, που φτάνουν ως 100 και πάνω χρόνια πίσω. Ακολούθως επισκεπτόμαστε το εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων της ΑΡΚΑΔΙΑΝΗΣ (ζυμαρικά, γλυκίσματα, μέλι, λικέρ, κρασιά, βότανα κλπ), όλα εκλεκτά και νόστιμα.

Η Ευτυχία μάς ξεναγεί στους χώρους του σχολικού μουσείου.


Η ιδέα για την ίδρυση της ΑΡΚΑΔΙΑΝΗΣ και του Σχολικού Μουσείου ανήκει στον προοδευτικό επιχειρηματία κ. Μάκη Παπούλια, που κατάγεται από το Ψάρι. Μέσω της πρότυπης αγροτουριστικής μονάδας που δημιουργήθηκε με τη συστράτευση εθελοντών νέων κατοίκων του χωριού επιχειρείται επιτυχώς η πρόοδος και η αναζωογόνησή του.


Το απόγευμα κατεβαίνουμε στη Μεγαλόπολη και κάνουμε στάση στην πλατεία για έναν καφέ, γλυκό ή παγωτό και νωρίς το βραδάκι είμαστε στη Σπάρτη έμπλεοι χαράς και ικανοποίησης από μία ακόμα επιτυχημένη εκδρομική εξόρμηση του Γορτυνιακού. Ξεχωριστή νότα στην επιτυχία αυτή έδωσαν οι κυρίες Λέλα Γεωργακοπούλου-Πλειώτα και Αικατερίνη Αγγελοπούλου-Αλατσά, καθώς και ο αειθαλής μπαρμπα -Γιώργης Σκούρος που τραγούδησε ακαπέλα με το χαρακτηριστικό γορτυνιακό ύφος.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΚΟΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις