- Οι εργασίες στο «διασυνοριακό» ποτάμι θωρακίζουν το ορεινό τμήμα του πυρόπληκτου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Σημαντικά και πολλαπλά οφέλη για την αντιπλημμυρική θωράκιση και την αντιπυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής, έχει η διευρυμένη παρέμβαση καθαρισμού και συντήρησης του Ερυμάνθου ποταμού, σε μήκος 15 χιλιομέτρων, τις εργασίες στον οποίο είδε από κοντά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, κατά την επίσκεψη του στην περιοχή του Διυλιστηρίου, στα σύνορα της Π.Ε. Ηλείας με την Π.Ε. Αρκαδίας.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 επέτειναν την ανάγκη άμεσης παρέμβασης, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να σχεδιάζει και να εκτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για την προστασία της Ηλείας, στο ορεινό τμήμα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Η θωράκιση άλλωστε της πυρόπληκτης ζώνης, αποτέλεσε κύριο μέλημα του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, με την εν λόγω περιοχή να μπαίνει σε προτεραιότητα τότε, λόγω του Διυλιστηρίου του Ερυμάνθου – από το οποίο υδρεύεται μεγάλο τμήμα πληθυσμού της Ηλείας – αλλά και του γεγονότος ότι ο Ερύμανθος ποταμός συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες νερού και “διατρέχει” μεγάλο μήκος καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καταλήγοντας στον Αλφειό.
Ο κ. Γιαννόπουλος επισκέφθηκε την περιοχή συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Τμ. Δομών Περιβάλλοντος της Δ.Τ.Ε Π.Ε. Ηλείας Φώτη Χριστοδουλόπουλο, και με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας συζήτησαν αναλυτικά για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα κατά μήκος του ποταμού Ερυμάνθου, και όσες θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα. Η εν λόγω συμπληρωματική παρέμβαση, στο πλαίσιο του έργου «Καθαρισμός – συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμμάρους Ν. Ηλείας» αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν μετά τις φωτιές του 2021. Ειδικότερα, ο χειμώνας που ακολούθησε, ουσιαστικά «δοκίμασε» τις αντοχές του σημαντικότατου έργου ύδρευσης της Ηλείας – του Διυλιστηρίου και του Αγωγού Ύδρευσης του Ερυμάνθου – εξαιτίας του μεγάλου όγκου φερτών υλικών αλλά και των μεγάλων ποσοτήτων στάχτης (που παρασυρόταν από τη βροχή), επηρεάζοντας την ποιότητα και ποσότητα του ακατέργαστου ύδατος.
Οι παρεμβάσεις και τα οφέλη
Το έργο καθαρισμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, και αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο εκτέλεσής του, γίνεται άρση των φερτών υλικών, καθαρισμός της βλάστησης και σημαντική ενίσχυση των αναχωμάτων, από το ύψος του Διυλιστηρίου και κατάντη, σε μεγάλο πλάτος. Η συνολική παρέμβαση – αντίστοιχη της οποίας δεν έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες – θα πραγματοποιηθεί σε συνολικό μήκος 15 χιλιομέτρων, από τους καταρράκτες της Νεμούτας έως και τις εκβολές του ποταμού, στον Αλφειό ποταμό.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση, σε μεγάλος μήκος και εύρος, με την ολοκλήρωση της οποίας επιτυγχάνονται τρεις επιμέρους στόχοι που αφορούν στην βασική μας προτεραιότητα, και προσωπικά του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Κυρίαρχα λοιπόν, με το έργο αυτό, διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία του Διυλιστηρίου που παρουσίασε προβλήματα μετά τις φωτιές του 2021. Επιπρόσθετα, θωρακίζουμε αντιπλημμυρικά τις παρόχθιες ιδιοκτησίες και καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού στα γεωγραφικά όρια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε μια τεράστια αντιπυρική ζώνη μεταξύ των δυο Νομών και Περιφερειών, εν μέσω θέρους», σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.