«Δημοτική Ενότητα»: Ο Δήμος Μεγαλόπολης αντιμετωπίζεται ως ένας φτωχός συγγενής

Με ιδιαίτερη προσοχή όλο αυτό το χρονικό διάστημα μελετήσαμε το Master plan, που είδε το φως της δημοσιότητας και διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης αντιμετωπίζεται ως ένας φτωχός συγγενής, ενώ θα έπρεπε να είναι πρωταγωνιστής. Άλλοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
Κλείνουν τους σταθμούς και τα ορυχεία χωρίς να δημιουργούν συνθήκες και υποδομή για κάτι ισοδύναμο. Χωρίς καμία νέα θέση εργασίας. Παραγωγικές θέσεις εργασίας χάνονται, οχτάμηνα εξαφανίζονται, οικονομικά προβλήματα πάρα πολλά, Τηλεθέρμανση στο έλεος, ανάπτυξη στο τέλμα, ανοιχτά Ορυχεία με προβλήματα στο περιβάλλον, ήδη βιώνουμε τις επιπτώσεις της βίαιης απολιγνιτοποίησης, εφόσον σταματούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τον λιγνίτη. Με μαθηματική ακρίβεια ο Δήμος οδηγείται στη φτωχοποίηση και ερημοποίηση.
Με αόριστες αναφορές σε επενδύσεις, με ανυπαρξία ουσιαστικών προτάσεων για βιώσιμες επιχειρήσεις και σταθερές θέσεις εργασίας, μας τάζουν το παράδεισο στην δίκαιη (ΑΔΙΚΗ ) μετάβαση. Μιλούν για κίνητρα και ενισχύσεις όταν ακόμα δεν έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από τις 16 εμβληματικές επενδύσεις που περιέχονται στο Master Plan 5 μόνο προτείνονται για το Δήμο εκ των οποίων οι δυο θα γίνουν εκτός λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης. Ενδεικτικά:
Ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 0,5 GW από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ενδεικτικού προϋπολογισμού 30.725.000€ που σ’όλη την διάρκεια της λειτουργίας του θα απασχολεί το πολύ 5 εργαζόμενους σύμφωνα με τοποθέτηση προηγουμένης διοίκησης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ενώ στη κατασκευή όλα τα υλικά θα κατασκευαστούν εκτός Μεγαλόπολης, χωρίς καμία θέση εργασίας. Έτσι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα κατασκευάσει ΦΒ πάρκο με χρήματα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, χωρίς κανένα επενδυτικό ρίσκο και χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος για το Δήμο, όπως έχουμε προτείνει.
Δημιουργία φαρμακοβιομηχανίας. Οι 500 θέσεις εργασίας που έχουν εξαγγελθεί δεν θα είναι από τη Μεγαλόπολη, αφού η επένδυση γίνεται στη Τρίπολη που εντάσσεται στις απολιγνιτοποιημένες περιοχές και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Δημιουργία Επιχειρηματικού πάρκου. Μια επένδυση που θα μπορούσε να δώσει μια αναπτυξιακή προοπτική στο Δήμο με τη κατασκευή υποδομών αποθηκευτικών χώρων LOGISTICS και σύνδεση με το δίκτυο του Φυσικού Αερίο, πηγαίνει πίσω με ευθύνη του Δήμαρχου και του Περιφερειάρχη. Από τη Περιφέρεια ανατέθηκε νέα μελέτη στην εταιρεία PLANET Α.Ε. που προκύπτουν αρκετά ερωτήματα.
Η μελέτη χρηματοδοτείται από το πράσινο ταμείο με το ποσό των 80.000 € η με το ποσό των 272.800,00 € που αποφασίστηκε στις 3-6-2020, όταν εντάχθηκε στο 4ο ΕΑΠ; Γιατί χρειάζεται νέα μελέτη; Μήπως αλλάζει η χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου; Πού θα κατασκευαστεί το καινούργιο; Πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι νέες μελέτες και η κατασκευή του; Γιατί δεν έχει ενημερωθεί το Δ.Σ.;
Η Δημοτική Διοίκηση λες και ζει σ΄ άλλο κόσμο, δε βλέπει τίποτα απ΄όλα αυτά και περί άλλα τυρβάζει λειτουργώντας με μυστική διπλωματία και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, . Καλούμε το Δήμαρχο τούτη τη φόρα να κινηθεί άμεσα, ειλικρινά και με αποφασιστικότητα, να καλέσει την διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει αποφασίσει το Δ.Σ. Εμείς θα συνεχίσουμε τη προσπάθεια για ένα Δήμο αναπτυξιακό- παραγωγικό μέσα από το διάλογο με τις δημιουργικές μας προτάσεις που έχουμε καταθέσει, για την μεταλιγνιτική εποχή, τόσο στο Δ.Σ. στις 7-2-2020 όσο και στον κ. Μουσουρούλη στις 10-8-2020 όταν επισκέφτηκε τη Μεγαλόπολη.

Σχετικές δημοσιεύσεις