Εκδήλωση του Συλλόγου Πελοποννησίων Αγίων Αναργύρων για την κλιματική αλλαγή και το βιώσιμο περιβάλλον

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Α’ ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων, τη Δευτέρα 16.12.2024, η προγραμματισμένη ημερίδα του Συλλόγου Πελοποννησίων Αγίων Αναργύρων με θέμα “Κλιματική αλλαγή και βιώσιμο περιβάλλον”

Στην εκδήλωση ως εισηγητές συμμετείχαν: ο κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών/πρ. Αντιπρύτανης με θέμα: «Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές και ανάγκη προστασίας για ένα βιώσιμο μέλλον», ο κ. Κων/νος Μαρινάκος Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με θέμα: «Οι επιδράσεις των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ήπια τουριστική ανάπτυξη» και κα Σοφία Παυλάκη – Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, MΔΕ στη Δασική & Περιβαλλοντική πολιτική, υπ. Δρ. Παν/μίου Αιγαίου, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας, με θέμα: «Περιαστικά δάση, Νομικές διαστάσεις αναδασώσεων, ανεμογεννήτριες»

Ο κ. Δημόπουλος στην ομιλία του ανέπτυξε όψεις της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και τον κόσμο, με έμφαση στο μεσογειακό χώρο, επισημαίνοντας την αυξανόμενη μείωση των υδάτινων πόρων, την αύξησης της θερμοκρασίας και την αμφίδρομη σχέση τους με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Προβάλλοντας με κατανοητό τρόπο τα επιστημονικά δεδομένα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης, και την αναμενόμενη εξέλιξη τους, ανέδειξε την προτεραιότητα της Βιώσιμης Ανάπτυξης στις μέρες μας όσο και την αναγκαιότητα εφαρμογής μέτρων στη βάση ενός ολοκληρωμένου και όχι αποσπασματικού σχεδιασμού από την πολιτεία, καθώς το μικρο- περιβάλλον της κάθε περιοχής διαφέρει ανάλογα με το οικοσύστημα και τη σχέση του τοπικού πληθυσμού με τον οικότοπό του.Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του κου Δημόπουλου στη μεγάλη σημασία του αστικού και περιαστικού πράσινου για το σημερινό βιοτικό επίπεδο αλλά και εκείνο των επόμενων γενεών.

Ο κος Μαρινάκος με χαρακτηριστικά παραδείγματα από την Πελοπόννησο συνέβαλε στο να γίνει αντιληπτή η άρρηκτη σχέση της βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας με τον τουρισμό και την οικονομία. Παρέθεσε χαρακτηριστικά στοιχεία των συνεπειών εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων στην Πελοπόννησο και ιδίως στους ορεινούς όγκους με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην αλλοίωση του φυσικού τοπίου, στις ήπιες τουριστικές και παραδοσιακές, αγρό κτηνοτροφικές δραστηριότητες όπως η μελισσοκομία, η τυροκομία κ.α. και κατ’ επέκταση στην απασχόληση αλλά και στο τοπικό εισόδημα. Επιπλέον ανέλυσε όψεις επιλογών δημιουργίας εκτεταμένων ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων σε υπερπολλαπλασιαστικό βαθμό στους θαλάσσιους χώρους της Πελοποννήσου, με παράθεση του μη ευνοϊκού αποτυπώματος στον παραθαλάσσιο τουρισμό αλλά και γενικότερα στην οικονομική ανταπόδοση (όπου η δαπάνη πόρων αποβαίνει πολλαπλά ανώτερη του αναμενόμενου από την επένδυση οφέλους).

Τέλος, η κα Παυλάκη ανέλυσε γιατί η συνταγματική προστασία των δασών, ειδικά όταν καταστρέφονται από πυρκαγιά, είναι απόλυτα προς όφελος της αναγέννησης των δασών με φυσικό τρόπο ή, όταν αυτός δεν είναι δυνατός, και με αναδάσωση. Υπογράμμισε ότι η βασική αρνητική επίπτωση από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες περιοχές συνδέεται με το γεγονός ότι πλήττεται καίρια και καταργείται στην πράξη το συνταγματικά κατοχυρωμένο μέτρο της αναδάσωσης, με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει για τον δασικό πλούτο της πατρίδας μας ως εθνικό μας κεφάλαιο. Τόνισε δε ότι τις τελευταίες δεκαετίες ακολουθήθηκαν πολιτικές που υποβάθμισαν τη φύση, και απαξιώθηκε ο καίριος ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στην προστασία του Δασικού πλούτου.

Με συντονιστή της συζήτησης τον νομικό και γραμματέα του συλλόγου Πελοποννησίων Αγίων Αναργύρων, κ. Κούρβα Παναγιώτη, ακολούθησε κύκλος καίριων ερωτήσεων και απαντήσεων από τους ομιλητές, καθώς και τοποθετήσεων στο τέλος της ομιλίας.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Αγίων Αναργύρων, κ. Γεώργιος Ζιάννης, ενώ ιδιαίτερη ήταν η ικανοποίηση και συγκίνηση ομιλητών και διοργανωτών για τη συμμετοχή στη συζήτηση εκπαιδευομένων από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγίων Αναργύρων με τους εκπαιδευτικούς τους κα Καβαλάρη Ισμήνη και κο Κατσινίκα Κωνσταντίνο, σχολείο που εργάζεται και δημιουργεί πάνω στα θέματα του περιβάλλοντος.

Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Αγίων Αναργύρων ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας για παρεμβάσεις και δράσεις για το περιβάλλον, για την οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον συνεργασίας πολίτες αλλά και το παραπάνω σχολείο, ενώ διάθεση συνεργασίας με το Σύλλογό μας εκδήλωσε και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.

Στην εκδήλωση επίσης συμμετείχε πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Σχετικές δημοσιεύσεις